Zupa paprykowa, czyli coś dla fanów południowych smaków. Przepis jest banalny, ale trik z piekarnikiem ją ulepszy

Zupa paprykowa to świetna propozycja obiadowa, kiedy znudziły ci się krupniki i pomidorówki. Przepis jest banalny, a smak naprawdę wyjątkowy i jeśli chcesz zaskoczyć swoich domowników daniem jak z najlepszej restauracji, warto go wypróbować. Do podbicia smaku przyda się piekarnik, a dokładnie mocno przypieczone papryki.
Zobacz wideo

Zupa paprykowa to kolejna zupa krem, którą koniecznie należy wypróbować, kiedy masz ochotę na coś zdrowego i niebanalnego. Przepis, jak to bywa z zupami, nie jest skomplikowany, ale podpieczenie papryk zapewni idealny, głęboki smak. Chcesz poczuć się, jak w restauracji serwującej najlepsze, południowe dania? Nie ma na co czekać, nastawiaj piekarnik.

Zupa paprykowa - przepis na niebanalny obiad na każda okazję

Składniki:

  • 6 czerwonych papryk
  • ok. 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • odrobina koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, lubione zioła
  • oliwa z oliwek
  • do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona

Zupa paprykowa - sposób wykonania:

  1. Papryki prekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i ułóż je na blaszce do pieczenia. Następnie delikatnie nasmaruj je oliwą i piecz w piekarniku na grzanym do 200 stopni, aż skórka stanie się ciemna, a miejscami wręcz przypalona. Następnie wyjmij papryki z piekarnika i obierz je ze skórki, a miąższ pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 3 łyżki oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj przez 2 minuty i dodaj pieczoną paprykę, ulubione zioła oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Zmniejsz moc palnika i podsmażaj wszystko przez ok. 10 minut.
  3. Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dopraw do smaku przyprawami i gotuj kolejne 10 minut. Następnie zmiksuj zupę blenderem ręcznym na gładki krem i podawaj z grzankami lub serem.

Wskazówka: Do zupy paprykowej możesz dodać 2 łyżki soku z cytryny, a 10 minut przed końcem pieczenia papryki, do piekarnika włóż czosnek zawinięty w folię aluminiową. Ten trik świetnie podkręci smak potrawy i sprawi, że każdy poprosi o przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.