Surówka z białej kapusty. Klasyka wśród surówek podawanych do obiadu

Surówka z białej kapusty podawana do obiadu lub konsumowana bez dodatków - jak ją przygotować by zachwyciła swoim smakiem? Poznaj sprawdzone receptury na surówki, które nigdy się nie znudzą!

Surówka z białej kapusty jak w restauracji. Dlaczego warto jeść surówki?

Surówka z białej kapusty to jedna z najczęściej spotykanych surówek, które towarzyszą zwykle daniom mięsnym. Surówka z białej kapusty w restauracji podawana jest zwykle jako jedna z opcji, obok np. surówki z marchewki czy czerwonej kapusty. W domu zwykle serwujemy domownikom jeden rodzaj dodatku i tu często pada na surówkę z białej kapusty. Dlaczego? Ponieważ jest ona łatwa i szybka w przygotowaniu, a ponadto dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Mało kto zdaje sobie sprawę, że surówki to bardzo dobre źródło witamin i minerałów i nie powinno się ich pod żadnym pozorem pomijać w codziennej diecie. 

Surówka z białej kapusty. Colesław w klasycznym wydaniu

Surówka z białej kapusty, tzw. colesław nie od dziś pojawia się na naszych stołach. Jak ją przygotować?

Składniki: kilogram kapusty, 2 marchewki, cebula, 5-6 łyżek majonezu, sok z połówki cytryny, szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie: 

  1. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj drobno - usuń głąb.
  2. Cebulę obierz i pokrój drobno, a marchewkę po oczyszczeniu zetrzyj na tarce.
  3. Do warzyw dodaj majonez, sok z cytryny i przyprawy, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. 
  4. Odstaw na kilka godzin do lodówki. 
Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Surówka z białej kapusty z majonezem. Wersja dla tych, którzy nie są na diecie

Surówki same w sobie są bardzo zdrowie, jednak dodatek majonezu sprawia, że stają się kaloryczne, a przez to mało dietetyczne. Niemniej jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę surówki z białej kapusty z majonezem. Jej smak jest wyborny!

Składniki: pół główki białej kapusty, 2 marchewki, łyżka posiekanego koperku, ząbek czosnku, pieprz i sól, 4-5 łyżek majonezu

Przygotowanie:

  1. Kapustę oczyścić, poszatkować drobną, wyrzucić głąb.
  2. Marchewkę oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  3. Koperek umyć, osuszyć i posiekać, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę.
  4. W misce umieścić wszystkie przygotowane składniki, dodać majonez i dokładnie wymieszać.
  5. Odstawić na kilka godzin do lodówki. 

Surówka z białej kapusty do obiadu

Surówka z białej kapusty do obiadu to chyba najbardziej uniwersalna z surówek. Sprawdzi się zarówno do klasycznego kotleta schabowego, de volaille, mięsnych kieszonek, ryby, dań kuchni świata czy po prostu w zestawieniu z frytkami. Uniwersalną zasadą tworzenia surówki z białej kapusty na 3-4 porcje jest:

  • ¼ białej kapusty,
  • 1 większa marchewka
  • 1 cebula (w zależności od upodobań czerwona lub szalotka). 
  • łyżka majonezu, pół łyżki soku z cytryny i koperek w ilości 1-2 łyżek.

Kapustę należy poszatkować, marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę i posiekać szczypiorek. Wszystko wymieszać w misce, sok z cytryny i majonez, a następnie doprawić solą i pieprzem według uznania.

Ile kalorii ma surówka z białej kapusty i marchewki?

Jeśli zastanawiasz się ile kalorii ma surówka z białej kapusty i marchewki, to wiedz, że standardowa 100-gramowa porcja zawiera 152 kcal. Sam majonez jednak jest mocno kaloryczny, a w jego 100 gramach znajduje się w przybliżeniu 670 kcal. Jeśli więc surówkę z białej kapusty z marchewką podamy bez jego użycia, z pewnością nie straci ona wiele na smaku, a nam nie przybędzie nadprogramowych kilogramów.

Zobacz też: Węgierska mizeria - przepis na aromatyczną wersję znanej klasyki. Urozmaici niemal każdy obiad

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.