Kompot to tradycyjny polski napój znany już od wieków. Ta prosta forma sprawia, że można go wykonać niemalże z każdego rodzaju owoców. Wszystko zależy od naszych preferencji smakowych. Jego wykonanie jest wyjątkowo łatwe, przez co chętnie sięgamy po domowe kompoty. Co jednak jeśli poza pysznym sokiem rozcieńczonym z wodą, mamy na dnie sporo rozgotowanych owoców? Warto je wykorzystać.
Kiedy na dnie garnka, zostaje sporo owoców po domowym kompocie, to najczęściej nie wiemy, co z nimi zrobić i ostatecznie lądują w koszu. Jednak nie muszą! Możemy je wykorzystać do innych dań. W przypadku kompotu z jabłek resztki przydadzą się do nadziewania naleśników.
Wystarczy rozgnieść jabłka, wrzucić na patelnię, by odparować nadmiar wody. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy cynamon i taką szybką marmoladą smarujemy naleśniki, lub dodajemy ją do jogurtu z musli.
Marmoladę możemy wykonać z każdego typu owoców, jeśli chcemy, aby była słodsza, wystarczy, że pod koniec smażenia dodamy odrobinę miodu.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kiedy nie planujemy smażyć naleśników i nadal nie wiemy, co zrobić z owocami po kompocie warto wykorzystać je do szybkiego deseru. W tym celu odcedzamy owoce z nadmiaru wody, dodajemy odrobinę miodu i łączymy z lodami oraz bitą śmietaną.
Kolejną metodą wykorzystania owoców z kompotu jest dodanie ich do wypieków. Wystarczy, że do małych kokilek wysmarowanych masłem wrzucimy owoce z kompotu, polejemy miodem oraz posypiemy lekko cynamonem bądź orzechami. Wszystko to przykrywamy kruszonką i zapiekamy w piekarniku.
W ten sposób mamy nie tylko pyszny deser, ale przede wszystkim nie marnujemy jedzenia zgodnie z zasadą zero waste.