Obiad na leniwe dni według Ani Starmach. W roli głównej kluski

Kluski leniwe to prosty przepis na dni, w których nawet nie myślimy nad długim staniu w kuchni. Ania Starmach podzieliła się swoim przepisem na to danie. Czytelnicy bardzo go chwalą.

Sekretem na aksamitne danie jest wykorzystanie twarogu, który nada potrawie miękkości i delikatności. Mogą być serwowane zarówno z wytrawnymi dodatkami takimi jak mięso lub sosy pieczeniowe, a także z owocami jak i słodkimi jogurtami i musami. W autorskim przepisie kucharki zawarty jest jeden element, który nadaje kluskom słodkości i jest to cukier, który dodaje się do przysmażonej bułki tartej. Podawane są również z posypką bułki tartej bez dodatku cukru.

Ania Starmach podzieliła się ze swoimi czytelnikami na oficjalnej stronie internetowej z autorskimi przepisami obłędną recepturą na to danie. Jak sama je określa

Bardzo smaczne i proste kluski leniwe, które sprawdzą się na obiad w leniwą sobotę :)

Czytelnicy również są zachwyceni smakiem i konsystencją dania. Możemy przeczytać

Idealne mięciutkie przepyszne aż córeczka poprosiła o dokładkę
Idealny przepis, idealne kluski, mięciutkie, pyszne :)
Bardzo dobre i bardzo szybko się je robi, tylko wolę samo masełko z cukrem bez bułki tartej.

Przepis na kluski leniwe Ani Starmach

Składniki

  • 250 g tłustego białego sera,
  • 125 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania

  1. Wyciągnij wszystkie potrzebne artykuły. Twaróg odpakuj i umieść w misce, a następnie rozgnieć za pomocą widelca.
  2. Do twarogu dodaj większą część mąki, zostaw kilka łyżek, aby później posypać nią stolnicę. Następnie wbij jajko i wsyp sól. Całość ugnieć w gładką masę.
  3. Stolnicę posyp mąką i umieść na niej masę. Z ciasta ulep małe wałeczki, które pokrój na mniejsze kluski.
  4. Do garnka wlej wodę, posól ją i zagotuj. Kluski wrzucaj do delikatnie bulgoczącej wody. Gotuj przez około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  5. Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę tartą, a po chwili cukier, wszystko wymieszaj. Dzięki temu uzyskasz słodką posypkę, którą przyzdobisz kluski.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.