Zobacz wideo
Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?
Kluski leniwe to smak dzieciństwa wielu z nas. Delikatne, rozpływające się w ustach kluseczki przyrządzane przez nasze mamy i babcie. Jak się okazuje, możemy przygotować je bez gotowania. Ten sposób ma wielu zwolenników, a leniwe są wyjątkowo smaczne. Jak je zrobić? Sprawdź.
Przetwory z owoców dzikiej róży. Konfitura i sok to remedium na przeziębienia
Leniwe bez gotowania, przepis na szybkie kluseczki
Kluski leniwe to nic innego jak połączenie twarogu i jajek z dodatkiem mąki. Dzięki tym trzem prostym składnikom otrzymujemy danie szybkie i proste. Co więcej, tego typu obiad jest naprawdę syty, dlatego najedzą się także dorośli o sporym apetycie. Aby dodatkowo skrócić czas przyrządzania leniwych, nie będziemy ich gotować, a zostaną usmażone na maśle klarowanym.
Składniki:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego,
- szklanka mąki,
- jajko,
- masło klarowane,
- cynamon,
- miód.
Jeśli nie lubimy cynamonu, oczywiście możemy z niego zrezygnować. Kluski leniwe smakują także idealnie prażonymi jabłkami lub samym masłem posypane cukrem pudrem.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady
Kluski leniwe bez gotowania. Sposób przygotowania krok po kroku
- Twaróg wrzucamy do wysokiej miski. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą dłoni.
- Kiedy powstanie spójna masa dzielimy ją na dwie części.
- Na czystej stolnicy sypiemy nieco mąki i rozprowadzamy ją równomiernie.
- Kładziemy pierwszą część ciasta serowego na kluski leniwe i dłońmi formujemy długi wałek.
- Spłaszczamy go delikatnie za pomocą widelca. Dużym nożem kroimy ciasto na niewielkie kawałki, tak aby powstały małe kluseczki w kształcie rombów lub prostokątów.
- Na patelnię wrzucamy masło klarowane i czekamy, aż się rozpuści. Zmniejszamy ogień i wrzucamy nasze kluski leniwe, podsmażamy z obydwu stron, aż staną się złociste.
- Przekładamy je na talerzyk, oprószamy cynamonem i skrapiamy miodem.
- Tak samo postępujemy z drugą częścią przygotowanego ciasta.
Dzięki temu, że polejemy kluski leniwe bez gotowania odrobiną miodu, nasze dzieci chętnie będą po nie sięgały. To właśnie jest ten wyjątkowo lubiany przez maluchy składnik.