Leniwe bez gotowania. Przepis na szybki obiad. Ten składnik sprawi, że pokochają je wszyscy

Leniwe bez gotowania to szybki obiad, dzięki któremu cała rodzina naje się do syta. Te delikatne i mięciutkie kluseczki uwielbiają także niejadki. Wszystko za sprawą pewnego dodatku, który kusi najmłodszych. Sprawdź nasz prosty przepis i przekonaj się sam.
Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?

Kluski leniwe to smak dzieciństwa wielu z nas. Delikatne, rozpływające się w ustach kluseczki przyrządzane przez nasze mamy i babcie. Jak się okazuje, możemy przygotować je bez gotowania. Ten sposób ma wielu zwolenników, a leniwe są wyjątkowo smaczne. Jak je zrobić? Sprawdź.

Leniwe bez gotowania, przepis na szybkie kluseczki

Kluski leniwe to nic innego jak połączenie twarogu i jajek z dodatkiem mąki. Dzięki tym trzem prostym składnikom otrzymujemy danie szybkie i proste. Co więcej, tego typu obiad jest naprawdę syty, dlatego najedzą się także dorośli o sporym apetycie. Aby dodatkowo skrócić czas przyrządzania leniwych, nie będziemy ich gotować, a zostaną usmażone na maśle klarowanym.

Składniki:

  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego,
  • szklanka mąki,
  • jajko,
  • masło klarowane,
  • cynamon,
  • miód.

Jeśli nie lubimy cynamonu, oczywiście możemy z niego zrezygnować. Kluski leniwe smakują także idealnie prażonymi jabłkami lub samym masłem posypane cukrem pudrem.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kluski leniwe bez gotowania. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Twaróg wrzucamy do wysokiej miski. Wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą dłoni.
  2. Kiedy powstanie spójna masa dzielimy ją na dwie części.
  3. Na czystej stolnicy sypiemy nieco mąki i rozprowadzamy ją równomiernie.
  4. Kładziemy pierwszą część ciasta serowego na kluski leniwe i dłońmi formujemy długi wałek.
  5. Spłaszczamy go delikatnie za pomocą widelca. Dużym nożem kroimy ciasto na niewielkie kawałki,  tak aby powstały małe kluseczki w kształcie rombów lub prostokątów.
  6. Na patelnię wrzucamy masło klarowane i czekamy, aż się rozpuści. Zmniejszamy ogień i wrzucamy nasze kluski leniwe, podsmażamy z obydwu stron, aż staną się złociste.
  7. Przekładamy je na talerzyk, oprószamy cynamonem i skrapiamy miodem.
  8. Tak samo postępujemy z drugą częścią przygotowanego ciasta.

Dzięki temu, że polejemy kluski leniwe bez gotowania odrobiną miodu, nasze dzieci chętnie będą po nie sięgały. To właśnie jest ten wyjątkowo lubiany przez maluchy składnik.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.