Sos serowy do makaronu. Połączenie dwóch serów to połowa sukcesu - sekret tkwi w przyprawie, której używasz do flaków

Sos serowy do makaronu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Istotą smaku sosu serowego jest połączenie dwóch gatunków sera - najlepiej wyrazistego pleśniowego, oraz lżejszego, bardziej kremowego. Kropką na i jest jednak przyprawa, która Polakom kojarzy się najczęściej z flakami. Chodzi oczywiście o gałkę muszkatołową.
Zobacz wideo

Przygotowanie sosu serowego do makaronu zacznij od wybrania serów. Z własnego doświadczenia mogę podpowiedzieć, że świetnie sprawdza się ser gorgonzola lub nieco ostrzejszy ser blue. Żeby jednak nieco złagodzić smak sosu, drugi ser powinien być delikatniejszy w smaku. Ja najczęściej używam startej mozzarelli, a ostatnio zdarzyło mi się użyć chudego twarogu. Wyszło rewelacyjnie. 

Sos serowy do makaronu - przepis

Składniki:

  • 300 g sera (proporcje ułóż według swoich upodobań, jak polecam 200 g sera pleśniowego i 100 g mozzarelli lub twarogu)
  • szklanka śmietanki kremówki
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • masło
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • do podania: natka pietruszki
  • ok. 400 g ulubionego makaronu (polecam spaghetti lub penne)

Sos serowy do makaronu - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania makaronu. Ugotuj go al dente w osolonym wrzątku, następnie odlej szklankę wody, w której się gotował. Makaron odcedź i odłóż.
  2. Ser pleśniowy drobno pokrój, podobnie mozzarellę - możesz ją również zetrzeć na tarce. Cebulę posiekaj w kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Przygotuj głęboką patelnię i rozgrzej w niej 2 łyżki masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i lekko ją zeszkli. Dodaj czosnek i podsmażaj przez 2 minuty.
  4. Następnie wlej śmietankę i dodaj oba sery. Zmniejsz moc palnika i gotuj sos, aż lekko zgęstnieje. Jeśli uważasz, że jest zbyt gęsty, wlej odpowiednią ilość wody spod makaronu. Kiedy ser całkowicie się rozpuści, dopraw go do smaku przyprawami (uważaj z solą, gdyż sery pleśniowe same w sobie są dość słone).
  5. Do sosu wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj całość. Podawaj od razu po przygotowaniu. Udekoruj natką pietruszki.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.