Dobre leczo - w czym tkwi sekret? Dzięki tym składnikom zyska wyjątkowy smak

Dobre leczo to pyszny obiad dla całej rodziny. Przyrządzenie tego dania ma wiele zalet, a główną jest jej prostota i szybkość wykonania. Jednak przepisów na tego typu potrawę jest bardzo dużo. W czym tkwi sekret udanego leczo? Zdradzamy kilka wskazówek.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Leczo to popularna potrawa ceniona w polskiej kuchni. Wszystko to za sprawą faktu, iż jest to danie jednogarnkowe. Dzięki temu nie musimy brudzić wielu naczyń, a przygotowanie tej potrawy zajmuje niewiele czasu. Jak zrobić leczo, aby było dobre? W czym tkwi sekret? Zdradzamy dziś ważne wskazówki.

Leczo z cukinii na zimę. Prosty przepis przekąskę ze słoika, którą wykonasz w parę minutLeczo z cukinii na zimę prosty przepis, który wykonasz ekspresowo

Dobre leczo, jak zrobić danie dla całej rodziny?

Przygotowując domowe leczo, musimy pamiętać o pewnych kwestiach. Po pierwsze warzywa, które dodamy do potrawy, powinny być pokrojone na większe kawałki. Po drugie, smak tej potrawy podkreśla mięso. Nie od dziś wiemy, że to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku. Jednak istotne są proporcje. Przedstawiamy przepis, dzięki któremu ugotujemy dobre leczo.

Składniki:

  • 3 papryki różnego koloru,
  • 2 małe cukinie,
  • duża cebula,
  • 2 laski kiełbasy,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • sól,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • papryka słodka,
  • pieprz cayenne,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego.

Sekretem dobrego leczo jest unikanie sztucznych wzmacniaczy smaku. Stosujemy wyłącznie tradycyjne i klasyczne przyprawy oraz kiełbasę najlepszej jakości. Tylko dobrego gatunku mięso będzie w stanie zagwarantować nam smaczne leczo.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Leczo (zdjęcie ilustracyjne)Przepis na leczo z fasolką szparagowa i cukinią. Tylko w jednym garnku

Przepis na leczo z kiełbasą. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Do wysokiego naczynia z teflonowym dnem wrzucamy kiełbasę pokrojoną w grubą kostkę lub plastry. Podsmażamy ją na średnim ogniu do momentu, aż się przyrumieni. 
  2. Cebulę obieramy i siekamy w piórka. Dodajemy do kiełbaski, podsmażamy.
  3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Papryki oraz cukinie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  4. Każdą paprykę pozbawiamy ogonka oraz gniazd nasiennych. 
  5. Wszystkie warzywa kroimy w grubą kostkę.
  6. Kiedy cebula się zeszkli, wrzucamy paprykę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy warzywa z kiełbasą przez około pięć minut. Po tym czasie wlewamy passatę pomidorową.
  7. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 10 minut.
  8. Następnie dodajemy na sam koniec pokrojoną cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez pięć minut.

Przed podaniem doprawiamy leczo do smaku. Możemy spożywać je z dodatkiem chleba. Najlepiej smakuje na gorąco. 

Więcej o: