• Link został skopiowany

Jak suszyć pomidory? Będą o wiele bardziej aromatyczne niż ze sklepu i pozbawione chemicznych dodatków

Jak suszyć pomidory? To prostsze niż myślisz, ale wymaga twojego czasu. Przedstawiamy więc sposób, dzięki któremu zachowasz pyszny smak i obłędny aromat warzyw. Będą doskonałym dodatkiem do wielu dań, o czym przekonasz się bardzo szybko.
Pomidory suszone (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay

Pomidory suszone to fantastyczny dodatek do wielu sałatek, sosów i mięs. Warto przygotować je samodzielnie w domu, by mieć pewność, co jemy. W ten sposób unikniemy chemicznych dodatków i będziemy mogli cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem.

Zobacz wideo Wpływają na libido i potencję, a także zapobiegają nowotworom. Cudowne pomidory!

Jak suszyć pomidory? Musisz uzbroić się w cierpliwość

Suszenie pomidorów to proces długotrwały i wymagający twojej cierpliwości. Pomidory najlepiej suszyć w piekarniku, jednak jest to proces długotrwały, gdyż suszenie jednej blachy trwa około pięć-sześć godzin, a zmieszczą się tam tylko dwa kilogramy pomidorów.

Sprawdź również inne przydatne triki na stronie głównej Gazeta.pl

Aby położyć pomidory na blasze, myjemy je, osuszamy papierowym ręcznikiem, a później układamy w niewielkich odległościach. Blachę wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy lekko uchylone drzwiczki. Warzywa te powinny ususzyć się po około pięciu lub sześciu godzinach.

Uwaga. Warto jednak sprawdzać co jakiś czas, czy któreś pomidory już się nie ususzyły i nie potrzebują wyjęcia z piekarnika.

Warto również pamiętać, by pomidory przyprawić ulubionymi przyprawami dopiero po wyjęciu ich z piekarnika. Jeśli zrobimy to wcześniej, przypalą się i popsują smak pomidorów. Do przyprawienia można użyć m.in. czosnku, bazylii bądź specjalnych mieszanek do suszenia pomidorów.

Jak przechowywać suszone pomidory? Jest na to dobry sposób

Suszonych pomidorów nie powinniśmy przechowywać ani w plastikowych woreczkach, ani w papierowych torebkach.  Najlepszymi sposobami są:

  • Mrożenie w torebeczkach. Po rozmrożeniu warto włożyć je do naczynia z oliwą i ulubionymi ziołami, a potem odstawić na godzinę lub dwie, aby przeszły smakiem przypraw;
  • Zalanie pomidorów dobrą oliwą i doprawienie ulubionymi przyprawami. Dzięki temu można przechowywać je w lodówce przez około 1-1,5 miesiąca.
Więcej o: