Pomidory suszone to fantastyczny dodatek do wielu sałatek, sosów i mięs. Warto przygotować je samodzielnie w domu, by mieć pewność, co jemy. W ten sposób unikniemy chemicznych dodatków i będziemy mogli cieszyć się naturalnym smakiem i aromatem.
Suszenie pomidorów to proces długotrwały i wymagający twojej cierpliwości. Pomidory najlepiej suszyć w piekarniku, jednak jest to proces długotrwały, gdyż suszenie jednej blachy trwa około pięć-sześć godzin, a zmieszczą się tam tylko dwa kilogramy pomidorów.
Sprawdź również inne przydatne triki na stronie głównej Gazeta.pl
Aby położyć pomidory na blasze, myjemy je, osuszamy papierowym ręcznikiem, a później układamy w niewielkich odległościach. Blachę wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę na 100 stopni, włączamy termoobieg i zostawiamy lekko uchylone drzwiczki. Warzywa te powinny ususzyć się po około pięciu lub sześciu godzinach.
Uwaga. Warto jednak sprawdzać co jakiś czas, czy któreś pomidory już się nie ususzyły i nie potrzebują wyjęcia z piekarnika.
Warto również pamiętać, by pomidory przyprawić ulubionymi przyprawami dopiero po wyjęciu ich z piekarnika. Jeśli zrobimy to wcześniej, przypalą się i popsują smak pomidorów. Do przyprawienia można użyć m.in. czosnku, bazylii bądź specjalnych mieszanek do suszenia pomidorów.
Suszonych pomidorów nie powinniśmy przechowywać ani w plastikowych woreczkach, ani w papierowych torebkach. Najlepszymi sposobami są: