Świeże, domowe pieczywo kusi zapachem i wyjątkowym smakiem. Nic więc dziwnego, że jest uwielbiane przez tak wiele osób. Niektórzy chcieliby wykonać je własnoręcznie, jednak wyrabianie ciasta może wydawać się trudne i czasochłonne. Co jeśli powiemy wam, że można pominąć ten krok? Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na chleb bez wyrabiania. Wymaga niewiele wysiłku, a smakuje wyśmienicie.
Zobacz wideo Smażony chleb z sosem czosnkowym
Przepis na chleb bez wyrabiania
Jeżeli chcecie dodać waszemu pieczywu niepowtarzalnego smaku, warto dodać do niego przyprawy. Świetnie się tu sprawdzi rozmaryn lub zioła prowansalskie.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1,5 szklanki wody letniej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka pestek dyni
- opcjonalnie rozmaryn lub zioła prowansalskie
Pieczywo bez wyrabiania - wykonanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, pestki dyni i ewentualnie zioła prowansalskie lub rozmaryn. Wlewamy wodę i wszystko ze sobą łączymy.
- Miskę przykrywamy folią i zostawiamy na co najmniej 12 godzin (najlepiej na około 18) w ciepłej temperaturze pokojowej. Po czasie ciasto powinno być lepkie, a jego powierzchnia pokryta bąbelkami.
- Blat posypujemy lekko mąką i kładziemy na nim ciasto. Zawijamy raz lub dwa razy na siebie, nie zagniatając.
- Ciasto przykrywamy bawełnianą ścierką pokrytą mąką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i wstawiamy do niego naczynie, w którym będziemy piec chleb. Najlepiej by było to naczynie żaroodporne z przykrywką.
- Ciasto na chleb przekładamy do rozgrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką. Pieczemy przez 30 minut.
- Po czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20 minut do zarumienienia. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.