Świeże, domowe pieczywo kusi zapachem i wyjątkowym smakiem. Nic więc dziwnego, że jest uwielbiane przez tak wiele osób. Niektórzy chcieliby wykonać je własnoręcznie, jednak wyrabianie ciasta może wydawać się trudne i czasochłonne. Co jeśli powiemy wam, że można pominąć ten krok? Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na chleb bez wyrabiania. Wymaga niewiele wysiłku, a smakuje wyśmienicie.
Zobacz wideo
Smażony chleb z sosem czosnkowym
Przepis na chleb bez wyrabiania
Jeżeli chcecie dodać waszemu pieczywu niepowtarzalnego smaku, warto dodać do niego przyprawy. Świetnie się tu sprawdzi rozmaryn lub zioła prowansalskie.
Jajka sadzone na śmietanie zamiast oleju. Zachwycisz się tym przepisem
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 7 g suszonych drożdży
- 1,5 szklanki wody letniej
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka pestek dyni
- opcjonalnie rozmaryn lub zioła prowansalskie
Jak zrobić sok z malin? Aromatyczna przyprawa doda smaku i rozgrzeje
Pieczywo bez wyrabiania - wykonanie:
- W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, pestki dyni i ewentualnie zioła prowansalskie lub rozmaryn. Wlewamy wodę i wszystko ze sobą łączymy.
- Miskę przykrywamy folią i zostawiamy na co najmniej 12 godzin (najlepiej na około 18) w ciepłej temperaturze pokojowej. Po czasie ciasto powinno być lepkie, a jego powierzchnia pokryta bąbelkami.
- Blat posypujemy lekko mąką i kładziemy na nim ciasto. Zawijamy raz lub dwa razy na siebie, nie zagniatając.
- Ciasto przykrywamy bawełnianą ścierką pokrytą mąką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i wstawiamy do niego naczynie, w którym będziemy piec chleb. Najlepiej by było to naczynie żaroodporne z przykrywką.
- Ciasto na chleb przekładamy do rozgrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką. Pieczemy przez 30 minut.
- Po czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20 minut do zarumienienia. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.