Przepis na chleb bez wyrabiania. Dodaj te zioła, a będzie smakować jeszcze lepiej

Zapach świeżego pieczywa unoszący się w powietrzu i chrupiąca skórka to coś, czemu trudno się oprzeć. Wiele osób decyduje się na przygotowanie go w domowym zaciszu, inni uważają, że jest to zbyt trudne i czasochłonne. Wcale nie musi takie być! Poznajcie przepis na chleb bez wyrabiania.

Świeże, domowe pieczywo kusi zapachem i wyjątkowym smakiem. Nic więc dziwnego, że jest uwielbiane przez tak wiele osób. Niektórzy chcieliby wykonać je własnoręcznie, jednak wyrabianie ciasta może wydawać się trudne i czasochłonne. Co jeśli powiemy wam, że można pominąć ten krok? Dzisiaj przedstawiamy wam przepis na chleb bez wyrabiania. Wymaga niewiele wysiłku, a smakuje wyśmienicie. 

Zobacz wideo Smażony chleb z sosem czosnkowym

Przepis na chleb bez wyrabiania

Jeżeli chcecie dodać waszemu pieczywu niepowtarzalnego smaku, warto dodać do niego przyprawy. Świetnie się tu sprawdzi rozmaryn lub zioła prowansalskie. 

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1,5 szklanki wody letniej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka pestek dyni 
  • opcjonalnie rozmaryn lub zioła prowansalskie

Pieczywo bez wyrabiania - wykonanie:

  1. W dużej misce mieszamy mąkę, drożdże, sól, pestki dyni i ewentualnie zioła prowansalskie lub rozmaryn. Wlewamy wodę i wszystko ze sobą łączymy.
  2. Miskę przykrywamy folią i zostawiamy na co najmniej 12 godzin (najlepiej na około 18) w ciepłej temperaturze pokojowej. Po czasie ciasto powinno być lepkie, a jego powierzchnia pokryta bąbelkami. 
  3. Blat posypujemy lekko mąką i kładziemy na nim ciasto. Zawijamy raz lub dwa razy na siebie, nie zagniatając.
  4. Ciasto przykrywamy bawełnianą ścierką pokrytą mąką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  5. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni i wstawiamy do niego naczynie, w którym będziemy piec chleb. Najlepiej by było to naczynie żaroodporne z przykrywką. 
  6. Ciasto na chleb przekładamy do rozgrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką. Pieczemy przez 30 minut. 
  7. Po czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 20 minut do zarumienienia. Smacznego!

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA