Dżem z moreli bez cukru - poznaj zdrowszą wersję
Dżem z moreli bez cukru to znakomite rozwiązanie dla tych, którzy szukają czegoś słodkiego, ale z drugiej strony chcą, aby było to naprawdę zdrowe. Poniżej receptura, którą koniecznie należy poznać! Zdrowa i to do tego bez cukru.
Dżem z moreli - przepis bez cukru:
Składniki:
- 1,5 - 2 kg moreli dobrej jakości
- 1 laska cynamonu lub wersja w proszku
- 2-3 pomarańcze
- 3 łyżki ksylitolu
- 25 gramów pektyny
Wykonanie:
- Owoce umyć. Delikatnie osuszyć. Dalej przekroić je na pół i pozbyć się pestek.
- Pomarańcze umyć. Pozbyć się skórki. Dalej wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Można zrobić to za pomocą specjalnej wyciskarki. Resztę owoców podzielić na mniejsze części.
- Morele, pomarańcze i sok umieścić w garnku z grubym dnem i smażyć na delikatnym ogniu przez około 20-25 minut.
- Kiedy owoce zaczną mięknąć, dodać pektynę. Wymieszać.
- Smażyć przez kolejne 10 minut.
- Dżem przełożyć do umytych, wyparzonych i wytartych słoików.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Dżem morelowy - Thermomix, Multicooker, Lidlomix. Przepis w kilku krokach
Dżem morelowy z Thermomixa, Multicookera lub Lidlomixa pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu. Poznaj banalnie prosty przepis na domowe przetwory:
Dżem morelowy z żelifixem, dżemixem lub konfiturexem:
Składniki:
- 1 paczka żelfixu 3:1 / dżemixu 3:1 / konfiturexu 3:1
- 350 gramów cukru
- około kilograma moreli
Wykonanie:
- Morele dokładnie umyć, osuszyć i wypestkować.
- Umieścić w naczyniu. Miksować przez 8 sekund na obrotach na poziomie 6.
- Dołożyć cukier i wybrany składnik żelujący. Rozpocząć proces gotowania, przez około 15 minut w temperaturze 100 stopni na poziomie 3.
- Gotowy dżem przelać do słoików. Uprzednio wyparzonych, wytartych.
- Opcjonalnie zapasteryzować.
Konfitura z moreli - dowiedz się, jak ją wykonać
Konfitura z moreli charakteryzuje się zdecydowanie rzadszą konsystencją, aniżeli standardowy dżem. Konfitura to raczej zatopione owoce w lżejszej masie, a dżem to bardziej zbita opcja. Poniżej przepis na morelową konfiturę.
Składniki:
- 350 gramów cukru
- 250 ml wody
- 1 kg moreli
Wykonanie:
- Morele umyć. Namoczyć w wodzie przez około 60 minut.
- Potem, przekroić i usunąć pestki.
- Przejść do wykonania syropu na bazie cukru: cukier rozpuścić w gotującej się wodzie.
- Zebrać pianę.
- Wrzucić morele.
- Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszać.
- Kiedy konfitura nabierze właściwej konsystencji, przelać do słoików.
- Opcjonalnie zapasteryzować.
Zobacz też: Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko