Dżem z moreli - poznaj trzy banalnie proste przepisy, które przygotujesz w kilka chwil

Dżem z moreli to doskonały dodatek nie tylko do chleba i wypieków, ale także mięsa. Doskonale sprawdzi się w przypadku pieczonej kaczki lub schabu. Dżem charakteryzuje się wyrazistym kolorem i słodko-kwaskowatym smakiem. Poznaj wyjątkowe przepisy na dżem morelowy.

Dżem z moreli bez cukru - poznaj zdrowszą wersję 

Dżem z moreli bez cukru to znakomite rozwiązanie dla tych, którzy szukają czegoś słodkiego, ale z drugiej strony chcą, aby było to naprawdę zdrowe. Poniżej receptura, którą koniecznie należy poznać! Zdrowa i to do tego bez cukru.

Dżem z moreli - przepis bez cukru:

Składniki:

  • 1,5 - 2 kg moreli dobrej jakości
  • 1 laska cynamonu lub wersja w proszku
  • 2-3 pomarańcze
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 25 gramów pektyny

Wykonanie:

  1. Owoce umyć. Delikatnie osuszyć. Dalej przekroić je na pół i pozbyć się pestek.
  2. Pomarańcze umyć. Pozbyć się skórki. Dalej wycisnąć sok z jednej pomarańczy. Można zrobić to za pomocą specjalnej wyciskarki. Resztę owoców podzielić na mniejsze części. 
  3. Morele, pomarańcze i sok umieścić w garnku z grubym dnem i smażyć na delikatnym ogniu przez około 20-25 minut.
  4. Kiedy owoce zaczną mięknąć, dodać pektynę. Wymieszać.
  5. Smażyć przez kolejne 10 minut.
  6. Dżem przełożyć do umytych, wyparzonych i wytartych słoików.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Dżem morelowy - Thermomix, Multicooker, Lidlomix. Przepis w kilku krokach

Dżem morelowy z Thermomixa, Multicookera lub Lidlomixa pozwoli nam zaoszczędzić mnóstwo czasu. Poznaj banalnie prosty przepis na domowe przetwory:

Dżem morelowy z żelifixem, dżemixem lub konfiturexem:

Składniki:

  • 1 paczka żelfixu 3:1 / dżemixu 3:1 / konfiturexu 3:1
  • 350 gramów cukru
  • około kilograma moreli

Wykonanie:

  1. Morele dokładnie umyć, osuszyć i wypestkować.
  2. Umieścić w naczyniu. Miksować przez 8 sekund na obrotach na poziomie 6.
  3. Dołożyć cukier i wybrany składnik żelujący. Rozpocząć proces gotowania, przez około 15 minut w temperaturze 100 stopni na poziomie 3.
  4. Gotowy dżem przelać do słoików. Uprzednio wyparzonych, wytartych.
  5. Opcjonalnie zapasteryzować.

Konfitura z moreli - dowiedz się, jak ją wykonać

Konfitura z moreli charakteryzuje się zdecydowanie rzadszą konsystencją, aniżeli standardowy dżem. Konfitura to raczej zatopione owoce w lżejszej masie, a dżem to bardziej zbita opcja. Poniżej przepis na morelową konfiturę.

Składniki:

  • 350 gramów cukru
  • 250 ml wody
  • 1 kg moreli

Wykonanie:

  1. Morele umyć. Namoczyć w wodzie przez około 60 minut.
  2. Potem, przekroić i usunąć pestki.
  3. Przejść do wykonania syropu na bazie cukru: cukier rozpuścić w gotującej się wodzie.
  4. Zebrać pianę.
  5. Wrzucić morele.
  6. Gotować na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszać.
  7. Kiedy konfitura nabierze właściwej konsystencji, przelać do słoików.
  8. Opcjonalnie zapasteryzować.

Zobacz też: Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.