Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Kuchenne porządki często wymagają specjalnych rozwiązań. Nagromadzone zabrudzenia, tłuste plami i zacieki to zmora każdego kucharza. Z pomocą niektórych naturalnych produktów w łatwy sposób możemy się z nimi uporać. Zlew i kran będą lśnić - wystarczy wykorzystać produkt, który zazwyczaj służy do smażenia. Mowa tu o oleju.
Zlew tak jak pozostałe elementy kuchni powinien być często czyszczony. Miejsce, którego używamy niemal bez przerwy, szybko się brudzi i gromadzi zanieczyszczenie takie jak resztki jedzenia, tłuste plamy i zacieki. Aby służył długie lata, a jego stan został nienaruszony, warto wprowadzić łatwy sposób pielęgnacji z użyciem jednego z kuchennych produktów.
Skuteczną, sprawdzoną i ekologiczną metodą czyszczenia zlewu jest użycie zwykłego oleju słonecznikowego, rzepakowego, kokosowego. Wystarczy natrzeć powierzchnię łyżeczką produktu i rozprowadzić go przy pomocy ręcznika papierowego lub ściereczki z mikrofibry. Trik jest banalnie prosty - powoli zaoszczędzić pieniądze na chemikaliach i detergentach, a także sprzyja środowisku. Po takim zabiegu zlew będzie lśnił jak nowy. Zabezpieczymy w ten sposób także jego powierzchnię.
Jeśli nasz zlew wymaga gruntownego czyszczenia, warto wykorzystać także inne produkty, które z pewnością znajdziemy w kuchennych szafkach. Mowa tu o sodzie i occie. Sól także okaże się pomocna zwłaszcza w udrożnieniu odpływu - wystarczy wsypać kilka łyżek do odpływu i zalać całość wrzątkiem. Pasta przygotowana z sody i odrobiny wody doczyści większe zabrudzenia. Z kolei ocet zniweluje nieprzyjemne zapachy i zapobiegnie powstawaniu nieestetycznych zacieków.