Jak suszyć śliwki w piekarniku, aby miały miękki miąższ? Przepis jest bardzo prosty

Czas na śliwki! Sezon na te owoce właśnie trwa, dlatego jeśli mamy w domu nieco większą ilość i nie chcemy, aby cokolwiek się zmarnowało, możemy je ususzyć. Co jeśli nie posiadamy suszarki do owoców? Powiemy, jak suszyć śliwki w piekarniku. Przepis jest prosty.
Zobacz wideo Renklody, węgierki, mirabelki... Śliwki walczą z cholesterolem!

Śliwki są źródłem wielu witamin i minerałów. Choć zdarza się słyszeć głosy, iż są ciężkostrawne, to jednak włączenie ich do codziennej diety wpłynie pozytywnie na nasz organizm. Znacznie lepszą opinią cieszą się jednak śliwki suszone. Nie od dziś wiadomo, że są bogactwem przeciwutleniaczy, dzięki czemu pomagają zachować zdrową i piękną skórę na lata. Jak suszyć śliwki w piekarniku, aby mieć zawsze pod ręką remedium na upływ czasu? Zdradzamy domowy sposób.

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady. Zdradzamy prosty przepisJak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady

Jak suszyć śliwki w piekarniku? Sprawdź domowy sposób 

Choć w przypadku suszenia grzybów w piekarniku informowaliśmy, że nie należy ich wcześniej myć, to jednak ze śliwkami sprawa wygląda nieco inaczej. Pierwszym krokiem jest właśnie oczyszczenie owoców, dlatego dokładnie je płuczemy i przekładamy do miski. 

Możemy suszyć śliwki w piekarniku nawet jeśli mają pestki. Nie ma konieczności ich wyciągania, co więcej duża część miłośników tych owoców uważa, że to właśnie dzięki pestce śliwka ma bardziej intensywny smak. 

Po oczyszczeniu śliwek kolejnym krokiem jest ich zblanszowanie. W tym celu zagotowujemy wodę w wysokim garnku i wrzucamy owoce do wrzątku na około minutę, dwie. Śliwki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 40°C i włączamy funkcję termoobiegu. Uchylamy lekko drzwiczki piekarnika. Suszymy przez trzy godziny. Kiedy zauważymy, że skórka śliwek zaczyna się marszczyć, zwiększamy temperaturę do 50°C i suszymy przez dwie godziny.

Po tym czasie należy przemieszać śliwki. Suszymy przez kolejne cztery godziny. Ostatni etap powtarzamy kilka razy. Nasze śliwki będą gotowe, kiedy po ich naciśnięciu nie wypłynie sok. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Czy ogórki kiszone trzeba pasteryzować? Dowiedz się jak postępować z domowymi przetworamiCzy ogórki kiszone trzeba pasteryzować? Jak postępować z domowymi przetworami

Śliwki suszone w piekarniku. Do czego je wykorzystać?

Jeśli mamy już w domu śliwki, które wysuszyliśmy w piekarniku, to ich zastosowanie jest bardzo szerokie. Mogą stanowić samodzielną przekąskę lub stać się częścią jakiegoś dania. Śniadaniowa jaglanka z dodatkiem posiekanej, lub zblendowanej z odrobiną wrzątku, śliwki smakuje obłędnie.

Śliwki suszone możemy dodawać do bigosu. Miłośnicy schabu mogą nadziewać mięso suszoną śliwką lub zrobić z nich purée, które idealnie skomponuje się z gorącym mięsem. 

Suszone śliwki sprawdzą się także jako dodatek do ciast, deserów czy naleśników. Warto włączać je do codziennej diety, ponieważ wspomagają przemianę materii i działają prozdrowotnie.

Więcej o: