-
Haps
-
Jak przygotować
- Tarta ze śliwkami - przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach. Kruchy spód bosko pasuje do owoców
Tarta ze śliwkami - przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach. Kruchy spód bosko pasuje do owoców
Kruchy oraz smaczny spód w połączeniu z sezonowymi owocami to idealny przepis na deser. Tarta ze śliwkami zachwyca smakiem i sprawia, że wszystko znika z talerza w mgnieniu oka. Podpowiadamy, jak ją przygotować.
Tarta to popularny rodzaj wypieku, który przywędrował do nas z Francji. Najczęściej przygotowywany jest z ciasta kruchego, jednak możemy znaleźć również te z drożdżowego czy francuskiego. Całość dopełnia nadzienie - wytrawne lub słodkie. My dzisiaj stawiamy na owocowe wnętrze. Tarta ze śliwkami to idealne połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Zobacz wideo
Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień
Tarta ze śliwkami - przepis
Składniki na ciasto kruche
- 160 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 80 g zimnego masła
- 1 żółtko
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
Składniki na kruszonkę:
- 50 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
Tarta ze śliwkami - sposób przygotowania:
- Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski.
- Mąkę przesiewamy przez sitko. Do składników dodajemy też proszek do pieczenia, żółtko i cukier puder.
- Wszystko ze sobą dokładnie łączymy i wyrabiamy ciasto aż do osiągnięcia plastycznej konsystencji. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około dwie godziny.
- Po czasie przygotowujemy foremkę do tarty i smarujemy cienko masłem. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem, równomiernie rozprowadzamy w foremce i nakłuwamy widelcem. Foremkę wkładamy jeszcze na około 20 minut do lodówki.
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Myjemy i osuszamy śliwki. Pozbywamy się pestek, kroimy na ćwiartki, a następnie układamy na cieście.
- Mieszamy składniki na kruszonkę i posypujemy nią całość.
- Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. Przed podaniem górę możecie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.