Tarta ze śliwkami - przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach. Kruchy spód bosko pasuje do owoców

Kruchy oraz smaczny spód w połączeniu z sezonowymi owocami to idealny przepis na deser. Tarta ze śliwkami zachwyca smakiem i sprawia, że wszystko znika z talerza w mgnieniu oka. Podpowiadamy, jak ją przygotować.

Tarta to popularny rodzaj wypieku, który przywędrował do nas z Francji. Najczęściej przygotowywany jest z ciasta kruchego, jednak możemy znaleźć również te z drożdżowego czy francuskiego. Całość dopełnia nadzienie - wytrawne lub słodkie. My dzisiaj stawiamy na owocowe wnętrze. Tarta ze śliwkami to idealne połączenie, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. 

Zobacz wideo Dwa pyszne ciasta ze śliwkami - idealne na jesień

Tarta ze śliwkami - przepis

Składniki na ciasto kruche

  • 160 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru pudru 
  • 80 g zimnego masła
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie: 

  • 500 g śliwek

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g zimnego masła

Tarta ze śliwkami - sposób przygotowania:

  1. Zimne masło kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. 
  2. Mąkę przesiewamy przez sitko. Do składników dodajemy też proszek do pieczenia, żółtko i cukier puder. 
  3. Wszystko ze sobą dokładnie łączymy i wyrabiamy ciasto aż do osiągnięcia plastycznej konsystencji. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około dwie godziny. 
  4. Po czasie przygotowujemy foremkę do tarty i smarujemy cienko masłem. Ciasto rozwałkowujemy wałkiem, równomiernie rozprowadzamy w foremce i nakłuwamy widelcem. Foremkę wkładamy jeszcze na około 20 minut do lodówki. 
  5. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
  6. Myjemy i osuszamy śliwki. Pozbywamy się pestek, kroimy na ćwiartki, a następnie układamy na cieście. 
  7. Mieszamy składniki na kruszonkę i posypujemy nią całość. 
  8. Foremkę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 40 minut. Przed podaniem górę możecie posypać cukrem pudrem. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA