Szare kluski - przepis ze starego zeszytu mojej babci. Żeby nie były twarde, wybierz odpowiednie ziemniaki

Szare kluski zapamiętałam z czasów dzieciństwa jako prawdziwy przysmak. Przepis na szare kluchy, w moim domu nazywane "kładziokami", jest bardzo prosty, ale babcia zawsze robiła je z konkretnych ziemniaków. Musiały mieć dużo skrobi. Dziś chętnie podzielę się starym sposobem na szare kluski, które obowiązkowo podaję ze skwarkami z boczku.
Zobacz wideo

Szare kluski to po prostu starte ziemniaki wymieszane z mąką, jajkami i kładzione łyżką na gotującą się wodę. To niby proste danie, a jednocześnie wyjątkowo pyszne. Niemal natychmiast przypomina nam wizyty u babci. Ja także mam takie wspomnienia z tym daniem i dziś chętnie podzielę się starym przepisem na szare kluski, którymi zajadała się już moja mama jako dziecko. Najważniejszą kwestią są ziemniaki. Najlepsze będą te mączyste odmiany, które w sklepach mają kategorię C. To odmiany takie jak: bryza, cekin, gracja czy mazur.

Przecier pomidorowyPrzetwory z pomidorów do zrobienia późnym latem. Poznaj cztery przepisy

Szare kluski - przepis babci

Składniki:

  • ok. 2 kg mączystych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 10-12 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • cebula i boczek wędzony

Szare kluski - sposób wykonania

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o mały oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Przełóż je do miski i odstaw, by puściły wodę. Następnie za pomocą gazy lub ściereczki odcedź masę ziemniaczaną z płynu, płyn zostaw w misce na kilka minut.
  2. Kiedy skrobia opadnie na dno, ostrożnie odlej wodę, skrobię dodaj do ziemniaków. Dodaj także mąkę, wbij jajka i dodaj sól do smaku. Całość wymieszaj, aż uzyskasz dość gęstą masę.
  3. W większym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Za pomocą lekko natłuszczonej łyżki wrzucaj partiami kluski na wrzątek i gotuj około 5 minut.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę, boczek wędzony pokrój w słupki lub większą kostkę. Następnie wytop boczek na patelni i kiedy się przyrumieni, dodaj cebulę. Podsmażaj, aż się zeszkli. Powstałymi skwarkami polej kluski.

Sos serowy do makaronuSos serowy do makaronu. Połączenie dwóch serów to połowa sukcesu

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: