Szare kluski to po prostu starte ziemniaki wymieszane z mąką, jajkami i kładzione łyżką na gotującą się wodę. To niby proste danie, a jednocześnie wyjątkowo pyszne. Niemal natychmiast przypomina nam wizyty u babci. Ja także mam takie wspomnienia z tym daniem i dziś chętnie podzielę się starym przepisem na szare kluski, którymi zajadała się już moja mama jako dziecko. Najważniejszą kwestią są ziemniaki. Najlepsze będą te mączyste odmiany, które w sklepach mają kategorię C. To odmiany takie jak: bryza, cekin, gracja czy mazur.
Szare kluski - przepis babci
Składniki:
- ok. 2 kg mączystych ziemniaków
- 3 jajka
- 10-12 łyżek mąki pszennej
- sól
- cebula i boczek wędzony
Szare kluski - sposób wykonania
- Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o mały oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Przełóż je do miski i odstaw, by puściły wodę. Następnie za pomocą gazy lub ściereczki odcedź masę ziemniaczaną z płynu, płyn zostaw w misce na kilka minut.
- Kiedy skrobia opadnie na dno, ostrożnie odlej wodę, skrobię dodaj do ziemniaków. Dodaj także mąkę, wbij jajka i dodaj sól do smaku. Całość wymieszaj, aż uzyskasz dość gęstą masę.
- W większym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Za pomocą lekko natłuszczonej łyżki wrzucaj partiami kluski na wrzątek i gotuj około 5 minut.
- Cebulę posiekaj w kostkę, boczek wędzony pokrój w słupki lub większą kostkę. Następnie wytop boczek na patelni i kiedy się przyrumieni, dodaj cebulę. Podsmażaj, aż się zeszkli. Powstałymi skwarkami polej kluski.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.