Szare kluski - przepis ze starego zeszytu mojej babci. Żeby nie były twarde, wybierz odpowiednie ziemniaki

Szare kluski zapamiętałam z czasów dzieciństwa jako prawdziwy przysmak. Przepis na szare kluchy, w moim domu nazywane "kładziokami", jest bardzo prosty, ale babcia zawsze robiła je z konkretnych ziemniaków. Musiały mieć dużo skrobi. Dziś chętnie podzielę się starym sposobem na szare kluski, które obowiązkowo podaję ze skwarkami z boczku.
Zobacz wideo

Szare kluski to po prostu starte ziemniaki wymieszane z mąką, jajkami i kładzione łyżką na gotującą się wodę. To niby proste danie, a jednocześnie wyjątkowo pyszne. Niemal natychmiast przypomina nam wizyty u babci. Ja także mam takie wspomnienia z tym daniem i dziś chętnie podzielę się starym przepisem na szare kluski, którymi zajadała się już moja mama jako dziecko. Najważniejszą kwestią są ziemniaki. Najlepsze będą te mączyste odmiany, które w sklepach mają kategorię C. To odmiany takie jak: bryza, cekin, gracja czy mazur.

Przecier pomidorowy Przetwory z pomidorów do zrobienia późnym latem. Poznaj cztery przepisy

Szare kluski - przepis babci

Składniki:

  • ok. 2 kg mączystych ziemniaków
  • 3 jajka
  • 10-12 łyżek mąki pszennej
  • sól
  • cebula i boczek wędzony

Szare kluski - sposób wykonania

  1. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o mały oczkach (tak, jak na placki ziemniaczane). Przełóż je do miski i odstaw, by puściły wodę. Następnie za pomocą gazy lub ściereczki odcedź masę ziemniaczaną z płynu, płyn zostaw w misce na kilka minut.
  2. Kiedy skrobia opadnie na dno, ostrożnie odlej wodę, skrobię dodaj do ziemniaków. Dodaj także mąkę, wbij jajka i dodaj sól do smaku. Całość wymieszaj, aż uzyskasz dość gęstą masę.
  3. W większym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju. Za pomocą lekko natłuszczonej łyżki wrzucaj partiami kluski na wrzątek i gotuj około 5 minut.
  4. Cebulę posiekaj w kostkę, boczek wędzony pokrój w słupki lub większą kostkę. Następnie wytop boczek na patelni i kiedy się przyrumieni, dodaj cebulę. Podsmażaj, aż się zeszkli. Powstałymi skwarkami polej kluski.

Sos serowy do makaronu Sos serowy do makaronu. Połączenie dwóch serów to połowa sukcesu

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: