Jak szybko obrać czosnek? Ten prosty trik sprawi, że nie powrócisz do starych nawyków

Jak szybko obrać czosnek? To w końcu niezastąpiony składnik każdego obiadu, więc nauczenie się triku na jego obranie, dla wielu z nas byłoby zbawieniem. Okazuje się, że można to zrobić w prosty i szybki sposób. Jak? Podpowiadamy.

Czosnek nie tylko dodaje potrawom smaku i aromatu, ale ma też właściwości lecznicze. Warto włączyć go do codziennej diety, ponieważ wzmacnia odporność i jest skuteczny w walce z przeziębieniem i grypą. Ale jak obrać go szybko i w taki sposób, by ochronić dłonie przed nieprzyjemnym zapachem?

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Jak szybko obrać czosnek? Wypróbuj metody ze słoikiem

Prosty trik na szybie obranie czosnku nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Będziesz potrzebować jedynie słoika z zakrętką lub opakowania z zamknięciem. Aby szybko obrać czosnek, włóż wszystkie ząbki do wybranego naczynia i zakręć je. Następnie potrząśnij słoikiem bądź pojemnikiem, wykonując ruchy w górę i w dół. Dzięki szybkim ruchom z ząbków czosnku zacznie odchodzić skórka. Po wyjęciu ząbków czosnku z pojemnika należy oczyścić go z resztek.

Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak przechowywać czosnek? Dzięki temu pozostanie świeży i aromatyczny na dłużej

Czosnek powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, gdyż jeśli wystawimy go na działanie wilgoci, spleśnieje. Warto więc wybierać miejsca suche, a najlepiej też ciemne i chłodne. Możemy przechowywać go w kartonowej torbie, puszcze bądź w pudełku. Możemy też z czosnkowych główek zapleść warkocz.

Z kolei jeśli obraliśmy zbyt dużo czosnku i chcemy go przechować, to powinniśmy robić to w lodówce. Koniecznie należy wybrać do tego szczelnie zamknięte pudełko, by ograniczyć rozprzestrzenianie się tego ostrego zapachu i przenikanie nim innych produktów znajdujących się w lodówce.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.