Czosnek nie tylko dodaje potrawom smaku i aromatu, ale ma też właściwości lecznicze. Warto włączyć go do codziennej diety, ponieważ wzmacnia odporność i jest skuteczny w walce z przeziębieniem i grypą. Ale jak obrać go szybko i w taki sposób, by ochronić dłonie przed nieprzyjemnym zapachem?
Prosty trik na szybie obranie czosnku nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Będziesz potrzebować jedynie słoika z zakrętką lub opakowania z zamknięciem. Aby szybko obrać czosnek, włóż wszystkie ząbki do wybranego naczynia i zakręć je. Następnie potrząśnij słoikiem bądź pojemnikiem, wykonując ruchy w górę i w dół. Dzięki szybkim ruchom z ząbków czosnku zacznie odchodzić skórka. Po wyjęciu ząbków czosnku z pojemnika należy oczyścić go z resztek.
Więcej przydatnych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Czosnek powinniśmy przechowywać w suchym miejscu, gdyż jeśli wystawimy go na działanie wilgoci, spleśnieje. Warto więc wybierać miejsca suche, a najlepiej też ciemne i chłodne. Możemy przechowywać go w kartonowej torbie, puszcze bądź w pudełku. Możemy też z czosnkowych główek zapleść warkocz.
Z kolei jeśli obraliśmy zbyt dużo czosnku i chcemy go przechować, to powinniśmy robić to w lodówce. Koniecznie należy wybrać do tego szczelnie zamknięte pudełko, by ograniczyć rozprzestrzenianie się tego ostrego zapachu i przenikanie nim innych produktów znajdujących się w lodówce.