Jak zabielić zupę? Metoda Magdy Gessler sprawi, że śmietana się nie zważy, a bulion będzie kremowy

Zupy to element menu kuchni polskiej, który uwielbia niemal każdy. Aromatyczne, dobrze doprawione, sycące i rozgrzewające buliony można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich jest dodatek śmietany, która sprawia, że zupa staję się kremowa i delikatna. Ta niepozorna czynność może okazać się decydującą o efekcie finalnym dania. Magda Gessler podpowiada jak poprawnie zabielić zupę.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kremowe, rozgrzewające, sycące i treściwe zupy to prawdziwa klasyka w tradycyjnej kuchni polskiej. Jednym ze składników, który jest często dodawany w wielu przepisach, jest śmietana, która sprawia, że bulion jest kremowy, aromatyczny i delikatny. Niestety ta czynność niejednokrotnie spędza sen z powiek kucharzom i paniom domu - nieodpowiednio przygotowana zważa się, przez co efekt jest nieapetyczny. 

Kulinarne porady Magdy Gessler 

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych, polskich restauratorek. Znana przede wszystkim z programu "Kuchenne rewolucje" gdzie podróżując po niemal całej Polsce, udziela rad i odnawia podupadające lokale gastronomiczne. Królowa polskiej gastronomii słynie także z oryginalnego poczucia humoru, dobrego stylu i niesamowitej wiedzy na temat kuchni. 

Restauratorka, przeprowadzając rewolucję w polskiej gastronomi, podkreśla, jak istotna jest bazowa wiedza, docenienie lokalnych i świeżych produktów, a także zgrany zespół, bez którego miejsce nie zaistnieje. Podczas programu widzowie wyłapać mogą rady i kuchenne triki Magdy Gessler. Nie brakowało także wyjaśnienia jak poprawnie zabielać bulion, by śmietana nie zważyła się, a efekt był kremowy i delikatny. 

Zobacz wideo fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak zabielić zupę? Metoda Magdy Gessler jest bezkonkurencyjna

Wiele zup wymaga dodatku śmietany, a Magda Gessler ma na to świetny patent. Restauratorka podkreśla, że najlepszym wyborem będzie wybranie tłustego nabiału - najgorszą opcją jest jogurt naturalny. Dodanie produktów o niskiej zawartości tłuszczu sprawi, że efekt będzie nieestetyczny i niesmaczny. Chuda śmietana czy, co gorsza, jogurt, łatwiej ulegają zważeniu, czego rezultatem jest powstawanie grudek. 

Poza odpowiednim produktem warto zwrócić uwagę na samo przygotowanie. Śmietanę należy w odpowiedni sposób zahartować, Bezpośrednie dodanie do gorącej zupy spowoduje powstanie grudek. Aby tego uniknąć, należy oblać naczynie wodą, do wilgotnego garnka dodać śmietanę, włączyć palnik na najmniejszej mocy i poczekać kilka minut aż nieco odparuje. Dzięki tej metodzie zupa będzie kremowa i delikatna, a nieestetyczne grudki i rozwarstwienie nam nie grozi!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.