Jak zabielić zupę? Metoda Magdy Gessler sprawi, że śmietana się nie zważy, a bulion będzie kremowy

Zupy to element menu kuchni polskiej, który uwielbia niemal każdy. Aromatyczne, dobrze doprawione, sycące i rozgrzewające buliony można przygotować na wiele smacznych sposobów. Jednym z nich jest dodatek śmietany, która sprawia, że zupa staję się kremowa i delikatna. Ta niepozorna czynność może okazać się decydującą o efekcie finalnym dania. Magda Gessler podpowiada jak poprawnie zabielić zupę.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kremowe, rozgrzewające, sycące i treściwe zupy to prawdziwa klasyka w tradycyjnej kuchni polskiej. Jednym ze składników, który jest często dodawany w wielu przepisach, jest śmietana, która sprawia, że bulion jest kremowy, aromatyczny i delikatny. Niestety ta czynność niejednokrotnie spędza sen z powiek kucharzom i paniom domu - nieodpowiednio przygotowana zważa się, przez co efekt jest nieapetyczny. 

Wypróbuj ten sposób, by uniknąć warzenia zupy.Koniec ze zwarzoną śmietanką. Poznaj sposób babci na zabielanie zupy

Kulinarne porady Magdy Gessler 

Magda Gessler to jedna z najbardziej znanych, polskich restauratorek. Znana przede wszystkim z programu "Kuchenne rewolucje" gdzie podróżując po niemal całej Polsce, udziela rad i odnawia podupadające lokale gastronomiczne. Królowa polskiej gastronomii słynie także z oryginalnego poczucia humoru, dobrego stylu i niesamowitej wiedzy na temat kuchni. 

Restauratorka, przeprowadzając rewolucję w polskiej gastronomi, podkreśla, jak istotna jest bazowa wiedza, docenienie lokalnych i świeżych produktów, a także zgrany zespół, bez którego miejsce nie zaistnieje. Podczas programu widzowie wyłapać mogą rady i kuchenne triki Magdy Gessler. Nie brakowało także wyjaśnienia jak poprawnie zabielać bulion, by śmietana nie zważyła się, a efekt był kremowy i delikatny. 

Zobacz wideo fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Jak zabielić zupę? Metoda Magdy Gessler jest bezkonkurencyjna

Wiele zup wymaga dodatku śmietany, a Magda Gessler ma na to świetny patent. Restauratorka podkreśla, że najlepszym wyborem będzie wybranie tłustego nabiału - najgorszą opcją jest jogurt naturalny. Dodanie produktów o niskiej zawartości tłuszczu sprawi, że efekt będzie nieestetyczny i niesmaczny. Chuda śmietana czy, co gorsza, jogurt, łatwiej ulegają zważeniu, czego rezultatem jest powstawanie grudek. 

Poza odpowiednim produktem warto zwrócić uwagę na samo przygotowanie. Śmietanę należy w odpowiedni sposób zahartować, Bezpośrednie dodanie do gorącej zupy spowoduje powstanie grudek. Aby tego uniknąć, należy oblać naczynie wodą, do wilgotnego garnka dodać śmietanę, włączyć palnik na najmniejszej mocy i poczekać kilka minut aż nieco odparuje. Dzięki tej metodzie zupa będzie kremowa i delikatna, a nieestetyczne grudki i rozwarstwienie nam nie grozi!

Więcej o: