Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Prosty przepis na ciasto z kruszonką. Pewien składnik doda mu wyjątkowego smaku

Sezon na śliwki w pełni. Jedni suszą te owoce, aby móc je wykorzystać później do różnych potraw czy kompotów, inni komponują jesienne desery. Placek ze śliwkami siostry Anastazji to przepis na ciasto z kruszonką. Różni się jednak od pozostałych. A wszystko przez dodanie pewnego składnika.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ciasto ze śliwkami zawsze kojarzy się nam z jesienią lub późnym latem. Aromat wypieku wypełnia cały dom. A świeżo ukrojony kawałek placka prosto z blaszki, kiedy nie zdążył jeszcze wystygnąć to pokusa nie do odparcia. Najlepiej smakuje oprószony lekko cukrem pudrem i zjadany ze szklanką ciepłego mleka. 

Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady. Zdradzamy prosty przepisJak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady

Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis na przywołanie jesiennych wspomnień

Śliwki to często niedoceniane owoce. Jednak są źródłem wielu witamin i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ich zastosowanie w kuchni także jest bardzo szerokie. Możemy je dodawać do potraw wytrawnych oraz deserów. Dziś przygotowaliśmy przepis na placek ze śliwkami siostry Anastazji, który pochodzi z jej książki pt. "102 ciasta z owocami Siostry Anastazji". Jego sekretnym i wyjątkowym składnikiem jest ser. 

Składniki.

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego zmielonego,
  • 100 ml mleka,
  • 6 jaj,
  • 100 g mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 g cukru.

Kruszonka:

  • 200 g mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 70 g zmielonych orzechów lub migdałów,
  • 130 g masła.

Dodatki: 

  • 1,5 kg śliwek,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Leniwe bez gotowania. Przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Ten składnik sprawi, że pokochają je wszystkie dzieciLeniwe bez gotowania. Przepis na szybki obiad. Kluczowy jeden dodatek

Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

  1. Śliwki płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Pozbawiamy je pestek i ogonków. Kroimy na ćwiartki i przesypujemy do miski.
  2. Robimy ciasto. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy do momentu połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Masa serowa. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do wysokiej misy i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy  ser, mąkę oraz mleko. Wsypujemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy, aby otrzymać kruszonkę. Dodajemy orzechy. 
  5. Przygotowane wcześniej śliwki odsączamy z nadmiaru wody. Posypujemy bułką tartą. 
  6. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem kładziemy kruche ciasto. Układamy na nim śliwki wymieszane z bułką tartą. 
  7. Następnie owoce przykrywamy masą serową i posypujemy przygotowaną kruszonką.
  8. Placek ze śliwkami siostry Anastazji pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Więcej o: