• Link został skopiowany

Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Prosty przepis na ciasto z kruszonką. Pewien składnik doda mu wyjątkowego smaku

Sezon na śliwki w pełni. Jedni suszą te owoce, aby móc je wykorzystać później do różnych potraw czy kompotów, inni komponują jesienne desery. Placek ze śliwkami siostry Anastazji to przepis na ciasto z kruszonką. Różni się jednak od pozostałych. A wszystko przez dodanie pewnego składnika.
Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis na ciasto z kruszonką. Pewien składnik doda mu wyjątkowego smaku
Fot. Pixabay, facebook.com, Siostra Anastazja
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ciasto ze śliwkami zawsze kojarzy się nam z jesienią lub późnym latem. Aromat wypieku wypełnia cały dom. A świeżo ukrojony kawałek placka prosto z blaszki, kiedy nie zdążył jeszcze wystygnąć to pokusa nie do odparcia. Najlepiej smakuje oprószony lekko cukrem pudrem i zjadany ze szklanką ciepłego mleka. 

Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis na przywołanie jesiennych wspomnień

Śliwki to często niedoceniane owoce. Jednak są źródłem wielu witamin i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ich zastosowanie w kuchni także jest bardzo szerokie. Możemy je dodawać do potraw wytrawnych oraz deserów. Dziś przygotowaliśmy przepis na placek ze śliwkami siostry Anastazji, który pochodzi z jej książki pt. "102 ciasta z owocami Siostry Anastazji". Jego sekretnym i wyjątkowym składnikiem jest ser. 

Składniki.

Ciasto:

  • 300 g mąki,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

Masa serowa:

  • 500 g sera twarogowego zmielonego,
  • 100 ml mleka,
  • 6 jaj,
  • 100 g mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 250 g cukru.

Kruszonka:

  • 200 g mąki,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 120 g cukru pudru,
  • 2 żółtka,
  • 70 g zmielonych orzechów lub migdałów,
  • 130 g masła.

Dodatki: 

  • 1,5 kg śliwek,
  • 3 łyżki bułki tartej.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

  1. Śliwki płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Pozbawiamy je pestek i ogonków. Kroimy na ćwiartki i przesypujemy do miski.
  2. Robimy ciasto. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy do momentu połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.
  3. Masa serowa. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do wysokiej misy i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy  ser, mąkę oraz mleko. Wsypujemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
  4. Przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy, aby otrzymać kruszonkę. Dodajemy orzechy. 
  5. Przygotowane wcześniej śliwki odsączamy z nadmiaru wody. Posypujemy bułką tartą. 
  6. Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem kładziemy kruche ciasto. Układamy na nim śliwki wymieszane z bułką tartą. 
  7. Następnie owoce przykrywamy masą serową i posypujemy przygotowaną kruszonką.
  8. Placek ze śliwkami siostry Anastazji pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę.
Więcej o: