Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Ciasto ze śliwkami zawsze kojarzy się nam z jesienią lub późnym latem. Aromat wypieku wypełnia cały dom. A świeżo ukrojony kawałek placka prosto z blaszki, kiedy nie zdążył jeszcze wystygnąć to pokusa nie do odparcia. Najlepiej smakuje oprószony lekko cukrem pudrem i zjadany ze szklanką ciepłego mleka.
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady
Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis na przywołanie jesiennych wspomnień
Śliwki to często niedoceniane owoce. Jednak są źródłem wielu witamin i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ich zastosowanie w kuchni także jest bardzo szerokie. Możemy je dodawać do potraw wytrawnych oraz deserów. Dziś przygotowaliśmy przepis na placek ze śliwkami siostry Anastazji, który pochodzi z jej książki pt. "102 ciasta z owocami Siostry Anastazji". Jego sekretnym i wyjątkowym składnikiem jest ser.
Składniki.
Ciasto:
- 300 g mąki,
- 200 g cukru,
- 200 g masła,
- 3 żółtka,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego zmielonego,
- 100 ml mleka,
- 6 jaj,
- 100 g mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 250 g cukru.
Kruszonka:
- 200 g mąki,
- 1 cukier waniliowy,
- 120 g cukru pudru,
- 2 żółtka,
- 70 g zmielonych orzechów lub migdałów,
- 130 g masła.
Dodatki:
- 1,5 kg śliwek,
- 3 łyżki bułki tartej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Leniwe bez gotowania. Przepis na szybki obiad. Kluczowy jeden dodatek
Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis krok po kroku
- Śliwki płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Pozbawiamy je pestek i ogonków. Kroimy na ćwiartki i przesypujemy do miski.
- Robimy ciasto. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy do momentu połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.
- Masa serowa. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do wysokiej misy i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ser, mąkę oraz mleko. Wsypujemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy, aby otrzymać kruszonkę. Dodajemy orzechy.
- Przygotowane wcześniej śliwki odsączamy z nadmiaru wody. Posypujemy bułką tartą.
- Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem kładziemy kruche ciasto. Układamy na nim śliwki wymieszane z bułką tartą.
- Następnie owoce przykrywamy masą serową i posypujemy przygotowaną kruszonką.
- Placek ze śliwkami siostry Anastazji pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę.