Sezon na śliwki w pełni. Jedni suszą te owoce, aby móc je wykorzystać później do różnych potraw czy kompotów, inni komponują jesienne desery. Placek ze śliwkami siostry Anastazji to przepis na ciasto z kruszonką. Różni się jednak od pozostałych. A wszystko przez dodanie pewnego składnika.
Fot. Pixabay, facebook.com, Siostra Anastazja
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Ciasto ze śliwkami zawsze kojarzy się nam z jesienią lub późnym latem. Aromat wypieku wypełnia cały dom. A świeżo ukrojony kawałek placka prosto z blaszki, kiedy nie zdążył jeszcze wystygnąć to pokusa nie do odparcia. Najlepiej smakuje oprószony lekko cukrem pudrem i zjadany ze szklanką ciepłego mleka.
REKLAMA
Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis na przywołanie jesiennych wspomnień
Śliwki to często niedoceniane owoce. Jednak są źródłem wielu witamin i mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Ich zastosowanie w kuchni także jest bardzo szerokie. Możemy je dodawać do potraw wytrawnych oraz deserów. Dziś przygotowaliśmy przepis na placek ze śliwkami siostry Anastazji, który pochodzi z jej książki pt. "102 ciasta z owocami Siostry Anastazji". Jego sekretnym i wyjątkowym składnikiem jest ser.
Składniki.
Ciasto:
300 g mąki,
200 g cukru,
200 g masła,
3 żółtka,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Masa serowa:
500 g sera twarogowego zmielonego,
100 ml mleka,
6 jaj,
100 g mąki,
1 cukier waniliowy,
250 g cukru.
Kruszonka:
200 g mąki,
1 cukier waniliowy,
120 g cukru pudru,
2 żółtka,
70 g zmielonych orzechów lub migdałów,
130 g masła.
Dodatki:
1,5 kg śliwek,
3 łyżki bułki tartej.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Placek ze śliwkami siostry Anastazji. Przepis krok po kroku
Śliwki płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą. Pozbawiamy je pestek i ogonków. Kroimy na ćwiartki i przesypujemy do miski.
Robimy ciasto. Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i cukier. Dodajemy masło, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy do momentu połączenia się składników i uzyskania jednolitego ciasta.
Masa serowa. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do wysokiej misy i ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy ser, mąkę oraz mleko. Wsypujemy cukier waniliowy. Białka ubijamy na puszystą pianę i dodajemy do masy serowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy kruszonkę. Do naczynia wsypujemy wszystkie składniki i zagniatamy, aby otrzymać kruszonkę. Dodajemy orzechy.
Przygotowane wcześniej śliwki odsączamy z nadmiaru wody. Posypujemy bułką tartą.
Na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem kładziemy kruche ciasto. Układamy na nim śliwki wymieszane z bułką tartą.
Następnie owoce przykrywamy masą serową i posypujemy przygotowaną kruszonką.
Placek ze śliwkami siostry Anastazji pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę.