Dodajesz ten składnik do rosołu? Lepiej przestań, jeśli nie chcesz mieć problemów zdrowotnych

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej rosołu. Sprawia ona, że zupa nabiera odpowiedniego aromatu i nie trzeba czekać kilku godzin, aż będzie gotowa. Jednak to tylko jedna zaleta tego dodatku, bo znajdziecie w nim mnóstwo szkodliwych związków chemicznych.

Rosół to niewątpliwie królowa polskich zup. Bez niego nie ma rodzinnych imprez. Podajemy ją na weselach, komuniach, chrzcinach i rocznicach ślubu. Staramy się, by smakował jak najlepiej i dobieramy jak najlepsze składniki - dobrej jakości mięso i warzywa. Czasem nie chce nam się czekać i do wody wrzucamy magiczny składnik, czyli kostkę rosołową.

Kostka rosołowa błyskawicznie zabarwi wodę i nada jej odpowiedniego aromatu. I tu kończą się zalety dodatku. Nie znajdziemy w nich praktycznie żadnych pozytywnych związków. Są nafaszerowane szkodliwą dla naszego zdrowia chemią.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych porad zdrowotnych i kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Kostki rosołowe. Dlaczego powinniśmy ich unikać?

Kiedy czytamy skład, w oczy rzucają się przede wszystkim olej palmowy (nie tylko przyczynia się do wzrostu cholesterolu LDL, ale jego produkcja związana jest z nieetycznymi praktykami), utwardzone tłuszcze, sztuczne aromaty oraz wzmacniacze smaku (jak nieszczęsny glutaminian sodu). Jest jeszcze sól. Chociaż ma wiele prozdrowowotnych właściwości (na przykład oczyszcza organizm), to musimy na nią uważać. W dużych ilościach i często jest szkodliwa, szczególnie dla osób cierpiących na choroby nerek i nadciśnienie. 

Wydaje się, ze kostki BIO są lepsze. Nie zawsze jest to prawda. Być może wykorzystano "bio" warzywa, ale pozostałe składniki są takie same. Dlatego też ważne jest czytanie etykiet, bo sama nazwa i wyższa cena bywają mylące.

Jakie są skutki regularnego dodawania kostek rosołowych do dań? To przede wszystkim:

  • większe ryzyko otyłości,
  • niestrawność,
  • bóle głowy,
  • alergie,
  • ryzyko nadciśnienia i chorób serca,
  • zatrzymanie wody w organizmie,
  • sztuczny apetyt,
  • potliwość,
  • zaburzenia w gospodarce hormonalnej,
  • wyższy poziom LDL,
  • zaparcia.

Kostkę rosołową możemy przygotować sami

Jeśli chcemy mieć pewność, że ten dodatek do ziół nie jest szkodliwy, powinniśmy zrobić go samodzielnie. 

Przygotuj więc:

  • marchew,
  • korzeń pietruszki,
  • łodygę selera naciowego,
  • cebulę,
  • trzy ząbki czosnku,
  • garść kolendry,
  • garść natki pietruszki,
  • dwie łyżki masła klarowanego,
  • trzy łyżki oleju,
  • trzy łyżki sosu sojowego.

Warzywa obierz i zetrzyj na tarce, a następnie je zblenduj wraz z przyprawami. Masę przelej do pojemniczków na kostki do lodów i wstaw do zamrażarki. I gotowe!

Więcej o: