Ogórki konserwowe - przepis. Jaką temperaturę powinna mieć zalewa? Wyjaśniamy

Ogórki konserwowe to moje ulubione przetwory z ogórków i latem oraz wczesną jesienią moja kuchnia tonie w zielonych słoikach. Jak je zrobić, żeby wyszły idealne? Ogórki oczywiście są ważne - powinny być świeżo zerwane i niewielkie. Ale kluczowa jest zalewa. Oprócz proporcji należy wiedzieć, jaką powinna mieć temperaturę.
Zobacz wideo

Ogórki konserwowe to połowa mojej piwnicy. Kolejną połowę stanowią kiszone pół na pół z sokiem malinowym. Przepis na konserwowe ogórki jest banalny, lista składników krótka. Tu nie ma żadnych sztuczek ani magicznych dodatków - liczą się proporcje i zalewa. Jaką zalewą należy zalewać słoiki na korniszony? W przeciwieństwie do ogórków kiszonych, konserwowe należy zalewać gorącą, niemal wrzącą wodą. Niektórzy zapytają, po co? Przecież słoiki i tak później się pasteryzuje. Chodzi o to, by ogórki pozostały jędrne, chrupiące i przetrwały całą zimę w spiżarni.

Ogórki konserwowe - przepis

Składniki:

  •  niewielkie ogórki gruntowe (ok. 3 kg, w zależności od wielkości słoików)

Zalewa:

  • 1,5 l wody
  • 400 ml octu
  • 4 łyżki cukru
  • 2 pełne łyżki soli 

Ponadto do każdego ze słoików włóż:

  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczkę gorczycy
  • kawałek korzenia chrzanu (ok. 4 cm)
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 kulki ziela angielskiego
  • 3-4 kulki pieprzu
  • 1 łodyga kopru z baldachem
  • opcjonalnie: kilka plastrów marchewki, kawałek ostrej papryczki

Ogórki konserwowe - sposób wykonania

  1. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich włóż odpowiednią ilość dodatków.
  2. Ogórki dokładnie umyj i pionowo ułóż w słoikach. Nie muszą być ułożona bardzo ciasno.
  3. Przygotuj zalewę. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy i zagotuj. Następnie gorącą zalewą zalej ogórki. Uważaj, żeby się nie oparzyć. 
  4. Słoiki szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek, a jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej je wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj ok. 5 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: