Ogórki konserwowe to połowa mojej piwnicy. Kolejną połowę stanowią kiszone pół na pół z sokiem malinowym. Przepis na konserwowe ogórki jest banalny, lista składników krótka. Tu nie ma żadnych sztuczek ani magicznych dodatków - liczą się proporcje i zalewa. Jaką zalewą należy zalewać słoiki na korniszony? W przeciwieństwie do ogórków kiszonych, konserwowe należy zalewać gorącą, niemal wrzącą wodą. Niektórzy zapytają, po co? Przecież słoiki i tak później się pasteryzuje. Chodzi o to, by ogórki pozostały jędrne, chrupiące i przetrwały całą zimę w spiżarni.
Ogórki konserwowe - przepis
Składniki:
- niewielkie ogórki gruntowe (ok. 3 kg, w zależności od wielkości słoików)
Zalewa:
- 1,5 l wody
- 400 ml octu
- 4 łyżki cukru
- 2 pełne łyżki soli
Ponadto do każdego ze słoików włóż:
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczkę gorczycy
- kawałek korzenia chrzanu (ok. 4 cm)
- 2 listki laurowe
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 3-4 kulki pieprzu
- 1 łodyga kopru z baldachem
- opcjonalnie: kilka plastrów marchewki, kawałek ostrej papryczki
Ogórki konserwowe - sposób wykonania
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich włóż odpowiednią ilość dodatków.
- Ogórki dokładnie umyj i pionowo ułóż w słoikach. Nie muszą być ułożona bardzo ciasno.
- Przygotuj zalewę. W garnku umieść wszystkie składniki zalewy i zagotuj. Następnie gorącą zalewą zalej ogórki. Uważaj, żeby się nie oparzyć.
- Słoiki szczelnie zakręć. Przygotuj duży garnek, a jego dno wyłóż ściereczką. Włóż do niego słoiki i zalej je wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości. Zagotuj na wolnym ogniu i pasteryzuj ok. 5 minut.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.