Na grzyby chodzimy już od początku wakacji. W lesie znajdujemy kurki, borowiki, podgrzybki i kanie. Przygotowujemy z nich przetwory i dodajemy je do wielu dań. Grzyby możemy też zamarynować. Ciekawym pomysłem są maślaki w occie. Przepis sprawi, że zamkniesz ten ciekawy smak w słoiku. Marynowane grzyby możesz wykorzystać potem do sałatki lub po prostu zjeść na obiad zamiast klasycznych ogórków kiszonych, mizerii i surówki.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Maślaki w occie - przepis. Grzyby zyskają ciekawy aromat, jeśli dodamy do nich przyprawy
Składniki, których potrzebujesz:
- kilogram maślaków,
- szklanka octu spirytusowego,
- cztery szklanki wody,
- pięć łyżek cukru,
- łyżka soli,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- łyżka gorczycy,
- dwie cebule,
- 10 ziarenek pieprzu,
- sześć liści laurowych,
- sok z cytryny (dzięki niemu grzyby nie zrobią się czarne w czasie marynowania).
Przepis na maślaki w occie. W ten sposób szybko zamarynujesz grzyby
- Maślaki oczyść i umyj. Odetnij korzenie.
- Grzyby gotuj w wodzie z cytryną przez 15 minut. Przecedź.
- Obierz cebulę i pokrój na średniej grubości plastry.
- Maślaki i cebulę układaj warstwowo w słoiku.
- Do wody dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, gorczycę) oraz cukier i ocet. Gotuj przez 5-8 minut.
- Zalewę wlej do słoików.
- Pasteryzuj przez 15-20 minut. Pamiętaj o tym, że czas liczymy od momentu zagotowania.
- Po tym procesie wyjmij słoiki i ułóż je do góry dnem.
Maślaki w occie przechowuj w chłodnym i suchym miejscu.