Maślaki w occie - przepis na marynowane grzyby. Kwaśny przysmak, który możesz dorzucić do sałatki

Przepis na maślaki w occie sprawi, że szybko i sprawnie zamarynujecie grzyby. Przystawka pasuje do wielu dań - świetnie komponuje się z mięsnymi potrawami, na przykład z tatarem lub kotletami.

Na grzyby chodzimy już od początku wakacji. W lesie znajdujemy kurki, borowiki, podgrzybki i kanie. Przygotowujemy z nich przetwory i dodajemy je do wielu dań. Grzyby możemy też zamarynować. Ciekawym pomysłem są maślaki w occie. Przepis sprawi, że zamkniesz ten ciekawy smak w słoiku. Marynowane grzyby możesz wykorzystać potem do sałatki lub po prostu zjeść na obiad zamiast klasycznych ogórków kiszonych, mizerii i surówki.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej ciekawych przepisów i porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Maślaki w occie - przepis. Grzyby zyskają ciekawy aromat, jeśli dodamy do nich przyprawy

Składniki, których potrzebujesz:

  • kilogram maślaków,
  • szklanka octu spirytusowego,
  • cztery szklanki wody,
  • pięć łyżek cukru,
  • łyżka soli,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego,
  • łyżka gorczycy,
  • dwie cebule,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • sześć liści laurowych,
  • sok z cytryny (dzięki niemu grzyby nie zrobią się czarne w czasie marynowania).

Przepis na maślaki w occie. W ten sposób szybko zamarynujesz grzyby

  1. Maślaki oczyść i umyj. Odetnij korzenie.
  2. Grzyby gotuj w wodzie z cytryną przez 15 minut. Przecedź.
  3. Obierz cebulę i pokrój na średniej grubości plastry.
  4. Maślaki i cebulę układaj warstwowo w słoiku.
  5. Do wody dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól, gorczycę) oraz cukier i ocet. Gotuj przez 5-8 minut.
  6. Zalewę wlej do słoików.
  7. Pasteryzuj przez 15-20 minut. Pamiętaj o tym, że czas liczymy od momentu zagotowania.
  8. Po tym procesie wyjmij słoiki i ułóż je do góry dnem. 

Maślaki w occie przechowuj w chłodnym i suchym miejscu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.