Cukinia faszerowana mięsem mielonym, czyli obiadowy hit. Pewien meksykański dodatek podkręci smak

Cukinia faszerowana to ostatnio obiadowy hit moim domu. Niezależnie, czy nafaszeruję ją ryżem i pieczarkami, czy papryką i kaszą pęczak, zawsze znika momentalnie z talerzy. Jednak w mojej opinii, cukinia faszerowana najlepiej smakuje z mięsem mielonym. Dodałam do niej ostatnio trochę meksykańskiego charakteru. Niebo w gębie.
Zobacz wideo

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to ciekawa odmiana od kotletów czy zup na obiad. Póki trwa sezon na to smaczne warzywo, należy maksymalnie z niego korzystać, dlatego dziś chętnie podzielę się z wami przepisem na najlepszą cukinię faszerowaną, jaką udało mi się przyrządzić. Oprócz mielonej wołowiny musisz kupić czerwoną fasolkę, kukurydzę i odrobinę chili. Coś à la chili con carne, tylko na cukinii. Naprawdę warto.

Cukinia faszerowana mięsem mielonym à la chili con carne

Składniki:

  • 4 średnie cukinie
  • ok. 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowego
  • 2 średnie cebule
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • pół puszki kukurydzy konserwowej
  • ostra papryczka (w zależności od upodobania)
  • 1 niewielka puszka pomidorów
  • sól, pieprz, oregano, słodka papryka, czosnek granulowany
  • do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki
  • opcjonalnie: starty ser
  • olej do smażenia

Cukinia faszerowana mięsem mielonym - sposób wykonania

  1. Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek i lekko osól. Kiedy cukinia odda trochę wody, odlej ją. Następnie lekko oprósz je przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
  2. Kiedy cukinia się piecze, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i rozdrobnij łopatka. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, posiekaną papryczkę oraz pomidory. 
  3. Całość podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dopraw do smaku przyprawami.
  4. Ostrożnie wyjmij podpieczone cukinie z piekarnika i dp każdej z nich połóż porcję farszu. Możesz także dodać na wierzch starty ser. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką lub kolendrą.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.