Cukinia faszerowana to ostatnio obiadowy hit moim domu. Niezależnie, czy nafaszeruję ją ryżem i pieczarkami, czy papryką i kaszą pęczak, zawsze znika momentalnie z talerzy. Jednak w mojej opinii, cukinia faszerowana najlepiej smakuje z mięsem mielonym. Dodałam do niej ostatnio trochę meksykańskiego charakteru. Niebo w gębie.
fot. Petr Kapralov / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Cukinia faszerowana mięsem mielonym to ciekawa odmiana od kotletów czy zup na obiad. Póki trwa sezon na to smaczne warzywo, należy maksymalnie z niego korzystać, dlatego dziś chętnie podzielę się z wami przepisem na najlepszą cukinię faszerowaną, jaką udało mi się przyrządzić. Oprócz mielonej wołowiny musisz kupić czerwoną fasolkę, kukurydzę i odrobinę chili. Coś à la chili con carne, tylko na cukinii. Naprawdę warto.
REKLAMA
Cukinia faszerowana mięsem mielonym à la chili con carne
do posypania: świeża kolendra lub natka pietruszki
opcjonalnie: starty ser
olej do smażenia
Cukinia faszerowana mięsem mielonym - sposób wykonania
Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój wzdłuż na pół. Następnie wydrąż środek i lekko osól. Kiedy cukinia odda trochę wody, odlej ją. Następnie lekko oprósz je przyprawami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.
Kiedy cukinia się piecze, przygotuj farsz. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj mięso mielone i rozdrobnij łopatka. Kiedy mięso zmieni kolor, dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, posiekaną papryczkę oraz pomidory.
Całość podsmażaj, aż odparuje nadmiar wody. Następnie dopraw do smaku przyprawami.
Ostrożnie wyjmij podpieczone cukinie z piekarnika i dp każdej z nich połóż porcję farszu. Możesz także dodać na wierzch starty ser. Piecz w 180 stopniach przez 10 minut. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką lub kolendrą.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.