Sałatka węgierska do słoików. Domowe przetwory z sezonowych warzyw i aromatycznej zalewy

Sałatka węgierska to smak lata zamknięty w słoiku. Sezonowe warzywa w połączeniu z aromatyczną zalewą tworzą wyjątkowo pyszny efekt. Ta aromatyczna mieszanka to element obowiązkowy każdej spiżarni. Smakuje wyborne podania niemal z każdym daniem obiadowym.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na półkach spiżarni pośród kiszonek, dżemów, soków i przecierów nie może zabraknąć także smacznych przekąsek. Sałatka węgierska to uniwersalny przepis, który pasuje do wielu dań i posiłków. Smak sezonowych warzyw w połączeniu z aromatyczną zalewą tworzy zgrany duet, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu i nie pochłania dużo czasu. 

Sałatka węgierska - rarytas zamknięty w słoiku

Przygotowanie domowych przetworów to duma każdego kucharza. Obficie wypełniona spiżarnia jest prawdziwym skarbem - wystarczy w dowolnym momencie sięgnąć po ulubiony i ekologiczny produkt. Sezonowe warzywa i owoce to podstawowy składnik, pozostałe dodatki takie jak aromatyczne zalewy, słodkie dodatki czy przyprawy uwydatniają całość. 

Sałatka węgierska do słoików to świetne i smaczne rozwiązanie. Pozwoli nam to zaoszczędzić czas podczas przygotowywania posiłków, a także zamknąć smaki lata w słoiku. Sezonowe warzywa takie jak papryki, cebula, seler i czosnek w połączeniu z octową zalewą smakują wybornie. Wystarczy poświęcić kilkanaście minut na przygotowanie a efekt...no cóż, warto ocenić samemu!

Zobacz wideo fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przepis na sałatkę węgierską do słoików

Składniki: 

  • 3 duże czerwone papryki, 
  • 2 żółte papryki,
  • 6 cebul,
  • seler korzeniowy,
  • główka czosnku,
  • płaska łyżka soli. 

Zalewa: 

  • 2 szklanki wody,
  • 2 szklanki oleju słonecznikowego,
  • 2 szklanki octu spirytusowego,
  • 2 szklanki cukru,
  • łyżka soli,
  • 2 łyżki ostrej mielonej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Papryki dokładnie myjemy, usuwamy gniazda i kroimy w paseczki. 
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Seler również oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  3. Czosnek obieramy, ząbki kroimy na plasterki. 
  4. Warzywa przekładamy do miski, zasypujemy solą i pozostawiamy na całą noc lub kilka godzin, aby puściły sok. 
  5. Kolejnego dnia przygotowujemy zalewę - łączymy wszystkie składniki i zagotowujemy. 
  6. Gorącym roztworem zalewamy warzywa i mieszamy. 
  7. Porcję warzyw przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zamykamy. 
  8. Sałatkę pasteryzujemy około 20 minut. Studzimy do góry dnem i przekładamy do spiżarni. 
Więcej o: