Sposób na przypaloną od spodu patelnię. Jak ją wyczyścić? Poznaj domowe metody

O ile na co dzień dbamy o czystość naszej kuchni i naczyń, to jednak kiedy chodzi o zewnętrzną powierzchnię patelni, jej oczyszczanie bywa kłopotliwe. Wszystko za sprawą zbierającego się na dole tłuszczu, który w wyniku wysokiej temperatury tworzy skorupę. Znamy jednak sposób na przypaloną od spodu patelnię.
Zobacz wideo Płyn do paneli, który zrobisz samodzielnie w domu

Domowe porządki często odkładamy na później, zwłaszcza jeśli nie jest to zwykłe sprzątanie, które ma na celu odświeżyć naszą przestrzeń. Kiedy zabieramy się za generalne czyszczenie różnych zakamarków, okazuje się, że nie zawsze jest to proste. Przykładem może być usuwanie tłuszczu z piekarnika, lub walka z przypaloną od dołu patelnią. 

Sposób na przypaloną od spodu patelnię? Metoda jest prosta i szybka

Kiedy nasza patelnia pokryta jest warstwą tłuszczu, to zazwyczaj jego usunięcie nie stanowi większego problemu. Wystarczy skuteczny detergent, ciepła woda i pozbywamy się problemu. Co jeśli nasze patelnie lub garnki są przypalone od dołu? Usunięcie tego typu zabrudzeń bywa kłopotliwe, zwłaszcza jeśli nie chcemy poniszczyć nawierzchni mocnym skrobaniem. 

Znamy sposób na przypaloną od spodu patelnię. Pasta z sody oczyszczonej i wody utlenionej. To pierwsza pomoc przypalonych garnków. W tym celu należy zmieszać sodę z wodą utlenioną i dokładnie rozprowadzić pastę na zewnętrznej części patelni.

Pozostawiamy ją na około 10 minut.  Po tym czasie ostrą stroną gąbki usuwamy wszelkie zanieczyszczenia. Jeśli nasza patelnia jest mocno zabrudzona, możemy powtórzyć czynność.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Kolejny sposób na przypaloną od spodu patelnię. Kwasek cytrynowy

Jeśli nie mamy w domu powyższych składników, dzięki którym wykonamy pastę oczyszczającą nasze patelnie, to śmiało możemy wykorzystać inną metodę. Ten sposób na przypaloną od spodu patelnię jest równie skuteczny i wymaga użycia wyłącznie jednego składnika.

Do niewielkiego naczynia wsypujemy łyżeczkę kwasku cytrynowego, rozpuszczamy go w niewielkiej ilości wody. Doprowadzamy do rzewnia. Patelnię umieszczamy w szerokim naczyniu i zalewamy roztworem. Warto pozostawić ją zamoczoną tak przez kilka godzin. Dzięki temu usuniemy zanieczyszczenia ze spodu patelni za pomocą zwykłej szmatki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.