Michel Moran zdradził przepis na grzyby ze szpinakiem. Po ten gatunek najczęściej sięga

Grzybobranie czas zacząć. A zaraz po nim trzeba pomyśleć co ze zbiorów zrobić. Wybory są różne, zaczynając od suszenia, a kończąc na gotowaniu sosów. Michel Moran pokazał, jak przyrządza grzyby z młodym szpinakiem. Korzysta z sezonowych i świeżych produktów.

Początek września to idealny czas, aby wykorzystać wszystkie grzyby, które udało się zebrać do tej pory. Najczęściej w koszykach można było znaleźć kurki, podgrzybki, maślaki lub borowiki i to one gościły w kuchniach.

Michel Moran znany francuski mistrz kuchni oraz juror polskich edycji „MasterChef" i „MasterChef Junior" na swoim oficjalnym profilu na Facebooku pokazał, jak wykorzystuje świeże sezonowe kurki. Połączył je z młodym szpinakiem i szalotką. Taki sos idealnie pasuje do makaronów, kasz oraz ryżu, a również jako dodatek do mięs. Przepis jest prosty i szybki.

Przepis na kurki z młodym szpinakiem od Michel Moran

Składniki

  • 500 g kurek,
  • 30 g smalcu drobiowego,
  • 100 g szalotki,
  • 25 g masła,
  • sól gruboziarnista,
  • pieprz mielony,
  • 300 g młodego szpinaku.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Kurki należy oczyścić. Do ich wyczyszczenia przyda się gorąca woda oraz sól. Do miski wlej wodę, rozpuść sól i umieść grzyby, całość zamieszaj. Dzięki takiej mieszance, nieczystości, które znajdowały się na kurkach, opadną na dno naczynia. Tak oczyszczone grzyby osusz na ścierce.
  2. Smalec rozpuść na patelni, umieść na niej kurki i smaż przez około 5 minut do momentu, aż puszczą wodę. Następnie odcedź grzyby, dopraw przyprawami i odstaw.
  3. Szalotki obierz i pokrój w drobną kostkę.
  4. W rondelku rozpuść słone masło, wrzuć do niego szalotki i podsmaż do miękkości i złotego koloru przez około 5-6 minut.
  5. Na patelni rozpuść masło i dodaj kurki. Gotuj przez około 5 minut pod przykrycie. Po tym czasie dodaj szalotki, całość dopraw i wymieszaj.
  6. Po około 5 minutach dodaj dokładnie umyty młody szpinak i pozwól mu szybko opaść. Nadmiar wody odcedź, a całość dopraw i dokładnie wymieszaj.

Jak przygotować kurki, aby nie były gorzkie?

Jednym z problemów, które występują przy przygotowaniu kurek, jest to, że mogą wyjść gorzkie. Jest jednak na to sprawdzony sposób i pomoże w nim mleko. Aby kurki były najlepsze, w pierwszej kolejności wymocz je w wodzie z solą i dokładnie oczyść z liści i piasku. Następnie umieść w kąpieli mlecznej, która powinna trwać około 1,5 godziny. Po tym czasie grzyby są gotowe do użycia.

Więcej o: