Jak zrobić naleśniki idealne? Francuzi mają na to patent. Sekretem jest zamiana składników

Jak zrobić naleśniki idealne? Cienkie, delikatne i elastyczne, które łatwo można składać lub zamieniać w krokiety? Mamy dla was przepis prosto z paryskiej cukierni. Sekretem perfekcyjnych naleśników jest zamiana oleju na roztopione mało. Dzięki temu naleśniki będą najlepsze na świecie.
Zobacz wideo

Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie. Świetnie pasują na śniadanie, sprawdzają się na wytrawny obiad (np. zapiekane z mięsem mielonym), stanowią pożywną kolację, a także świetną przekąskę podczas spotkań w większym gronie. Przepis na naleśniki wydaje się banalny, ale czasami nasze cienkie placuszki wychodzą sztywne i pękają, kiedy chcemy je złożyć. Jak tego uniknąć? Przedstawiamy przepis na crepes - francuskie naleśniki, które uchodzą za najlepsza na świecie. Spróbuj i przekonaj się, czy to prawada - ja uważam, że tak.

Szybkie ciasteczkaPrzepis na ciasteczka z czterech składników, czyli sposób na chandrę pod wakacjach

Jak zrobić naleśniki idealne?

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu (wszystkie poniżej typu 500)
  • 3 średnie jajka
  • ok. 50 g rozpuszczonego masła
  • 250 ml mleka
  • 120 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć, jeśli chcesz przygotować wytrawną wersję naleśników, lub planujesz krokiety)

Naleśniki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Nie doprowadź jednak do zagotowania. Następnie przelej je do szklanki. Masło, które pozostanie na powierzchni patelni, sprawdzi się podczas smażenia.
  2. Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Następnie połącz całość mikserem.
  3. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz cukier, jeśli używasz i ponownie wymieszaj. Na koniec wlej roztopione masło, zmiksuj i odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać.
  4. Wcześniej natłuszczoną patelnię rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż, aż będą rumiane. Takie naleśniki wychodzą bardzo cienkie i najczęściej nie ma potrzeby przewracania ich na drugą stronę, jeśli jednak uznasz, że to konieczne, postaraj się robić to bardzo ostrożnie.

Racuchy z jabłkamiRacuchy z jabłkami na kefirze to bezkonkurencyjny smak dzieciństwa

Tak przygotowane naleśniki smakują wybornie z każdym dodatkiem, szczególnie polecam maliny i bitą śmietanę lub solo posypane cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: