• Link został skopiowany

Jak zrobić naleśniki idealne? Francuzi mają na to patent. Sekretem jest zamiana składników

Jak zrobić naleśniki idealne? Cienkie, delikatne i elastyczne, które łatwo można składać lub zamieniać w krokiety? Mamy dla was przepis prosto z paryskiej cukierni. Sekretem perfekcyjnych naleśników jest zamiana oleju na roztopione mało. Dzięki temu naleśniki będą najlepsze na świecie.
Naleśniki
Jacek Chabraszewski /Shutterstock
Zobacz wideo

Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie. Świetnie pasują na śniadanie, sprawdzają się na wytrawny obiad (np. zapiekane z mięsem mielonym), stanowią pożywną kolację, a także świetną przekąskę podczas spotkań w większym gronie. Przepis na naleśniki wydaje się banalny, ale czasami nasze cienkie placuszki wychodzą sztywne i pękają, kiedy chcemy je złożyć. Jak tego uniknąć? Przedstawiamy przepis na crepes - francuskie naleśniki, które uchodzą za najlepsza na świecie. Spróbuj i przekonaj się, czy to prawada - ja uważam, że tak.

Jak zrobić naleśniki idealne?

Składniki:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu (wszystkie poniżej typu 500)
  • 3 średnie jajka
  • ok. 50 g rozpuszczonego masła
  • 250 ml mleka
  • 120 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć, jeśli chcesz przygotować wytrawną wersję naleśników, lub planujesz krokiety)

Naleśniki - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Nie doprowadź jednak do zagotowania. Następnie przelej je do szklanki. Masło, które pozostanie na powierzchni patelni, sprawdzi się podczas smażenia.
  2. Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Następnie połącz całość mikserem.
  3. Dodaj przesianą mąkę, sól oraz cukier, jeśli używasz i ponownie wymieszaj. Na koniec wlej roztopione masło, zmiksuj i odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać.
  4. Wcześniej natłuszczoną patelnię rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż, aż będą rumiane. Takie naleśniki wychodzą bardzo cienkie i najczęściej nie ma potrzeby przewracania ich na drugą stronę, jeśli jednak uznasz, że to konieczne, postaraj się robić to bardzo ostrożnie.

Tak przygotowane naleśniki smakują wybornie z każdym dodatkiem, szczególnie polecam maliny i bitą śmietanę lub solo posypane cukrem pudrem.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: