Naleśniki to chyba najbardziej uniwersalne danie. Świetnie pasują na śniadanie, sprawdzają się na wytrawny obiad (np. zapiekane z mięsem mielonym), stanowią pożywną kolację, a także świetną przekąskę podczas spotkań w większym gronie. Przepis na naleśniki wydaje się banalny, ale czasami nasze cienkie placuszki wychodzą sztywne i pękają, kiedy chcemy je złożyć. Jak tego uniknąć? Przedstawiamy przepis na crepes - francuskie naleśniki, które uchodzą za najlepsza na świecie. Spróbuj i przekonaj się, czy to prawada - ja uważam, że tak.
Jak zrobić naleśniki idealne?
Składniki:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej, najlepiej niskiego typu (wszystkie poniżej typu 500)
- 3 średnie jajka
- ok. 50 g rozpuszczonego masła
- 250 ml mleka
- 120 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- płaska łyżeczka cukru waniliowego (można pominąć, jeśli chcesz przygotować wytrawną wersję naleśników, lub planujesz krokiety)
Naleśniki - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozpuść na niej masło. Nie doprowadź jednak do zagotowania. Następnie przelej je do szklanki. Masło, które pozostanie na powierzchni patelni, sprawdzi się podczas smażenia.
- Do miski wlej mleko, wodę i wbij jajka. Następnie połącz całość mikserem.
- Dodaj przesianą mąkę, sól oraz cukier, jeśli używasz i ponownie wymieszaj. Na koniec wlej roztopione masło, zmiksuj i odstaw na kilka minut, by gluten zawarty w mące spęczniał. Dzięki temu naleśniki nie będą się rwać.
- Wcześniej natłuszczoną patelnię rozgrzej i za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Smaż, aż będą rumiane. Takie naleśniki wychodzą bardzo cienkie i najczęściej nie ma potrzeby przewracania ich na drugą stronę, jeśli jednak uznasz, że to konieczne, postaraj się robić to bardzo ostrożnie.
Tak przygotowane naleśniki smakują wybornie z każdym dodatkiem, szczególnie polecam maliny i bitą śmietanę lub solo posypane cukrem pudrem.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.