Owsianka na mleku jest jedną z najsmaczniejszych propozycji na śniadanie - i nie tylko. Doskonale sprawdzi się również jako deser i kolacja na nadchodzące chłodne wieczory. Dzięki dodatkom, których użyjesz do jej przygotowania, każdego dnia może smakować inaczej. Musisz koniecznie spróbować.
Owsiankę możemy przygotować zarówno na mleku krowim, jak i na roślinnym. Jeśli używamy mleka krowiego, najlepiej użyć tego o 3,2 proc. lub 2 proc. zawartości tłuszczu. Jeśli chcemy jednak przygotować ją na mleku roślinnym, możemy wybrać mleko owsiane, migdałowe, ryżowe, czy kokosowe lub sojowe. Pełna dowolność!
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli lubisz dosyć gęstą owsiankę, przygotuj ją w proporcji 1:2 - na przykład 50 g płatków i 100 ml mleka. Jeżeli wolisz owsiankę rzadką, musisz dolać więcej mleka.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki owsiane wsyp do małego garnka i zalej wybranym mlekiem. Następnie gotuj przez trzy-cztery minuty i odstaw do zgęstnienia.
Owsianka z jabłkiem i cynamonem: 1 średnie jabłko zetrzyj na tarce, dodaj szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu do smaku. Wszystkie składniki dodaj do przygotowanych płatków owsianych.
Owsianka z bananem, borówkami i masłem orzechowym: Łyżkę masła orzechowego wymieszaj dokładnie z owsianką. Banana pokrój w plastry. Ułóż dookoła brzegu w miseczce pełnej przygotowanych wcześniej płatków owsianych. Na środek wysyp małą garstkę borówek.
Owsianka z gruszką, miodem i płatkami migdałów: Gruszkę pokrój w kostkę. Z płatkami owsianymi wymieszaj łyżeczkę miodu. Na wierzchu wysyp płatki migdałów.