Jak zrobić owsiankę na mleku? To pyszne śniadanie, które zapewni ci energię na cały dzień

Jak zrobić owsiankę na mleku? Nie wymaga to żadnych specjalnych umiejętności, a tylko trochę czasu. Takie śniadanie jest pełnowartościowe i stanowi niemały zastrzyk energii na cały dzień. Jak więc je przygotować? Podpowiadamy.

Owsianka na mleku jest jedną z najsmaczniejszych propozycji na śniadanie - i nie tylko. Doskonale sprawdzi się również jako deser i kolacja na nadchodzące chłodne wieczory. Dzięki dodatkom, których użyjesz do jej przygotowania, każdego dnia może smakować inaczej. Musisz koniecznie spróbować.

Zobacz wideo Fit śniadania, z którymi dobrze zaczniesz swój dzień [PRZEPISY]

Jak zrobić owsiankę na mleku? Błyskawicznie!

Owsiankę możemy przygotować zarówno na mleku krowim, jak i na roślinnym. Jeśli używamy mleka krowiego, najlepiej użyć tego o 3,2 proc. lub 2 proc. zawartości tłuszczu. Jeśli chcemy jednak przygotować ją na mleku roślinnym, możemy wybrać mleko owsiane, migdałowe, ryżowe, czy kokosowe lub sojowe. Pełna dowolność!

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli lubisz dosyć gęstą owsiankę, przygotuj ją w proporcji 1:2 - na przykład 50 g płatków i 100 ml mleka. Jeżeli wolisz owsiankę rzadką, musisz dolać więcej mleka.

Składniki:

  • 50 g płatków,
  • 100 ml dowolnego mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane wsyp do małego garnka i zalej wybranym mlekiem. Następnie gotuj przez trzy-cztery minuty i odstaw do zgęstnienia.

Owsianka na mleku - propozycje dodatków

Owsianka z jabłkiem i cynamonem: 1 średnie jabłko zetrzyj na tarce, dodaj szczyptę cynamonu i łyżeczkę miodu do smaku. Wszystkie składniki dodaj do przygotowanych płatków owsianych.

Owsianka z bananem, borówkami i masłem orzechowym: Łyżkę masła orzechowego wymieszaj dokładnie z owsianką. Banana pokrój w plastry. Ułóż dookoła brzegu w miseczce pełnej przygotowanych wcześniej płatków owsianych. Na środek wysyp małą garstkę borówek.

Owsianka z gruszką, miodem i płatkami migdałów: Gruszkę pokrój w kostkę. Z płatkami owsianymi wymieszaj łyżeczkę miodu. Na wierzchu wysyp płatki migdałów.

Więcej o:
Copyright © Agora SA