Jak zrobić granolę? Przede wszystkim powinniśmy zastanowić się, jakie składniki, oprócz płatków owsianych i miodu chcemy wykorzystać. W tym pożywnym daniu nie może zabraknąć też orzechów i może kawałków czekolady. Wiele osób dodaje też rodzynki, żurawinę lub morelę. Świetnie sprawdzą się nasiona chia oraz migdały. Dopełnieniem całości będzie dojrzały banan - dzięki niemu nasza granola zyska słodko- owocowy. Pachnie wspaniale, smakuje jeszcze lepiej, a zjeść ją możesz od razu. Do tego jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na ciało i psychikę. Szczególnie płatki owsiane są cenione od wielu wieków, a o ich właściwościach wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Egiptu.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Jak zrobić granolę? Prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz pożywne danie
Składniki:
- dwie szklanki płatków owsianych,
- garść fistaszków,
- garść orzechów włoskich,
- garść migdałów,
- cztery łyżki sezamu,
- trzy łyżki pestek słonecznika,
- trzy łyżeczki nasion chia,
- garść żurawiny suszonej,
- dwie łyżki miodu,
- trzy łyżki oleju,
- dwie łyżki cukru trzcinowego.
- opcjonalnie: banan.
Wykonanie:
- Płatki owsiane połącz z olejem (na przykład z pestek winogron lub ryżowym).
- Banana rozgnieć widelcem i dodaj do płatków. Całość posyp cynamonem. Wymieszaj wszystkie składniki i na chwilę odstaw miseczkę.
- Posiekaj większe orzechy. Wymieszaj je z nasionami chia, sezamem, cukrem trzcinowym i miodem. Możesz dosypać też odrobinę soli.
- Dodaj masę orzechową do płatków i wymieszaj.
- Granolę wyłóż na blaszkę, na której znajduje się papier do pieczenia.
- Piecz przez 100 minut w temperaturze 120 stopni. Co 10-20 minut przemieszaj.
- Wystudź. Po kilkunastu minutach możesz zjeść ją z mlekiem, jogurtem lub po prostu pochrupać.