Jak zrobić granolę? Danie na idealny początek dnia. Im więcej składników dodamy, tym lepiej

Granola to świetne rozpoczęcie dnia. Zapomnijcie o nudnych kanapkach i zwykłych płatkach z mlekiem. To danie sprawi, że śniadanie będzie zdrowe i pyszne. Jak zrobić granolę? To prostsze niż nam się wydaje!

Jak zrobić granolę? Przede wszystkim powinniśmy zastanowić się, jakie składniki, oprócz płatków owsianych i miodu chcemy wykorzystać. W tym pożywnym daniu nie może zabraknąć też orzechów i może kawałków czekolady. Wiele osób dodaje też rodzynki, żurawinę lub morelę. Świetnie sprawdzą się nasiona chia oraz migdały. Dopełnieniem całości będzie dojrzały banan - dzięki niemu nasza granola zyska słodko- owocowy. Pachnie wspaniale, smakuje jeszcze lepiej, a zjeść ją możesz od razu. Do tego jest bardzo zdrowa - zawiera wiele składników odżywczych, które mają zbawienny wpływ na ciało i psychikę. Szczególnie płatki owsiane są cenione od wielu wieków, a o ich właściwościach wiedzieli już mieszkańcy starożytnego Egiptu. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Więcej porad i przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Jak zrobić granolę? Prosty przepis, dzięki któremu przygotujesz pożywne danie 

Składniki:

  • dwie szklanki płatków owsianych,
  • garść fistaszków,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść migdałów,
  • cztery łyżki sezamu,
  • trzy łyżki pestek słonecznika,
  • trzy łyżeczki nasion chia,
  • garść żurawiny suszonej,
  • dwie łyżki miodu,
  • trzy łyżki oleju,
  • dwie łyżki cukru trzcinowego.
  • opcjonalnie: banan.

Wykonanie:

  1. Płatki owsiane połącz z olejem (na przykład z pestek winogron lub ryżowym).
  2. Banana rozgnieć widelcem i dodaj do płatków. Całość posyp cynamonem. Wymieszaj wszystkie składniki i na chwilę odstaw miseczkę.
  3. Posiekaj większe orzechy. Wymieszaj je z nasionami chia, sezamem, cukrem trzcinowym i miodem. Możesz dosypać też odrobinę soli. 
  4. Dodaj masę orzechową do płatków i wymieszaj.
  5. Granolę wyłóż na blaszkę, na której znajduje się papier do pieczenia. 
  6. Piecz przez 100 minut w temperaturze 120 stopni. Co 10-20 minut przemieszaj.
  7. Wystudź. Po kilkunastu minutach możesz zjeść ją z mlekiem, jogurtem lub po prostu pochrupać.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.