Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z dyni. Ewa Wachowicz podpowiada, jak podkreślić jej smak

Zupa z dyni to rozgrzewające danie idealne na jesienne i zimowe wieczory. Najlepiej smakuje, gdy używa się do niego świeżej dyni. Dodatek wyjątkowych przypraw tylko poprawi i podkreśli jej smak. Ewa Wachowicz podpowiada, co używa w swoim przepisie.

Zupa krem z dyni to królowa jesiennych obiadów. Sezon na to warzywo dopiero się rozpoczyna, a w sklepach i na targach można znaleźć najświeższe okazy. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a jej smak jest aksamitny i delikatny. Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie podzieliła się przepisem na zupę krem, która wyróżnia się aromatycznymi przyprawami. To one doskonale podkreślają smak warzywa.

Zupa krem z dyni według Ewy Wachowicz

Składniki

  • 1 kg dyni olbrzymiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 3 szklanki wywaru warzywnego,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Dynię umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Następnie obierz ze skórki i pokrój w średnią wielkości kostkę. Wrzuć do garnka i dolej do niej bulion warzywny.
  2. Cebulkę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
  3. Gdy cebulka nabierze złotego koloru, dodaj do niej posiekany na drobno czosnek i podsmaż. Całość dodaj do garnka z dynią i bulionem, wymieszaj.
  4. Zawartość garnka gotuj przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aby dynia nie przywarła do spodu.
  5. Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, odstaw do lekkiego przestygnięcia i zmiksuj blenderem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która nada aromatu i podbije smak dyni.
  6. Kolejnym krokiem jest delikatne zabielenie zupy, dodając do niej śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego kremu.
  7. Podawaj na ciepło, posypując chrupiącymi pestkami z dyni. Dodatkowo możesz przyzdobić talerz kilkoma kroplami oleju z pestek dyni lub oliwą.

Jak zmiksować zupę bez blendera

Blender nie zawsze jest urządzeniem dostępnym w każdej kuchni. Jednak jest sposób, aby warzywa, które znajdują się w zupie delikatnie zmiksować. Potrzebujesz do tego sitko. Wystarczy, że ułożysz na nim miękkie ugotowane warzywa i je utrzesz. W taki sposób uzyskasz bardzo zbliżony efekt do tego gdybyś zrobił to blenderem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.