Zupa krem z dyni to królowa jesiennych obiadów. Sezon na to warzywo dopiero się rozpoczyna, a w sklepach i na targach można znaleźć najświeższe okazy. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a jej smak jest aksamitny i delikatny. Ewa Wachowicz na swojej oficjalnej stronie podzieliła się przepisem na zupę krem, która wyróżnia się aromatycznymi przyprawami. To one doskonale podkreślają smak warzywa.
Zupa krem z dyni według Ewy Wachowicz
Składniki
- 1 kg dyni olbrzymiej,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- 1 szklanka śmietany,
- 3 szklanki wywaru warzywnego,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania krok po kroku
- Dynię umyj, pokrój na ćwiartki i usuń pestki. Następnie obierz ze skórki i pokrój w średnią wielkości kostkę. Wrzuć do garnka i dolej do niej bulion warzywny.
- Cebulkę obierz, posiekaj i podsmaż na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
- Gdy cebulka nabierze złotego koloru, dodaj do niej posiekany na drobno czosnek i podsmaż. Całość dodaj do garnka z dynią i bulionem, wymieszaj.
- Zawartość garnka gotuj przez około pół godziny, od czasu do czasu mieszając, aby dynia nie przywarła do spodu.
- Po tym czasie zdejmij zupę z ognia, odstaw do lekkiego przestygnięcia i zmiksuj blenderem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, która nada aromatu i podbije smak dyni.
- Kolejnym krokiem jest delikatne zabielenie zupy, dodając do niej śmietanę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego kremu.
- Podawaj na ciepło, posypując chrupiącymi pestkami z dyni. Dodatkowo możesz przyzdobić talerz kilkoma kroplami oleju z pestek dyni lub oliwą.
Jak zmiksować zupę bez blendera
Blender nie zawsze jest urządzeniem dostępnym w każdej kuchni. Jednak jest sposób, aby warzywa, które znajdują się w zupie delikatnie zmiksować. Potrzebujesz do tego sitko. Wystarczy, że ułożysz na nim miękkie ugotowane warzywa i je utrzesz. W taki sposób uzyskasz bardzo zbliżony efekt do tego gdybyś zrobił to blenderem.