Pieczarki w occie - przepis. Ten trik sprawi, że pieczarki nie będą ciemniały podczas gotowania

Pieczarki w occie - przepis na marynowane grzyby, który musisz wypróbować. Dodatek ten doskonale sprawdzi się do sosów, mięs czy kanapek. Jeszcze w tym roku słoiki z tym rarytasem muszą zasilić twoją spiżarnię.

Domowa spiżarnia, szczególnie zimą, kiedy nie mamy dostępu do wielu owoców i świeżych warzyw, staje się prawdziwą skarbnicą. Warto więc jeszcze na przełomie lata i jesieni, zadbać o to, by mieć z czego cieszyć się zimową porą. Koniecznie wypróbuj więc przepis na pieczarki marynowane.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Pieczarki w occie - przepis. Zadbaj o to, by mieć wszystkie składniki

Składniki:

  • 4 kg pieczarek,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 500 ml octu,
  • 1,5 l wody,
  • 10 łyżeczek cukru (lub mniej, jeśli wolimy bardziej kwaśne pieczarki),
  • 3 łyżki soli,
  • 3 cebule,
  • liście laurowe
  • 6 łyżek gorczycy,
  • ziele angielskie

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Faszerowana cukinia. Zdj. IlustracyjneCukinia faszerowana mięsem mielonym, czyli obiadowy hit

Pieczarki w occie - przepis na marynowane grzyby. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Oczyszczone pieczarki wrzucamy do garnka i wlewamy zimną wodę. Gotujemy z łyżką soli i octu. Skrapiamy je również odrobiną soku z cytryny. Czekamy, aż się zagotują, a następnie gotujemy przez kolejne pięć minut.
  2. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików wrzucamy trochę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Następnie do słoików przekładamy ugotowane pieczarki.
  3. Przygotowujemy marynatę z octu, wody, cukru oraz soli. Wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę. Zalewę gotujemy przez kilka minut, a następnie, gdy jest jeszcze gorąca, rozlewamy do słoików.
  4. Pieczarki pasteryzujemy przez kilkanaście minut.

Maślaki w occie - przepis na marynowane grzyby.Maślaki w occie - przepis na marynowane grzyby

Co zrobić, aby pieczarki były białe? Dzięki temu trikowi nie ściemnieją podczas gotowania

Aby pieczarki nie ciemniały podczas gotowania, powinniśmy je skropić odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi zachowają swoją jasną barwę.

Więcej o: