Pieczarki w occie - przepis. Ten trik sprawi, że pieczarki nie będą ciemniały podczas gotowania

Pieczarki w occie - przepis na marynowane grzyby, który musisz wypróbować. Dodatek ten doskonale sprawdzi się do sosów, mięs czy kanapek. Jeszcze w tym roku słoiki z tym rarytasem muszą zasilić twoją spiżarnię.

Domowa spiżarnia, szczególnie zimą, kiedy nie mamy dostępu do wielu owoców i świeżych warzyw, staje się prawdziwą skarbnicą. Warto więc jeszcze na przełomie lata i jesieni, zadbać o to, by mieć z czego cieszyć się zimową porą. Koniecznie wypróbuj więc przepis na pieczarki marynowane.

Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu

Pieczarki w occie - przepis. Zadbaj o to, by mieć wszystkie składniki

Składniki:

  • 4 kg pieczarek,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 500 ml octu,
  • 1,5 l wody,
  • 10 łyżeczek cukru (lub mniej, jeśli wolimy bardziej kwaśne pieczarki),
  • 3 łyżki soli,
  • 3 cebule,
  • liście laurowe
  • 6 łyżek gorczycy,
  • ziele angielskie

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Pieczarki w occie - przepis na marynowane grzyby. Sposób przygotowania krok po kroku

  1. Oczyszczone pieczarki wrzucamy do garnka i wlewamy zimną wodę. Gotujemy z łyżką soli i octu. Skrapiamy je również odrobiną soku z cytryny. Czekamy, aż się zagotują, a następnie gotujemy przez kolejne pięć minut.
  2. Do czystych, wyparzonych i suchych słoików wrzucamy trochę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Następnie do słoików przekładamy ugotowane pieczarki.
  3. Przygotowujemy marynatę z octu, wody, cukru oraz soli. Wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę. Zalewę gotujemy przez kilka minut, a następnie, gdy jest jeszcze gorąca, rozlewamy do słoików.
  4. Pieczarki pasteryzujemy przez kilkanaście minut.

Co zrobić, aby pieczarki były białe? Dzięki temu trikowi nie ściemnieją podczas gotowania

Aby pieczarki nie ciemniały podczas gotowania, powinniśmy je skropić odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi zachowają swoją jasną barwę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA