Domowa spiżarnia, szczególnie zimą, kiedy nie mamy dostępu do wielu owoców i świeżych warzyw, staje się prawdziwą skarbnicą. Warto więc jeszcze na przełomie lata i jesieni, zadbać o to, by mieć z czego cieszyć się zimową porą. Koniecznie wypróbuj więc przepis na pieczarki marynowane.
Zobacz wideo Kurczak faszerowany pieczarkami, czyli szybki i prosty przepis na obiad w tygodniu
Pieczarki w occie - przepis. Zadbaj o to, by mieć wszystkie składniki
Składniki:
- 4 kg pieczarek,
- odrobina soku z cytryny,
- 500 ml octu,
- 1,5 l wody,
- 10 łyżeczek cukru (lub mniej, jeśli wolimy bardziej kwaśne pieczarki),
- 3 łyżki soli,
- 3 cebule,
- liście laurowe
- 6 łyżek gorczycy,
- ziele angielskie
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Pieczarki w occie - przepis na marynowane grzyby. Sposób przygotowania krok po kroku
- Oczyszczone pieczarki wrzucamy do garnka i wlewamy zimną wodę. Gotujemy z łyżką soli i octu. Skrapiamy je również odrobiną soku z cytryny. Czekamy, aż się zagotują, a następnie gotujemy przez kolejne pięć minut.
- Do czystych, wyparzonych i suchych słoików wrzucamy trochę gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i po jednym liściu laurowym. Następnie do słoików przekładamy ugotowane pieczarki.
- Przygotowujemy marynatę z octu, wody, cukru oraz soli. Wrzucamy do garnka pokrojoną cebulę. Zalewę gotujemy przez kilka minut, a następnie, gdy jest jeszcze gorąca, rozlewamy do słoików.
- Pieczarki pasteryzujemy przez kilkanaście minut.
Co zrobić, aby pieczarki były białe? Dzięki temu trikowi nie ściemnieją podczas gotowania
Aby pieczarki nie ciemniały podczas gotowania, powinniśmy je skropić odrobiną soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi zachowają swoją jasną barwę.