Ten budyń to ulubiony deser Kasi Sokołowskiej. Nie przygotowuje się go w tradycyjny sposób

Budyń jest smacznym i niezwykle prostym deserem. Choć zwykle gotujemy go w garnku, to jak się okazuje, istnieje również inny sposób. Możemy wykorzystać w tym celu piekarnik! Pieczony budyń to przysmak Kasi Sokołowskiej i musimy przyznać, że smakuje obłędnie. Jak go przygotować?

Kasia Sokołowska to polska osobowość telewizyjna, reżyserka pokazów mody oraz jurorka w programie "Top Model". Na instagramowym profilu zgromadziła prawie 385 tys. obserwujących, z którymi dzieli się kulisami macierzyństwa, pracą, a także ulubionymi posiłkami. Jak można zauważyć, celebrytka szczególnie upodobała sobie słodkości, a przede wszystkim pieczony budyń

Zobacz wideo Babeczki z budyniowym kremem - najlepsze francuskie

Kasia Sokołowska podzieliła się ulubionym deserem

Od rana do wieczora. Ulubiony pieczony budyń

- napisała Kasia Sokołowska, dzieląc się zdjęciem na Instagramie. 

Jak przyznała w komentarzach, deser nie był domowej roboty. Został przyrządzony przez jeden z luksusowych hoteli w Karkonoszach. Jak przygotować pieczony budyń samodzielnie? Podpowiadamy. 

 

Pieczony budyń - przepis  

Pieczony budyń nie tylko pysznie smakuje! Szczególnie przypadnie on do gustu osobom nietolerującym glutenu. Tradycyjny, gotowany przepis zawiera w sobie mąkę. Ten przygotowywany w piecu nie wymaga jednak tego składnika, w związku z czym staje się bezglutenowy. Jest niezwykle aksamitny i smaczny. Zobaczcie, jak go zrobić.

Składniki:

  • 400 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 1 całe jajko
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 120 g borówek

Pieczony budyń - sposób przygotowania:

  1. Mleko z ekstraktem z wanilii doprowadzamy do wrzenia.
  2. W międzyczasie przygotowujemy miskę, do której wrzucamy cukier, jajko oraz żółtka. Następnie łączmy składniki trzepaczką, nie ubijając. 
  3. Wciąż mieszając, do miski powoli wlewamy mleko. 
  4. Zdejmujemy powstałą pianę, a następnie przekładamy masę do żaroodpornych naczyń. 
  5. Zagotowujemy wodę w czajniku. 
  6. Naczynia z masą umieszczamy w głębokiej foremce. Następnie wlewamy do niej wodę do połowy wysokości naczyń. 
  7. Foremkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 140 stopniach. Następnie wyłączamy piekarnik i pozwalamy budyniowi odpocząć jeszcze przez około 5-10 minut. 
  8. Ostudzony budyń odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem przyozdabiamy go borówkami lub innymi owocami. Smacznego! 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.