Zakwas buraczany to produkt, który powstaje w procesie kiszenia buraka czerwonego. Jest nie tylko smaczny, ale posiada także wiele wyjątkowych właściwości. Napój dostarcza nam m.in. magnezu, fosforu, potasu, cynku, żelaza, a także witaminy C. Dodatkowo znajdziemy w nim betainę, która odpowiada za jego kolor. Jest ona antyoksydantem, a także cennym sprzymierzeńcem w leczeniu przewlekłych chorób serca.
Zobacz wideo
Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów.
Zakwas buraczany - przepis
Zakwas buraczany wykorzystamy jako dodatek do barszczu czerwonego - to właśnie on zadba o jego kolor i charakterystyczny kwaśny smak. Możemy go także spożywać samodzielnie. Pity ze szklanki będzie doskonałym źródłem witamin i minerałów.
Michel Moran zdradził przepis na grzyby ze szpinakiem. Po ten gatunek najczęściej sięga
Składniki:
- 500 g buraków
- 500 ml letniej wody
- 4 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- płaska łyżeczka soli
- 5 ziaren pieprzu
Przepis na bułeczki cynamonowe krok po kroku
Zakwas buraczany - sposób przygotowania:
- Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia buraków na grube plasterki.
- Na dno wcześniej wyparzonego słoika rozkładamy przyprawy - ząbki czosnku, ziele angielskie i pieprz.
- Buraki wkładamy do słoika.
- Warzywa dociskamy, a następnie zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą. Zwróćcie uwagę, by buraki były przykryte zalewą.
- Słoiki lekko zakręcamy (tak, by umożliwić ujście gazów w początkowym etapie fermentacji), a następnie odkładamy do suchego i ciepłego pomieszczenia na około siedem lub osiem dni.
- Przez pierwsze trzy dni w przypadku powstania białej piany, zbieramy ją wyparzoną łyżeczką.
- Słoik zakręcamy szczelnie, gdy piana przestanie powstawać.
- Gotowy zakwas przecedzamy do butelek i przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.