Przepis na zakwas buraczany. Dzięki niemu barszcz czerwony będzie smakował obłędnie

Idealny do picia oraz do barszczu. Zakwas buraczany to istna bomba witaminowa! Jak przygotować go samodzielnie w domu? Podpowiadamy.

Zakwas buraczany to produkt, który powstaje w procesie kiszenia buraka czerwonego. Jest nie tylko smaczny, ale posiada także wiele wyjątkowych właściwości. Napój dostarcza nam m.in. magnezu, fosforu, potasu, cynku, żelaza, a także witaminy C. Dodatkowo znajdziemy w nim betainę, która odpowiada za jego kolor. Jest ona antyoksydantem, a także cennym sprzymierzeńcem w leczeniu przewlekłych chorób serca. 

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów.

Zakwas buraczany - przepis

Zakwas buraczany wykorzystamy jako dodatek do barszczu czerwonego - to właśnie on zadba o jego kolor i charakterystyczny kwaśny smak. Możemy go także spożywać samodzielnie. Pity ze szklanki będzie doskonałym źródłem witamin i minerałów. 

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 500 ml letniej wody 
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • płaska łyżeczka soli
  • 5 ziaren pieprzu

Zakwas buraczany - sposób przygotowania: 

  1. Zaczynamy od umycia, obrania i pokrojenia buraków na grube plasterki.
  2. Na dno wcześniej wyparzonego słoika rozkładamy przyprawy - ząbki czosnku, ziele angielskie i pieprz. 
  3. Buraki wkładamy do słoika.
  4. Warzywa dociskamy, a następnie zalewamy letnią wodą wymieszaną z solą. Zwróćcie uwagę, by buraki były przykryte zalewą. 
  5. Słoiki lekko zakręcamy (tak, by umożliwić ujście gazów w początkowym etapie fermentacji), a następnie odkładamy do suchego i ciepłego pomieszczenia na około siedem lub osiem dni. 
  6. Przez pierwsze trzy dni w przypadku powstania białej piany, zbieramy ją wyparzoną łyżeczką.
  7. Słoik zakręcamy szczelnie, gdy piana przestanie powstawać.  
  8. Gotowy zakwas przecedzamy do butelek i przechowujemy w lodówce przez kilka tygodni. 

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA