Wykonanie jajek po benedyktyńsku nie jest skomplikowane, jednak należy przestrzegać jednej, dość ważnej zasady. Chodzi oczywiście o gotowanie jajka w odpowiedniej wodzie - nie może mocno wrzeć. Istotny jest także dodatek octu, wówczas białko się nie rozleje, a jajka będą miały ładny i apetyczny kształt.
Jajka po benedyktyńsku - przepis na najlepsze śniadanie
Składniki:
- 2 pszenne bułki przekrojone na pół lub 4 kromki pieczywa
- 4 jajka
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej aromatycznej wędliny
- rukola lub szpinak
- łyżka octu
- szczypta soli
Sos holenderski:
- 50 g masła
- 1 żółtko (najlepiej z dużego jajka)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- sól, pieprz
Jeśli chcesz obficie polać sosem swoje danie, zrób podwójną, lub potrójną porcję
Jajka po benedyktyńsku - sposób wykonania:
- Pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na suchej patelni.
- W garnku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli. Woda nie powinna intensywnie wrzeć. Następnie łyżką zrób wir i w jego środek włóż rozbite jajko. Gotuj kilka chwil, aż białko w całości się zetnie. Ostrożnie wyłów jajko łyżką cedzakową i połóż na talerzu. Tak samo zrób z pozostałymi.
- Na patelni chwilę podsmaż plastry wędliny (nie jest to konieczne) i ułóż je na opieczonym pieczywie. Na szynkę połóż rukolę lub szpinak, następnie jajko.
- Przygotuj sos holenderski. W garnku zagotuj wodę. Masło rozpuść w rondelku. Do miseczki włóż żółtko, dodaj sok z cytryny oraz wino i całość ubij. Następnie połóż miseczkę nad garnkiem z wodą (kąpiel wodna) i cały czas ubijając, wlewaj roztopione masło. Mieszaj, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Następnie dopraw solą i pieprzem.
- Gotowym sosem polej jajka.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.