Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na mistrzowskie śniadanie. Wyjątkowego smaku doda im kremowy sos

Jajka po benedyktyńsku to pomysł na niebanalne i pyszne śniadanie, które pozwoli zacząć dzień z przytupem. Przepis jest banalny, a do jajek w koszulce najlepiej pasuje oczywiście kremowy sos holenderski. Dziś podpowiemy wam, jak zrobić najlepszą wersję jajek na śniadanie.
Zobacz wideo

Wykonanie jajek po benedyktyńsku nie jest skomplikowane, jednak należy przestrzegać jednej, dość ważnej zasady. Chodzi oczywiście o gotowanie jajka w odpowiedniej wodzie - nie może mocno wrzeć. Istotny jest także dodatek octu, wówczas białko się nie rozleje, a jajka będą miały ładny i apetyczny kształt.

Pierogi ruskie są w całości polskieNew York Times pokazuje przepis na pierogi ruskie, a w komentarzach wojna o nazwę

Jajka po benedyktyńsku - przepis na najlepsze śniadanie

Składniki:

  • 2 pszenne bułki przekrojone na pół lub 4 kromki pieczywa
  • 4 jajka
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej aromatycznej wędliny
  • rukola lub szpinak
  • łyżka octu
  • szczypta soli

Sos holenderski:

  • 50 g masła
  • 1 żółtko (najlepiej z dużego jajka)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Jeśli chcesz obficie polać sosem swoje danie, zrób podwójną, lub potrójną porcję

Jajka po benedyktyńsku - sposób wykonania:

  1. Pieczywo podpiecz w opiekaczu lub na suchej patelni.
  2. W garnku zagotuj wodę z octem i odrobiną soli. Woda nie powinna intensywnie wrzeć. Następnie łyżką zrób wir i w jego środek włóż rozbite jajko. Gotuj kilka chwil, aż białko w całości się zetnie. Ostrożnie wyłów jajko łyżką cedzakową i połóż na talerzu. Tak samo zrób z pozostałymi.
  3. Na patelni chwilę podsmaż plastry wędliny (nie jest to konieczne) i ułóż je na opieczonym pieczywie. Na szynkę połóż rukolę lub szpinak, następnie jajko.
  4. Przygotuj sos holenderski. W garnku zagotuj wodę. Masło rozpuść w rondelku. Do miseczki włóż żółtko, dodaj sok z cytryny oraz wino i całość ubij. Następnie połóż miseczkę nad garnkiem z wodą (kąpiel wodna) i cały czas ubijając, wlewaj roztopione masło. Mieszaj, aż sos uzyska konsystencję majonezu. Następnie dopraw solą i pieprzem. 
  5. Gotowym sosem polej jajka.

Anna Starmach podzieliła się przepisem na ciasto ze śliwkami / zdj. ilustracyjneCiasto ucierane Ani Starmach. "Najlepsze na świecie". Wystarczy godzinka

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: