Konfitura z fig - do czego pasuje najlepiej?
Konfitura z fig staje się coraz bardziej popularna. Nie ma w tym niczego dziwnego. Figi są nie tylko smaczne, ale także posiadają wiele cennych właściwości. Oto kilka z nich:
- Figi wyrównują poziom ciśnienia krwi.
- Owoce pomagają w prawidłowym działaniu naszego układu nerwowego oraz mięśniowego.
- Figi to bogate źródło witaminy B6, potasu, miedzi, manganu i kwasu pantotenowego.
- Wpływa pozytywnie na krzepnięcie krwi.
- Normalizują stężenie cholesterolu.
A do czego pasuje konfitura z fig? Z pewnością sprawdzi się w przypadku:
- kanapek,
- różnego rodzaju mięsa, jako nadzienie lub dodatek,
- naleśników,
- ciasta,
- placuszków,
- serów,
- pasztetu.
Dżem z fig - przepisy krok po kroku:
Oto prosty przepis na dżem z fig:
Składniki:
- około 10-15 fig
- połowa szklanki wody przefiltrowanej
- około 4-5 łyżek soku z cytryny lub limonki
- około 250 gramów cukru
Sposób przyrządzenia krok po kroku:
- Owoce dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy. Kroimy je na mniejsze części.
- Dalej przekładamy je do garnka z grubym dnem. Dolewamy wodę i sok.
- Mieszamy. Gotujemy przez około 15-20 minut.
- Potem - odstawiamy do ostudzenia.
- Przechodzimy do blendowania.
- Dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy.
- Ustawiamy ponownie na delikatnym ogniu.
- Gotujemy przez 30 minut, jednocześnie co jakiś czas mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
- Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i wytartych słoików.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Zobacz też: Jak zagęścić dżem - poznaj kilka pomocnych trików, dzięki którym przetwory będą gęste
Dżem z suszonych fig - przepis z dodatkiem pomarańczy krok po kroku
Dżem z suszonych fig to kolejny przepis na słodki przysmak. Dżem możemy podawać nie tylko jako dodatek do chleba, ale także nadziewać nim mięsa czy użyć do ciasta.
Składniki:
- około 1 kilograma suszonych fig
- 1-2 pomarańcze (będzie potrzebna skórka)
- 3-4 łyżki ulubionego miodu
- 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
- odrobina agaru
- odrobina cynamonu
Wykonanie krok po kroku:
- Suszone owoce bardzo drobno pokroić.
- Dalej zalać je wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.
- Potem dodać szklankę wody i skórkę z pomarańczy.
- Całość dusimy na delikatnym ogniu.
- W innym garnku rozpuszczamy agar w szklance wody i gotujemy. Pamiętajmy o mieszaniu.
- Łączymy zawartości garnków i gotujemy przez 15-20 minut.
- Dodajemy miód i cynamon.
- Tak przygotowany dżem, przekładamy do słoików.
Marmolada z fig - dowiedz się, jak ją wykonać
Marmolada z fig jest idealnym składnikiem domowych naleśników lub placuszków! Figowa marmolada z nutką wanilii zachwyci każdego. Poniżej przepis krok po kroku:
Składniki:
- pół kilograma fig
- około 400-500 gramów cukru
- 1 cytryna
- 1 cukier waniliowy bądź laska wanilii
Przygotowanie:
- Owoce umyć i odsączyć z wody.
- Pokroić w plastry.
- Włożyć do garnka z grubym dnem.
- Dodajemy cukier, wanilię.
- Wyciskamy sok z cytryny. Dolewamy do fig.
- Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
- Później gotujemy.
- Po wystudzeniu przekładamy do lodówki na całą noc.
- Kolejnego dnia, ponownie gotujemy, tym razem przez około 10-15 minut.
- Gotową marmoladę wkładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików.
Zobacz też: Dżem z truskawek - zamknij letnie smaki w słoikach. Mamy kilka banalnie prostych przepisów