Dżem z fig to doskonały dodatek do mięsa lub kanapek. Sekretem receptury są odpowiednie proporcje

Dżem z fig jest bardzo prosty w wykonaniu, a do tego przepyszny! Przekonaj się sam, jakie to proste. Poniżej przepisy na znakomite przetwory idealne do mięsa, chleba czy słodkich wypieków.

Konfitura z fig - do czego pasuje najlepiej?

Konfitura z fig staje się coraz bardziej popularna. Nie ma w tym niczego dziwnego. Figi są nie tylko smaczne, ale także posiadają wiele cennych właściwości. Oto kilka z nich:

  • Figi wyrównują poziom ciśnienia krwi.
  • Owoce pomagają w prawidłowym działaniu naszego układu nerwowego oraz mięśniowego.
  • Figi to bogate źródło witaminy B6, potasu, miedzi, manganu i kwasu pantotenowego.
  • Wpływa pozytywnie na krzepnięcie krwi.
  • Normalizują stężenie cholesterolu.

A do czego pasuje konfitura z fig? Z pewnością sprawdzi się w przypadku:

  • kanapek,
  • różnego rodzaju mięsa, jako nadzienie lub dodatek,
  • naleśników, 
  • ciasta,
  • placuszków,
  • serów,
  • pasztetu.

Dżem wiśniowy robi się z wiśni i cukru, ale możecie dodać również produkt z dodatkiem pektyn, np. żelfiks lub cukier żelującyDżem z wiśni - poznaj staropolskie przepisy na przetwory z wiśni

Dżem z fig - przepisy krok po kroku:

Oto prosty przepis na dżem z fig:

Składniki:

  • około 10-15 fig
  • połowa szklanki wody przefiltrowanej
  • około 4-5 łyżek soku z cytryny lub limonki
  • około 250 gramów cukru

Sposób przyrządzenia krok po kroku:

  1. Owoce dokładnie myjemy i delikatnie osuszamy. Kroimy je na mniejsze części.
  2. Dalej przekładamy je do garnka z grubym dnem. Dolewamy wodę i sok.
  3. Mieszamy. Gotujemy przez około 15-20 minut.
  4. Potem - odstawiamy do ostudzenia.
  5. Przechodzimy do blendowania.
  6. Dodajemy cukier. Całość dokładnie mieszamy.
  7. Ustawiamy ponownie na delikatnym ogniu.
  8. Gotujemy przez 30 minut, jednocześnie co jakiś czas mieszając, aby owoce się nie przypaliły.
  9. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych i wytartych słoików.
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką

Zobacz też: Jak zagęścić dżem - poznaj kilka pomocnych trików, dzięki którym przetwory będą gęste

Dżem z suszonych fig - przepis z dodatkiem pomarańczy krok po kroku

Dżem z suszonych fig to kolejny przepis na słodki przysmak. Dżem możemy podawać nie tylko jako dodatek do chleba, ale także nadziewać nim mięsa czy użyć do ciasta.

Składniki:

  • około 1 kilograma suszonych fig
  • 1-2 pomarańcze (będzie potrzebna skórka)
  • 3-4 łyżki ulubionego miodu
  • 1 szklanka przegotowanej, letniej wody
  • odrobina agaru
  • odrobina cynamonu

Wykonanie krok po kroku:

  1. Suszone owoce bardzo drobno pokroić.
  2. Dalej zalać je wodą i odstawić, najlepiej na całą noc.
  3. Potem dodać szklankę wody i skórkę z pomarańczy.
  4. Całość dusimy na delikatnym ogniu.
  5. W innym garnku rozpuszczamy agar w szklance wody i gotujemy. Pamiętajmy o mieszaniu.
  6. Łączymy zawartości garnków i gotujemy przez 15-20 minut.
  7. Dodajemy miód i cynamon.
  8. Tak przygotowany dżem, przekładamy do słoików.

Przetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Mamy sprawdzony przepis siostry Anastazji i nie tylko. Zdjęcie ilustracyjnePrzetwory z gruszek - sezon na gruszki w pełni. Zobacz, co można z nich zrobić

Marmolada z fig - dowiedz się, jak ją wykonać

Marmolada z fig jest idealnym składnikiem domowych naleśników lub placuszków! Figowa marmolada z nutką wanilii zachwyci każdego. Poniżej przepis krok po kroku:

Składniki:

  • pół kilograma fig
  • około 400-500 gramów cukru 
  • 1 cytryna
  • 1 cukier waniliowy bądź laska wanilii

Przygotowanie:

  1. Owoce umyć i odsączyć z wody.
  2. Pokroić w plastry.
  3. Włożyć do garnka z grubym dnem.
  4. Dodajemy cukier, wanilię.
  5. Wyciskamy sok z cytryny. Dolewamy do fig.
  6. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin.
  7. Później gotujemy.
  8. Po wystudzeniu przekładamy do lodówki na całą noc.
  9. Kolejnego dnia, ponownie gotujemy, tym razem przez około 10-15 minut.
  10. Gotową marmoladę wkładamy do wyparzonych i wysuszonych słoików.

Zobacz też: Dżem z truskawek - zamknij letnie smaki w słoikach. Mamy kilka banalnie prostych przepisów

Więcej o: