Dżem ze śliwek to prawdziwy rarytas! Jak zrobić pyszne domowe przetwory? Aronia lub kakao podkręcą smak

Dżem ze śliwek to kultowy przysmak, który pozwala nam cieszyć się smakiem owoców nawet zimą. Śliwkowe przetwory sprawdzą się jako składnik wielu dań, będą doskonałym dodatkiem do serów, kanapek czy słodkich wypieków.

Dżem śliwkowy - przepis tradycyjny w kilku krokach

Dżem śliwkowy to idealna słodka przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do ciastek, wypieków, chleba lub nawet świeżo zaparzonej herbaty. Dodatkowo jest on niezwykle prosty w wykonaniu. Dlatego też takie przetwory mogą wykonać nawet osoby, dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Poniżej przepis na dżem ze śliwek w klasycznym wydaniu.

Składniki:

  • kilogram śliwek
  • około 400-500 gramów cukru
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki dokładnie wymyć, osuszyć i wydrylować.
  2. Dalej umieścić je w garnku i rozdrobnić przy pomocy blendera.
  3. Sparzyć cytrynę, wycisnąć z niej sok.
  4. Dołożyć do garnka cukier i sok z cytryny.
  5. Zagotować (pamiętać o mieszaniu).
  6. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
  7. Napełnić słoiki dżemem.

Dżem ze śliwek węgierek z kakao - przepis na domowy krem czekoladowy

Dżem ze śliwek węgierek w połączeniu z kakao to ulubiony przysmak zwłaszcza dzieci. Nie ma nic lepszego od domowego kremu czekoladowego. Z całą pewnością będą się nim zajadali wszyscy domownicy. 

Składniki:

  • około 2 kilogramów śliwek
  • około 50-60 gramów kakao
  • 125 gramów cukru białego
  • cynamon - do smaku
  • wanilia - do smaku

Wykonanie krok po kroku:

  1. Owoce dokładnie umyć. Pozbyć się pestek.
  2. Owoce pokroić na mniejsze części.
  3. Śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i wanilię.
  4. Owoce smażyć przez 60 minut na wolnym ogniu. Należy regularnie mieszać.
  5. Dokładnie zmiksować.
  6. Kakao wymieszać w oddzielnym naczyniu z kilkoma łyżkami śliwkowej masy. Połączyć z pozostałą częścią śliwek. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 10 minut.
  7. Dżem przełożyć do słoików.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem

Dżem z aronii i śliwek - wypróbuj przepis

Dżem z aronii i śliwek to połączenie smaku kwaśnego ze słodkim. Dżem idealnie komponuje się z domowymi wypiekami, serami lub pieczonym mięsem. Przepis na domowy dżem poniżej.

Składniki:

  • około półtora kilograma aronii
  • około kilograma śliwek
  • pół kilograma cukru

Sposób wykonania krok po kroku:

  1. Aronie opłukać.
  2. Odsączyć wodę na sitku.
  3. Przełożyć do foliowej torebki i umieścić na kilka godzin w zamrażalniku.
  4. Śliwki umyć, pozbyć się pestek.
  5. Owoce umieścić w garnku z grubym dnem.
  6. Smażyć na wolnym ogniu. Regularnie mieszać, aby uniknąć przypalenia. Na końcowym etapie dołożyć cukier. Wymieszać.
  7. Smażyć około 5 minut.
  8. Dżem umieścić w słoikach.

Dżem ze śliwek z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem - koniecznie sprawdź, jak go wykonać

Dżem ze śliwek z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem przygotujesz w kilka chwil. Wiele osób jest zdania, że przetwory na zimę muszą być czasochłonne. Jednak nie jest to prawdą. Wszystko zależy od przepisu, jaki wybierzemy. Poniżej receptura na szybki dżem:

Składniki:

  • około 2 kilogramów śliwek
  • 2 żelfixy / dżemixy / konfiturexy
  • kilogram cukru
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie w kilku prostych krokach:

  1. Owoce dokładnie umyć.
  2. Pokroić i wydrylować z pestek. Dołożyć wybrany cukier żelujący i przystąpić do gotowania na małym ogniu. Jednocześnie cały czas mieszać. Po kilku minutach skroić dżem sokiem z cytryny i dołożyć cukier. Wymieszać.
  3. Gotować do uzyskania właściwej konsystencji.
  4. Przełożyć do słoików i zapasteryzować.

 Zobacz też: Dżem z wiśni - poznaj staropolskie przepisy na przetwory z wiśni. Babcina receptura najlepsza

Więcej o: