Dżem śliwkowy - przepis tradycyjny w kilku krokach
Dżem śliwkowy to idealna słodka przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do ciastek, wypieków, chleba lub nawet świeżo zaparzonej herbaty. Dodatkowo jest on niezwykle prosty w wykonaniu. Dlatego też takie przetwory mogą wykonać nawet osoby, dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Poniżej przepis na dżem ze śliwek w klasycznym wydaniu.
Składniki:
- kilogram śliwek
- około 400-500 gramów cukru
- 1 cytryna
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie wymyć, osuszyć i wydrylować.
- Dalej umieścić je w garnku i rozdrobnić przy pomocy blendera.
- Sparzyć cytrynę, wycisnąć z niej sok.
- Dołożyć do garnka cukier i sok z cytryny.
- Zagotować (pamiętać o mieszaniu).
- Gotować na wolnym ogniu przez godzinę.
- Napełnić słoiki dżemem.
Dżem ze śliwek węgierek z kakao - przepis na domowy krem czekoladowy
Dżem ze śliwek węgierek w połączeniu z kakao to ulubiony przysmak zwłaszcza dzieci. Nie ma nic lepszego od domowego kremu czekoladowego. Z całą pewnością będą się nim zajadali wszyscy domownicy.
Składniki:
- około 2 kilogramów śliwek
- około 50-60 gramów kakao
- 125 gramów cukru białego
- cynamon - do smaku
- wanilia - do smaku
Wykonanie krok po kroku:
- Owoce dokładnie umyć. Pozbyć się pestek.
- Owoce pokroić na mniejsze części.
- Śliwki przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i wanilię.
- Owoce smażyć przez 60 minut na wolnym ogniu. Należy regularnie mieszać.
- Dokładnie zmiksować.
- Kakao wymieszać w oddzielnym naczyniu z kilkoma łyżkami śliwkowej masy. Połączyć z pozostałą częścią śliwek. Dokładnie wymieszać i gotować przez około 10 minut.
- Dżem przełożyć do słoików.
Zobacz wideo Przepis na szybkie i pyszne rogaliki z dżemem
Dżem z aronii i śliwek - wypróbuj przepis
Dżem z aronii i śliwek to połączenie smaku kwaśnego ze słodkim. Dżem idealnie komponuje się z domowymi wypiekami, serami lub pieczonym mięsem. Przepis na domowy dżem poniżej.
Składniki:
- około półtora kilograma aronii
- około kilograma śliwek
- pół kilograma cukru
Sposób wykonania krok po kroku:
- Aronie opłukać.
- Odsączyć wodę na sitku.
- Przełożyć do foliowej torebki i umieścić na kilka godzin w zamrażalniku.
- Śliwki umyć, pozbyć się pestek.
- Owoce umieścić w garnku z grubym dnem.
- Smażyć na wolnym ogniu. Regularnie mieszać, aby uniknąć przypalenia. Na końcowym etapie dołożyć cukier. Wymieszać.
- Smażyć około 5 minut.
- Dżem umieścić w słoikach.
Dżem ze śliwek z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem - koniecznie sprawdź, jak go wykonać
Dżem ze śliwek z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem przygotujesz w kilka chwil. Wiele osób jest zdania, że przetwory na zimę muszą być czasochłonne. Jednak nie jest to prawdą. Wszystko zależy od przepisu, jaki wybierzemy. Poniżej receptura na szybki dżem:
Składniki:
- około 2 kilogramów śliwek
- 2 żelfixy / dżemixy / konfiturexy
- kilogram cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie w kilku prostych krokach:
- Owoce dokładnie umyć.
- Pokroić i wydrylować z pestek. Dołożyć wybrany cukier żelujący i przystąpić do gotowania na małym ogniu. Jednocześnie cały czas mieszać. Po kilku minutach skroić dżem sokiem z cytryny i dołożyć cukier. Wymieszać.
- Gotować do uzyskania właściwej konsystencji.
- Przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Zobacz też: Dżem z wiśni - poznaj staropolskie przepisy na przetwory z wiśni. Babcina receptura najlepsza