Co można zrobić z pieczarek i dlaczego warto po nie sięgać?
Co można zrobić z pieczarek i jakie posiadają właściwości? Jak powszechnie wiadomo, z pieczarek można zrobić wiele różnych dań. Możemy przygotować zupy, kremy czy aromatyczne sosy, pieczarki sprawdzą się też doskonale podczas pieczenia lub smażenia. W gruncie rzeczy nie ma tutaj jakiś większych ograniczeń. Zanim przejdziemy do przepisów, warto napisać kilka słów o ich zaletach. Oto kilka z nich:
- Pieczarki to źródło białka oraz błonnika pokarmowego.
- Są źródłem selenu, potasu, jodu.
- Posiadają witaminy z grupy B oraz A, D i E
Co zrobić z pieczarek na obiad - sprawdź kilka sprawdzonych przepisów
Zastanawiasz się, co zrobić z pieczarek na obiad? Dania z grzybów posiadają wielu zwolenników. Wynika to głównie z faktu, że mają niesamowity smak, ale są także bardzo sycące. Pasują do mięsa, jako składnik zupy, sosu czy dodatek do kaszy. Poniżej kilka pomysłów na pyszny domowy obiad.
Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy
Zupa pieczarkowa
Nie ma chyba osoby, która nie jadłaby zupy wykonanej na bazie pieczarek. Rozgrzewająca, aromatyczna, a do tego rozpływająca się w ustach. Zaletą tej zupy jest to, że wykonuje się ją niezwykle szybko i nie wymaga ona od nas nie lada umiejętności kulinarnych. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 500 gramów pieczarek
- 8 ziemniaków
- 1 włoszczyzna
- kostka rosołowa domowej roboty (tu znajdziesz przepis)
- 1 litr wody
- śmietana mała
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Wykonanie:
- Włoszczyznę umyć, obrać oraz pokroić.
- Ziemniaki - podobnie.
- Zagotować wodę i wrzucić kostkę rosołową. Dodać przyprawy do smaku.
- Ziemniaki wrzucić do gotującej się wody.
- Pieczarki przepłukać i pokroić na plasterki.
- Wrzucić do garnka i zagotować. Kiedy warzywa będą miękkie, wyrównać temperaturę i dodać śmietanę.
- Wskazówka: Zupę można zmiksować na gładką masę i posypać natką oraz podawać z grzankami.
Sos pieczarkowy
Sos pieczarkowy to ciekawy dodatek do wielu potraw. Idealny do mięsa czy nawet makaronu. Dania proste, ale jakże smakowite. Przejdźmy zatem do receptury:
Składniki, które będą nam potrzebne to między innymi:
- około 500 gramów pieczarek
- 1 duża cebula
- sól, pieprz
- 1 śmietana
- czosnek: opcjonalnie
- 2 łyżki mąki
- odrobina wody
- 1-2 łyżki masła
Wykonanie krok po kroku:
- Pieczarki umyć i pokroić.
- Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
- Cebulę usmażyć na maśle na patelni. Dołożyć pieczarki.
- Doprawić przyprawami i dodać drobno posiekany czosnek.
- Śmietanę połączyć z wodą i mąką. Wymieszać na gładką masę. Wyrównać temperaturę i przelać do sosu. Chwilę pogotować.
Pieczarki nadziewane
Składniki:
- pieczarki ok. 500 g - muszą być duże
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- tart żółty ser
- mięso mielone z indyka - 300 g
- 1-2 pomidory
- odrobina oleju do smażenia
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Wykonanie:
- Posiekać drobno cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę.
- Smażyć cebulę przez chwilę. Następnie dodać mięso mielone.
- Odłamać nóżki pieczarek i wydrążyć części kapeluszy. Drobno posiekać i dodać do mięsa.
- Następnie dodać czosnek i przyprawy. Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, posiekać i dodać do mięsa. Całość chwilę jeszcze smażyć.
- Napełnić wydrążone kapelusze przygotowanym farszem.
- Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min. Pod koniec pieczenia posypać tartym serem.
Zobacz też: Makaron z pieczarkami - aromatyczne pożegnanie lata. Sekretnym składnikiem jest specjalny rodzaj sera