Co zrobić z pieczarek na obiad lub ciepłą kolację? Trzy banalnie proste przepisy na pyszne grzybowe dania

Co zrobić z pieczarek na szybko? Pieczarki to ten rodzaj grzybów, który pokochały miliony. Zachwycają pysznym smakiem i aromatem. Z pieczarek można zrobić praktycznie wszystko. Przekonajcie się sami.

Co można zrobić z pieczarek i dlaczego warto po nie sięgać?

Co można zrobić z pieczarek i jakie posiadają właściwości? Jak powszechnie wiadomo, z pieczarek można zrobić wiele różnych dań. Możemy przygotować zupy, kremy czy aromatyczne sosy, pieczarki sprawdzą się też doskonale podczas pieczenia lub smażenia. W gruncie rzeczy nie ma tutaj jakiś większych ograniczeń. Zanim przejdziemy do przepisów, warto napisać kilka słów o ich zaletach. Oto kilka z nich:

  • Pieczarki to źródło białka oraz błonnika pokarmowego.
  • Są źródłem selenu, potasu, jodu.
  • Posiadają witaminy z grupy B oraz A, D i E

Pasztet warzywny (zdjęcie ilustracyjne)Pasztet z pieczarek i jajek - przepis, dzięki któremu domu zagości jesień

Co zrobić z pieczarek na obiad - sprawdź kilka sprawdzonych przepisów

Zastanawiasz się, co zrobić z pieczarek na obiad? Dania z grzybów posiadają wielu zwolenników. Wynika to głównie z faktu, że mają niesamowity smak, ale są także bardzo sycące. Pasują do mięsa, jako składnik zupy, sosu czy dodatek do kaszy. Poniżej kilka pomysłów na pyszny domowy obiad.

Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy

Zupa pieczarkowa

Nie ma chyba osoby, która nie jadłaby zupy wykonanej na bazie pieczarek. Rozgrzewająca, aromatyczna, a do tego rozpływająca się w ustach. Zaletą tej zupy jest to, że wykonuje się ją niezwykle szybko i nie wymaga ona od nas nie lada umiejętności kulinarnych. Przepis znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 500 gramów pieczarek
  • 8 ziemniaków
  • 1 włoszczyzna
  • kostka rosołowa domowej roboty (tu znajdziesz przepis)
  • 1 litr wody
  • śmietana mała
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Wykonanie:

  1. Włoszczyznę umyć, obrać oraz pokroić.
  2. Ziemniaki - podobnie.
  3. Zagotować wodę i wrzucić kostkę rosołową. Dodać przyprawy do smaku.
  4. Ziemniaki wrzucić do gotującej się wody.
  5. Pieczarki przepłukać i pokroić na plasterki.
  6. Wrzucić do garnka i zagotować. Kiedy warzywa będą miękkie, wyrównać temperaturę i dodać śmietanę.
  7. Wskazówka: Zupę można zmiksować na gładką masę i posypać natką oraz podawać z grzankami.

Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy to ciekawy dodatek do wielu potraw. Idealny do mięsa czy nawet makaronu. Dania proste, ale jakże smakowite. Przejdźmy zatem do receptury:

Składniki, które będą nam potrzebne to między innymi:

  • około 500 gramów pieczarek
  • 1 duża cebula
  • sól, pieprz
  • 1 śmietana
  • czosnek: opcjonalnie
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina wody
  • 1-2 łyżki masła

Wykonanie krok po kroku:

  1. Pieczarki umyć i pokroić.
  2. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
  3. Cebulę usmażyć na maśle na patelni. Dołożyć pieczarki.
  4. Doprawić przyprawami i dodać drobno posiekany czosnek.
  5. Śmietanę połączyć z wodą i mąką. Wymieszać na gładką masę. Wyrównać temperaturę i przelać do sosu. Chwilę pogotować.

Pieczarki (zdjęcie ilustracyjne)Pieczarki w occie - przepis. Co zrobić, by pieczarki nie ciemniały?

Pieczarki nadziewane

Składniki:

  • pieczarki ok. 500 g - muszą być duże
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • tart żółty ser
  • mięso mielone z indyka - 300 g
  • 1-2 pomidory
  • odrobina oleju do smażenia
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:

  1. Posiekać drobno cebulę, przecisnąć czosnek przez praskę. 
  2. Smażyć cebulę przez chwilę. Następnie dodać mięso mielone.
  3. Odłamać nóżki pieczarek i wydrążyć części kapeluszy. Drobno posiekać i dodać do mięsa.
  4. Następnie dodać czosnek i przyprawy. Sparzyć pomidory i obrać je ze skórki, posiekać i dodać do mięsa. Całość chwilę jeszcze smażyć.
  5. Napełnić wydrążone kapelusze przygotowanym farszem.
  6. Wstawić do piekarnika i piec ok. 20-25 min. Pod koniec pieczenia posypać tartym serem. 

Zobacz też:  Makaron z pieczarkami - aromatyczne pożegnanie lata. Sekretnym składnikiem jest specjalny rodzaj sera

Więcej o: