Bigos z młodej kapusty - prosty przepis na pyszny obiad, który przygotujesz w mgnieniu oka

Sezon na młodą kapustę zaprasza do przyrządzenia dania, które zachwyci podniebienie niejednego smakosza. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na aromatyczny bigos z młodej kapusty - łatwy, szybki, z prostymi składnikami. Do przygotowania tej potrawy wystarczy tylko rondel i patelnia.

Sezon na młodą kapustę to idealna pora na przygotowanie pysznego, aromatycznego bigosu. Nasz przepis jest nadzwyczaj prosty i dość szybki. Najwięcej czasu będziecie musieli poświęcić na pokrojenie warzyw i mięsa. 

Zalety bigosu z młodej kapusty, naturalnej bomby witaminowej

Główną zaletą młodej, świeżej kapusty oprócz wspaniałego smaku jest lekkostrawność. Trawi się ona bowiem zdecydowanie łatwiej niż tradycyjny, staropolski bigos przeładowany mięsem. Pamiętajcie, że warto ugotować ją al dente. W ten sposób żołądek o wiele lepiej poradzi sobie z przetrawieniem takiej potrawy. Warto dodać, że kapusta dostarcza wyjątkowo duże ilości witaminy C. Zobaczcie sami, jak przyrządzić zdrowy, delikatny, smaczny bigos z młodej kapusty.

Składniki:

  • kilogramowa główka kapusty,
  • trzy kiełbasy śląskie,
  • 20 dag boczku parzonego,
  • dwie duże marchwie,
  • dwie białe cebule,
  • mały słoik koncentratu pomidorowego,
  • trzy pomidory,
  • olej,
  • sól do smaku,
  • pieprz do smaku.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Przygotowanie:

  1. Kapustę umyj, przekrój i poszatkuj.
  2. Kiełbasy i boczek pokrój w paski lub w kostkę.
  3. Marchew umyj, obierz i pokrój w talarki.
  4. Cebule obierz i pokrój w kostkę.
  5. Do sporego rondla z niewielką ilością gotującej się wody wrzuć pokrojoną marchew.
  6. Kiedy marchew będzie wpół miękka, dodaj kapustę.
  7. Na patelni z odrobiną oleju zrumień boczek, dodaj cebulę, zeszklij i połącz z kapustą.
  8. Podsmaż kiełbasę i dorzuć do całości.
  9. Dodaj rozrobiony z wodą z gotowania koncentrat pomidorowy.
  10. Bigos powinien się gotować przez około 10 minut.
  11. Pod koniec wkrój do całości świeże, umyte pomidory, dopraw solą i pieprzem do smaku.

Smacznego!

Jak przechowywać bigos z młodej kapusty?

Bigos można przechowywać w lodówce do trzech dni. Nie zaleca się mrożenia - powoduje to zmianę konsystencji młodej kapusty. Jeśli chcecie przedłużyć termin przydatności do spożycia, możecie przełożyć do słoika gorący, zagotowany bigos, zakręcić słoik, odwrócić nakrętką do dołu i pozostawić do wystudzenia. Bigos ze słoika nadaje się do jedzenia jeszcze przez około dwa tygodnie.

Podobne przepisy znajdziecie na stronie Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.