Sezon na młodą kapustę to idealna pora na przygotowanie pysznego, aromatycznego bigosu. Nasz przepis jest nadzwyczaj prosty i dość szybki. Najwięcej czasu będziecie musieli poświęcić na pokrojenie warzyw i mięsa.
Główną zaletą młodej, świeżej kapusty oprócz wspaniałego smaku jest lekkostrawność. Trawi się ona bowiem zdecydowanie łatwiej niż tradycyjny, staropolski bigos przeładowany mięsem. Pamiętajcie, że warto ugotować ją al dente. W ten sposób żołądek o wiele lepiej poradzi sobie z przetrawieniem takiej potrawy. Warto dodać, że kapusta dostarcza wyjątkowo duże ilości witaminy C. Zobaczcie sami, jak przyrządzić zdrowy, delikatny, smaczny bigos z młodej kapusty.
Składniki:
Smacznego!
Bigos można przechowywać w lodówce do trzech dni. Nie zaleca się mrożenia - powoduje to zmianę konsystencji młodej kapusty. Jeśli chcecie przedłużyć termin przydatności do spożycia, możecie przełożyć do słoika gorący, zagotowany bigos, zakręcić słoik, odwrócić nakrętką do dołu i pozostawić do wystudzenia. Bigos ze słoika nadaje się do jedzenia jeszcze przez około dwa tygodnie.
Podobne przepisy znajdziecie na stronie Gazeta.pl.