Jajecznica z grzybami, czyli to, na co czekamy cały rok. Będzie idealna, dzięki metodzie bliżej - dalej

Jajecznica z grzybami to jesienny rarytas do zrobienia w kilka minut. Jeśli nam się poszczęściło i po powrocie ze spaceru mamy w koszyczku kilka zdrowych okazów, nie ma na co czekać, tylko rozgrzewajmy patelnię. Jednak jajecznica z grzybami może smakować jeszcze lepiej, dzięki sposobowi smażenia. Tu pomoże metoda: bliżej - dalej.
Zobacz wideo

Właśnie zaczęła się ulubiona pora roku wszystkich grzybiarzy. W niektórych regionach Polski, grzyby aż wychodzą z lasu, także entuzjaści leśnych smaków mogą w końcu zjeść swoje ulubione dania, na które czekali cały rok. Jeśli chodzi o dania z grzybów, przepisów są setki. Dziś jednak zaczniemy od początku. Jajecznica z grzybami leśnymi to świetna opcja na śniadanie i pierwsza pozycja grzybowego menu w wielu domach. Jak ją zrobić, by była idealna, a grzyby oddały cały swój smak? Manewruj patelnią tak, by po wbiciu jajek nie była na pełnym ogniu dłużej niż dwie sekundy. Następnie odsuń ją na chwilę i ponownie postaw na palnik. W ten sposób jajecznica będzie delikatna i idealnie ścięta. No i oczywiście kwestia smażenia grzybów - masło to jedyny słuszny wybór.

Jajecznica z grzybami - jesienny rarytas na śniadanie i nie tylko

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • ok. 500 g leśnych grzybów (dowolnych gatunków, mogą to być prawdziwki, koźlarze, rydze, kurki czy podgrzybki)
  • masło
  • sól, pieprz

Jajecznica z grzybami leśnymi - sposób wykonania:

  1. Świeże leśne grzyby dokładnie oczyść, odetnij kawałki trzonów i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę. 
  2. Na patelnie rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj grzyby i na dość sporym ogniu podsmażaj, aż oddadzą wodę. Następnie lekko je osól.
  3. Kiedy grzyby się podsmażą (zmniejszą objętość i lekko się zarumienią) odsuń patelnię i wbij jajka. Następnie rozmieszaj je szpatułką i przybliż patelnię. Po chwili odsuń i tę czynność powtarzaj, aż uzyskasz preferowaną przez siebie konsystencję. Przed końcem smażenia dodaj pieprz do smaku. Tak przygotowaną jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub grzanką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA