Jajecznica z grzybami, czyli to, na co czekamy cały rok. Będzie idealna, dzięki metodzie bliżej - dalej

Jajecznica z grzybami to jesienny rarytas do zrobienia w kilka minut. Jeśli nam się poszczęściło i po powrocie ze spaceru mamy w koszyczku kilka zdrowych okazów, nie ma na co czekać, tylko rozgrzewajmy patelnię. Jednak jajecznica z grzybami może smakować jeszcze lepiej, dzięki sposobowi smażenia. Tu pomoże metoda: bliżej - dalej.
Zobacz wideo

Właśnie zaczęła się ulubiona pora roku wszystkich grzybiarzy. W niektórych regionach Polski, grzyby aż wychodzą z lasu, także entuzjaści leśnych smaków mogą w końcu zjeść swoje ulubione dania, na które czekali cały rok. Jeśli chodzi o dania z grzybów, przepisów są setki. Dziś jednak zaczniemy od początku. Jajecznica z grzybami leśnymi to świetna opcja na śniadanie i pierwsza pozycja grzybowego menu w wielu domach. Jak ją zrobić, by była idealna, a grzyby oddały cały swój smak? Manewruj patelnią tak, by po wbiciu jajek nie była na pełnym ogniu dłużej niż dwie sekundy. Następnie odsuń ją na chwilę i ponownie postaw na palnik. W ten sposób jajecznica będzie delikatna i idealnie ścięta. No i oczywiście kwestia smażenia grzybów - masło to jedyny słuszny wybór.

Buraki (zdjęcie ilustracyjne)Jak zrobić buraczki w słoiku na zimę? Nie może ich zabraknąć w spiżarni

Jajecznica z grzybami - jesienny rarytas na śniadanie i nie tylko

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 średnia cebula
  • ok. 500 g leśnych grzybów (dowolnych gatunków, mogą to być prawdziwki, koźlarze, rydze, kurki czy podgrzybki)
  • masło
  • sól, pieprz

Jajecznica z grzybami leśnymi - sposób wykonania:

  1. Świeże leśne grzyby dokładnie oczyść, odetnij kawałki trzonów i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj w kostkę. 
  2. Na patelnie rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj grzyby i na dość sporym ogniu podsmażaj, aż oddadzą wodę. Następnie lekko je osól.
  3. Kiedy grzyby się podsmażą (zmniejszą objętość i lekko się zarumienią) odsuń patelnię i wbij jajka. Następnie rozmieszaj je szpatułką i przybliż patelnię. Po chwili odsuń i tę czynność powtarzaj, aż uzyskasz preferowaną przez siebie konsystencję. Przed końcem smażenia dodaj pieprz do smaku. Tak przygotowaną jajecznicę podawaj z kromką świeżego chleba lub grzanką.

Sposób na przypaloną od spodu patelnię. Jak ją wyczyścić? Poznaj domowe metodySposób na przypaloną od spodu patelnię. Jak ją wyczyścić? Poznaj domowe metody

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: