Do risotto z grzybami leśnymi możecie użyć takich grzybów, jakie lubicie najbardziej. Mogą to być zarówno kurki, jak i na przykład borowiki. My zdecydowaliśmy się właśnie na te drugie. Poniżej znajdziecie cały przepis na risotto z grzybami leśnymi. To świetny pomysł na prosty i sezonowy obiad.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę lub na plasterki. Odkładamy na bok, przyjdzie na nie pora trochę później.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy ryż. Mieszamy, dolewamy wina i podgrzewamy do odparowania płynu. Następnie dolewamy bulionu sukcesywnie po łyżce z odstępami na wchłonięcie go przez ryż.
Na osobnej patelni podsmażamy przygotowane wcześniej grzyby. Doprawiamy je do smaku, a następnie dodajemy do gotowego ryżu z cebulą i czosnkiem. Ryż nie powinien być ani zbyt twardy, ani rozgotowany. Podsmażamy wszystko jeszcze przez parę minut. Do risotto z grzybami dodajemy masło, starty parmezan oraz natkę lub tymianek. Mieszamy i podajemy.
Jeżeli risotto z grzybami chcecie przygotować z własnych zbiorów, a nie jesteście ekspertami w dziedzinie grzybobrania, pamiętajcie, by wybrać się do lasu z kimś doświadczonym oraz z profesjonalnym atlasem. Jeżeli nie macie takiej możliwości, lepiej skorzystać ze sklepowych grzybów.
Pamiętajcie również o tym, że grzyby są ciężkostrawne i że nie powinny ich jeść małe dzieci. Więcej ważnych informacji przeczytacie tutaj:
A tutaj poczytacie o najbardziej niebezpiecznych mitach na temat grzybów: