Risotto z grzybami - przepis na prosty obiad. Teraz jest najlepszy moment, żeby je zrobić

Dania z grzybami można oczywiście robić przez cały rok, ale nie da się ukryć, że najlepiej smakują w sezonie, kiedy możemy wykorzystać świeże grzyby leśne. Jedną z takich potraw, którą warto przygotować, gdy mamy dostęp do darów lasu, jest risotto z grzybami leśnymi. Trochę czasu trzeba mu poświęcić, ale w gruncie rzeczy danie jest łatwe do przygotowania.

Do risotto z grzybami leśnymi możecie użyć takich grzybów, jakie lubicie najbardziej. Mogą to być zarówno kurki, jak i na przykład borowiki. My zdecydowaliśmy się właśnie na te drugie. Poniżej znajdziecie cały przepis na risotto z grzybami leśnymi. To świetny pomysł na prosty i sezonowy obiad.

Risotto z grzybami - sezonowa pozycja obowiązkowa

Składniki:

  • 200 g ryżu do risotto
  • 200 g grzybów leśnych, np. borowików
  • 60 ml białego wina
  • litr bulionu
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • starty parmezan
  • sól i pieprz do smaku
  • świeży tymianek lub natka pietruszki
  • oliwa
Zobacz wideo Smażona fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy na niej posiekaną cebulę oraz posiekane ząbki czosnku. Oczyszczone grzyby kroimy w kostkę lub na plasterki. Odkładamy na bok, przyjdzie na nie pora trochę później.

Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy ryż. Mieszamy, dolewamy wina i podgrzewamy do odparowania płynu. Następnie dolewamy bulionu sukcesywnie po łyżce z odstępami na wchłonięcie go przez ryż. 

Na osobnej patelni podsmażamy przygotowane wcześniej grzyby. Doprawiamy je do smaku, a następnie dodajemy do gotowego ryżu z cebulą i czosnkiem. Ryż nie powinien być ani zbyt twardy, ani rozgotowany. Podsmażamy wszystko jeszcze przez parę minut. Do risotto z grzybami dodajemy masło, starty parmezan oraz natkę lub tymianek. Mieszamy i podajemy.

Jeżeli risotto z grzybami chcecie przygotować z własnych zbiorów, a nie jesteście ekspertami w dziedzinie grzybobrania, pamiętajcie, by wybrać się do lasu z kimś doświadczonym oraz z profesjonalnym atlasem. Jeżeli nie macie takiej możliwości, lepiej skorzystać ze sklepowych grzybów.

Pamiętajcie również o tym, że grzyby są ciężkostrawne i że nie powinny ich jeść małe dzieci. Więcej ważnych informacji przeczytacie tutaj: 

A tutaj poczytacie o najbardziej niebezpiecznych mitach na temat grzybów:

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.