Ciasto jogurtowe, czyli błyskawiczny deser na wrześniowe łasuchowanie. Nawet nie pobrudzisz sobie rąk

Ciasto jogurtowe koniecznie musi znaleźć się w zeszycie z przepisami każdego fana domowych wypieków. Sposób wykonania jest banalny, lista składników krótka i tania - nic tylko zakasać rękawy i brać się do pracy. Dodaj do ciasta ulubione owoce i gwarantuję, że w 15 minut zrobisz najlepszy deser na jesienne popołudnie.
Zobacz wideo

Mamy jesień, więc czas leniwych popołudni spędzonych pod kocem z kubkiem herbaty. A co jest najlepsze do jesiennej herbaty? Oczywiście, że ciasto. Przepis na ciasto jogurtowe jest banalny i z pewnością każdy sobie z nim poradzi bez najmniejszego problemu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to rodzaj jogurtu - najlepiej wybrać gęsty jogurt naturalny. No i owoce. Jakie lubisz? Śliwki, morele? A może winogrono lub gruszki? Wybór należy do ciebie.

Marmolada z jabłek. Przepis na soczysty dodatek do naleśników i szarlotkiMarmolada z jabłek. Przepis na soczysty dodatek do naleśników i szarlotki

Ciasto jogurtowe - przepis na deser w 15 minut

Lista składników:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 450, tzw. tortowej)
  • 3 większe jajka
  • ok. 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 340 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ok. 300 g ulubionych owoców
  • cukier puder do posypania

Szybkie ciasto jogurtowe - sposób wykonania

  1. Na samym początku pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj cukier i za pomocą miksera utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. 
  3. Do masy z jajek i cukru, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj także jogurt i ponownie całość zmiksuj, stopniowo wlewają olej. Nie miksuj jednak z byt długo - tylko do momentu, aż składniki się połączą.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wlej do niej ciasto i na wierzch połóż kawałki owoców.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 minut. Ciasto jogurtowe powinno się piec przez ok. 50 minut.
  6. Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Śliwki w słoiku do ciastaŚliwki w słoiku do ciasta - słodki dodatek zamknięty w słoiku

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: