• Link został skopiowany

Ciasto jogurtowe, czyli błyskawiczny deser na wrześniowe łasuchowanie. Nawet nie pobrudzisz sobie rąk

Ciasto jogurtowe koniecznie musi znaleźć się w zeszycie z przepisami każdego fana domowych wypieków. Sposób wykonania jest banalny, lista składników krótka i tania - nic tylko zakasać rękawy i brać się do pracy. Dodaj do ciasta ulubione owoce i gwarantuję, że w 15 minut zrobisz najlepszy deser na jesienne popołudnie.
Ciasto jogurtowe
shutterstock
Zobacz wideo

Mamy jesień, więc czas leniwych popołudni spędzonych pod kocem z kubkiem herbaty. A co jest najlepsze do jesiennej herbaty? Oczywiście, że ciasto. Przepis na ciasto jogurtowe jest banalny i z pewnością każdy sobie z nim poradzi bez najmniejszego problemu. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to rodzaj jogurtu - najlepiej wybrać gęsty jogurt naturalny. No i owoce. Jakie lubisz? Śliwki, morele? A może winogrono lub gruszki? Wybór należy do ciebie.

Ciasto jogurtowe - przepis na deser w 15 minut

Lista składników:

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej (najlepiej typu 450, tzw. tortowej)
  • 3 większe jajka
  • ok. 3/4 szklanki cukru do wypieków
  • 340 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 0,5 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ok. 300 g ulubionych owoców
  • cukier puder do posypania

Szybkie ciasto jogurtowe - sposób wykonania

  1. Na samym początku pracy, upewnij się, że wszystkie składniki mają temperaturę pokojową.
  2. Przygotuj miskę i wbij do niej jajka. Dodaj cukier i za pomocą miksera utrzyj całość na jasny, puszysty kogel-mogel. 
  3. Do masy z jajek i cukru, dodaj przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodaj także jogurt i ponownie całość zmiksuj, stopniowo wlewają olej. Nie miksuj jednak z byt długo - tylko do momentu, aż składniki się połączą.
  4. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Wlej do niej ciasto i na wierzch połóż kawałki owoców.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 minut. Ciasto jogurtowe powinno się piec przez ok. 50 minut.
  6. Kiedy ciasto ostygnie, posyp je cukrem pudrem. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: