Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Do czego można wykorzystać gruszki w zalewie słodko-kwaśnej? Przede wszystkim jako przekąskę samą w sobie są też idealne jako dodatek do kompotu, deserów, mięs, a nawet sałatek. Słodko-kwaśne gruszki mają dużo pysznych zastosowań, więc warto je mieć w swojej spiżarni. Sprawdźcie, jak prosto i szybko można je zrobić.
Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej to tylko kilka produktów. Zobacz, co przygotować
Do zamarynowania gruszek potrzeba tylko kilku składników:
- gruszek (najlepiej twardych) - 2 kilogramów,
- wody - 2 szklanek,
- octu - szklanki,
- cukru - pół szklanki,
- soku z cytryny - do skropienia gruszek, aby nie ciemniały,
- przypraw - goździków, cynamonu, szafranu bądź kurkumy (dla koloru).
Pamiętaj, że proporcje octu i cukru możesz zmniejszyć lub zwiększyć wedle swoich upodobań.
Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej robi się bardzo łatwo. To tylko kilka czynności
Przygotowanie marynowanych gruszek zacznij od umycia i wyparzenia słoików. Potem zabierz się za owoce:
- Gruszki umyj, obierz i pokrój na połówki. Nie zapomnij wyciąć gniazd nasiennych i szypułek;
- Owoce skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniały;
- Zagotuj wodę z octem, cukrem i przyprawami;
- Do wrzącego płynu wrzuć owoce i zeszklij je, po czym wyjmij;
- Umieść gruszki w słoikach i zalej wciąż gorącą miksturą (tylko wyjmij goździki i laski cynamonu, aby gruszki nie ciemniały);
- Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez kilka - kilkanaście minut w kąpieli wodnej lub na sucho w piekarniku. Jak wolisz;
- Teraz możesz przechowywać je w piwnicy bądź spiżarni przez dłuższy czas.
Smacznego!