Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej. Pyszny smak lata, którym możesz się rozkoszować ponurą jesienią i zimą

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej to pyszny i aromatyczny przetwór owocowy. Idealnie się sprawdzi zarówno jako przekąska, jak i smaczny dodatek do innych dań. Jak je przygotować? Najlepiej z naszego przepisu - raz spróbujesz i będziesz robić co roku.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Do czego można wykorzystać gruszki w zalewie słodko-kwaśnej? Przede wszystkim jako przekąskę samą w sobie  są też idealne jako dodatek do kompotu, deserów, mięs, a nawet sałatek. Słodko-kwaśne gruszki mają dużo pysznych zastosowań, więc warto je mieć w swojej spiżarni. Sprawdźcie, jak prosto i szybko można je zrobić.

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej to tylko kilka produktów. Zobacz, co przygotować 

Do zamarynowania gruszek potrzeba tylko kilku składników:

  • gruszek (najlepiej twardych) - 2 kilogramów,
  • wody - 2 szklanek,
  • octu - szklanki,
  • cukru - pół szklanki,
  • soku z cytryny - do skropienia gruszek, aby nie ciemniały,
  • przypraw - goździków, cynamonu, szafranu bądź kurkumy (dla koloru).

Pamiętaj, że proporcje octu i cukru możesz zmniejszyć lub zwiększyć wedle swoich upodobań.

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej robi się bardzo łatwo. To tylko kilka czynności

Przygotowanie marynowanych gruszek zacznij od umycia i wyparzenia słoików. Potem zabierz się za owoce:

  1. Gruszki umyj, obierz i pokrój na połówki. Nie zapomnij wyciąć gniazd nasiennych i szypułek;
  2. Owoce skrop sokiem z cytryny, aby nie ciemniały;
  3. Zagotuj wodę z octem, cukrem i przyprawami;
  4. Do wrzącego płynu wrzuć owoce i zeszklij je, po czym wyjmij;
  5. Umieść gruszki w słoikach i zalej wciąż gorącą miksturą (tylko wyjmij goździki i laski cynamonu,  aby gruszki nie ciemniały);
  6. Zakręć dobrze słoiki i pasteryzuj przez kilka - kilkanaście minut w kąpieli wodnej lub na sucho w piekarniku. Jak wolisz;
  7. Teraz możesz przechowywać je w piwnicy bądź spiżarni przez dłuższy czas.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.