• Link został skopiowany

Jak przygotować pstrąga do wędzenia? Przepis na solankę oraz kilka praktycznych porad

Wędzona ryba jest wyjątkowo smaczna. Najlepszy jest jednak pstrąg. Jeśli przyrządzimy go w odpowiedni sposób, to jest ogromna szansa, że pokochają go także ci, którzy na co dzień stronią od spożywania ryb. Podajemy istotne wskazówki, dzięki którym dowiesz się jak przygotować pstrąga do wędzenia i uzyskać pyszne, aromatyczne mięso.
Wędzenie pstrąga (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Pixabay
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Choć może się wydawać, że aby uwędzić rybę, należy posiadać własną wędzarnię, to jednak są inne domowe sposoby. Okazuje się, że za pomocą grilla, posiadającego pokrywę jesteśmy w stanie uwędzić właśnie ryby. Jednak zanim to zrobimy, warto zapoznać się z pewnymi wskazówkami, które pomogą nam uzyskać wyjątkowo pyszne mięso.

Jak przygotować pstrąga do wędzenia? Istotne wskazówki

Choć wędzić możemy tak naprawdę każdego rodzaju ryby, to jednak do najsmaczniejszych w tej formie podania należą właśnie pstrągi. Zanim jednak rozpoczniemy proces wędzenia, ważne jest, aby dokładnie oczyścić złowione okazy. W tym celu patroszymy je i płuczemy, pozbawiając resztek krwi i zanieczyszczeń.

Jeśli jednak chcemy, aby nasze wędzone pstrągi leżały nieco dłużej, należy bezwzględnie usunąć także oczy oraz skrzela. W przeciwnym razie ryba będzie się psuć. Postępujemy tak z każdym rodzajem, bez względu na ich gatunek. 

Solanka - niezbędna, by przygotować pstrąga do wędzenia

Solanka - co to takiego? To nic innego jak roztwór soli z wodą, w której będziemy umieszczać pstrągi przed wędzeniem. Jeśli chodzi o proporcje, to wszystko zależy od tego czy mamy do czynienia z rybą chudą, czy tłustą. W przypadku ryb chudych używamy 50 g soli na litr wody, natomiast ryby tłuste potrzebują jej nieco więcej i wtedy dajemy około 80 g soli na litr wody.

Do solanki, możemy dodać także odrobinę białego wina oraz ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, czy tymianek dla pogłębienia smaku. W przygotowanej solance zanurzamy nasze oczyszczone pstrągi i wstawiamy je na około pięć godzin do lodówki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Domowe wędzenie pstrąga. Przepis

  1. Wyciągamy ryby z solanki i dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
  2. W domowym grillu z pokrywą lub wędzarni przygotowujemy drewno liściaste niezbędne do wędzenia. Najlepiej sprawdzi się buk, dąb, olcha, wiśnia, śliwa, grusza lub jabłoń.
  3. Rozpalamy suche drewno liściaste i podgrzewamy pustego grilla lub wędzarnię przez około godzinę.
  4. Po tym czasie układamy ryby na ruszcie grilla lub zawieszamy w wędzarni. Pozostawiamy niewielki ogień i temperaturę dymu około 50 stopni. Wędzimy pstrągi przez dwie godziny.
  5. Po dwóch godzinach zwiększamy nieco ogień, aby osiągnąć temperaturę 70 stopni i pozostawiamy ryby jeszcze na około 50 minut.

Tak uwędzonego pstrąga podajemy na ciepło skrapiając sokiem z cytryny, lub czekamy, aż wystygnie i jemy go również na zimno.

Więcej o: