Choć może się wydawać, że aby uwędzić rybę, należy posiadać własną wędzarnię, to jednak są inne domowe sposoby. Okazuje się, że za pomocą grilla, posiadającego pokrywę jesteśmy w stanie uwędzić właśnie ryby. Jednak zanim to zrobimy, warto zapoznać się z pewnymi wskazówkami, które pomogą nam uzyskać wyjątkowo pyszne mięso.
Choć wędzić możemy tak naprawdę każdego rodzaju ryby, to jednak do najsmaczniejszych w tej formie podania należą właśnie pstrągi. Zanim jednak rozpoczniemy proces wędzenia, ważne jest, aby dokładnie oczyścić złowione okazy. W tym celu patroszymy je i płuczemy, pozbawiając resztek krwi i zanieczyszczeń.
Jeśli jednak chcemy, aby nasze wędzone pstrągi leżały nieco dłużej, należy bezwzględnie usunąć także oczy oraz skrzela. W przeciwnym razie ryba będzie się psuć. Postępujemy tak z każdym rodzajem, bez względu na ich gatunek.
Solanka - co to takiego? To nic innego jak roztwór soli z wodą, w której będziemy umieszczać pstrągi przed wędzeniem. Jeśli chodzi o proporcje, to wszystko zależy od tego czy mamy do czynienia z rybą chudą, czy tłustą. W przypadku ryb chudych używamy 50 g soli na litr wody, natomiast ryby tłuste potrzebują jej nieco więcej i wtedy dajemy około 80 g soli na litr wody.
Do solanki, możemy dodać także odrobinę białego wina oraz ziele angielskie, liście laurowe, czosnek, czy tymianek dla pogłębienia smaku. W przygotowanej solance zanurzamy nasze oczyszczone pstrągi i wstawiamy je na około pięć godzin do lodówki.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak uwędzonego pstrąga podajemy na ciepło skrapiając sokiem z cytryny, lub czekamy, aż wystygnie i jemy go również na zimno.