Grzyby marynowane to tradycyjny polski przysmak. Najchętniej do ich przyrządzenia używamy malutkich borowików, podgrzybków, czy maślaków. Sekretem udanych pikli jest odpowiednia zalewa do grzybów w occie oraz przyprawy. Przygotowaliśmy prosty przepis, który warto wykorzystać tej jesieni.
Zanim rozpoczniemy przygotowania do wykonania odpowiedniej zalewy, warto zastanowić się jaki efekt chcemy uzyskać. Jeżeli nasze grzyby marynowane mają być jedynie lekko pikantne, to dodajemy zdecydowanie mniej octu. W przypadku wyrazistych przekąsek zmienią się proporcje.
Delikatna wersja marynowanych grzybów, to cztery szklanki wody, na jedną szklankę octu. Bardziej intensywna zakłada zwiększenie ilości octu do półtorej szklanki. Wybór zależy od naszych preferencji. Jednak aby domowe przetwory smakowały wyjątkowo, ważne są także przyprawy. Dlatego dodajemy, liście laurowe ziele angielskie, ziarna gorczycy, trochę cukru oraz czarny pieprz.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Choć marynować możemy każdego typu grzyby, to jednak najsmaczniejsze są właśnie młode prawdziwki. Poniżej podajemy przepis na idealną zalewę, dzięki której nasze przetwory będą wyjątkowo smaczne.
Składniki:
Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet. Wrzucamy wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 10 minut. Wrzącą zalewę wraz z przyprawami przelewamy do słoiczków wypełnionych prawdziwkami i piórkami z cebuli.
Wskazówka:
Nie zapominajmy, że zanim wrzucimy grzyby do słoików, należy je najpierw oczyścić, sprawdzić, czy nie są robaczywe, a następnie umyć oraz obgotować. Dopiero wtedy możemy je marynować.