Zalewa do grzybów w occie. Przepis na tradycyjną marynatę do prawdziwków

Późne lato i wczesna jesień to czas kiedy udajemy się na pierwsze grzybobranie. Część zbiorów oczyszczamy i przeznaczamy do suszenia, a reszta ląduje w słoiczkach. Jednak aby przyrządzić smaczne przetwory marynowane, niezbędna jest odpowiednia zalewa do grzybów w occie. Podajemy prosty i tradycyjny przepis.
Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Grzyby marynowane to tradycyjny polski przysmak. Najchętniej do ich przyrządzenia używamy malutkich borowików, podgrzybków, czy maślaków. Sekretem udanych pikli jest odpowiednia zalewa do grzybów w occie oraz przyprawy. Przygotowaliśmy prosty przepis, który warto wykorzystać tej jesieni.

Zalewa do grzybów w occie. Jakie proporcje należy zachować? Przepis

Zanim rozpoczniemy przygotowania do wykonania odpowiedniej zalewy, warto zastanowić się jaki efekt chcemy uzyskać. Jeżeli nasze grzyby marynowane mają być jedynie lekko pikantne, to dodajemy zdecydowanie mniej octu. W przypadku wyrazistych przekąsek zmienią się proporcje.

Delikatna wersja marynowanych grzybów, to cztery szklanki wody, na jedną szklankę octu. Bardziej intensywna zakłada zwiększenie ilości octu do półtorej szklanki. Wybór zależy od naszych preferencji. Jednak aby domowe przetwory smakowały wyjątkowo, ważne są także przyprawy. Dlatego dodajemy, liście laurowe ziele angielskie, ziarna gorczycy, trochę cukru oraz czarny pieprz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Marynata do prawdziwków. Przepis na zalewę do grzybów w occie

Choć marynować możemy każdego typu grzyby, to jednak najsmaczniejsze są właśnie młode prawdziwki. Poniżej podajemy przepis na idealną zalewę, dzięki której nasze przetwory będą wyjątkowo smaczne.

Składniki:

  • 4 szklanki wody,
  • szklanka octu 10 proc.,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka soli,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • 6 liści laurowych,
  • łyżka ziaren gorczycy,
  • łyżka ziaren czarnego pieprzu.

Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet. Wrzucamy wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez około 10 minut. Wrzącą zalewę wraz z przyprawami przelewamy do słoiczków wypełnionych prawdziwkami i piórkami z cebuli.

Wskazówka:

Nie zapominajmy, że zanim wrzucimy grzyby do słoików, należy je najpierw oczyścić, sprawdzić, czy nie są robaczywe, a następnie umyć oraz obgotować. Dopiero wtedy możemy je marynować. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.