Sekret zapiekanki Makłowicza. Prosty, sycący skład

Pokusa Janssona to połączenie różnych smaków, które rzadko spotykane są w polskiej kuchni. Robert Makłowicz przybliża nam zagraniczne potrawy i pokazuje, jak jada się w innych krajach. Niektóre połączenia mogą wywołać zaskoczenie tak jak ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem ryby.

Robert Makłowicz znany jest z kulinarnych podróży, gdzie świadkiem jest przyrządzania miejscowych przepisów oraz sam próbuje swoich sił w kuchniach regionalnych. Poznaje tam różnego rodzaju przysmaki, niecodzienne połączenia, którymi chętnie dzieli się ze swoimi fanami na kanałach społecznościowych i w programach telewizyjnych.

Na swoim oficjalnym kanale YouTube podzielił się przepisem na szwedzkie danie o nazwie Pokusa Janssona. Jest to niecodzienna zapiekanka ziemniaczana, która zawiera w sobie rybny dodatek. Takiego dania jeszcze nie ma na polskich stołach. Jednak jak sam Robert Makłowicz mówi, że danie jest równie dobre co proste.

 

Przepis na skandynawską zapiekankę ziemniaczaną

Składniki

  • 1 kg ziemniaków typu C,
  • 1 duża szalotka,
  • 100 g masła,
  • 2 puszki szprotek,
  • pieprz,
  • 6 łyżek bułki tartej,
  • śmietanka 30%.
Zobacz wideo

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby powstały paski, takie jak na placki ziemniaczane. Wykorzystanie ziemniaków typu C jest kluczowe, ponieważ dzięki tej odmianie zapiekanka nie będzie się rozpadać. Kolejne kroki wykonuj w miarę szybko, aby kartofle za bardzo nie ściemniały.
  2. Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, aby po upieczeniu zapiekanka nie przykleiła się do niego. Następnie połowę masy ziemniaczanej należy równo wyłożyć do naczynia. Ziemniaki warto lekko odcisnąć z nadmiaru wody, które wypuściły. Na kartofle wyłóż równomiernie szalotkę.
  4. Puszki ze szprotkami otwórz, znajdującą się w nich wodę pozostaw, nie wylewaj jej. Rybne fileciki rozłóż na masie, która znajduje się w naczyniu i posyp pieprzem.
  5. Na rybki ułóż równomiernie pozostałą część ziemniaków, a następnie całość przyciśnij rękoma.
  6. Wodę, która znajdowała się w puszkach z rybami, rozlej na całą zapiekankę. Przyprawy, które się w niej znajdują, nadadzą daniu aromatu.
  7. Bułkę tartą rozsyp po całości tworząc grubszą warstwę, na koniec rozlej śmietankę 30% i ułóż nierównomiernie kawałki masła.
  8. Piecz przez około 40 minut do rumianego koloru w 180°C.
Więcej o:
Copyright © Agora SA