Sekret zapiekanki Makłowicza. Prosty, sycący skład
Pokusa Janssona to połączenie różnych smaków, które rzadko spotykane są w polskiej kuchni. Robert Makłowicz przybliża nam zagraniczne potrawy i pokazuje, jak jada się w innych krajach. Niektóre połączenia mogą wywołać zaskoczenie tak jak ziemniaczana zapiekanka z dodatkiem ryby.
Robert Makłowicz znany jest z kulinarnych podróży, gdzie świadkiem jest przyrządzania miejscowych przepisów oraz sam próbuje swoich sił w kuchniach regionalnych. Poznaje tam różnego rodzaju przysmaki, niecodzienne połączenia, którymi chętnie dzieli się ze swoimi fanami na kanałach społecznościowych i w programach telewizyjnych.
Na swoim oficjalnym kanale YouTube podzielił się przepisem na szwedzkie danie o nazwie Pokusa Janssona. Jest to niecodzienna zapiekanka ziemniaczana, która zawiera w sobie rybny dodatek. Takiego dania jeszcze nie ma na polskich stołach. Jednak jak sam Robert Makłowicz mówi, że danie jest równie dobre co proste.
Przepis na skandynawską zapiekankę ziemniaczaną
Składniki
- 1 kg ziemniaków typu C,
- 1 duża szalotka,
- 100 g masła,
- 2 puszki szprotek,
- pieprz,
- 6 łyżek bułki tartej,
- śmietanka 30%.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i umyj. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach, tak aby powstały paski, takie jak na placki ziemniaczane. Wykorzystanie ziemniaków typu C jest kluczowe, ponieważ dzięki tej odmianie zapiekanka nie będzie się rozpadać. Kolejne kroki wykonuj w miarę szybko, aby kartofle za bardzo nie ściemniały.
- Szalotkę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, aby po upieczeniu zapiekanka nie przykleiła się do niego. Następnie połowę masy ziemniaczanej należy równo wyłożyć do naczynia. Ziemniaki warto lekko odcisnąć z nadmiaru wody, które wypuściły. Na kartofle wyłóż równomiernie szalotkę.
- Puszki ze szprotkami otwórz, znajdującą się w nich wodę pozostaw, nie wylewaj jej. Rybne fileciki rozłóż na masie, która znajduje się w naczyniu i posyp pieprzem.
- Na rybki ułóż równomiernie pozostałą część ziemniaków, a następnie całość przyciśnij rękoma.
- Wodę, która znajdowała się w puszkach z rybami, rozlej na całą zapiekankę. Przyprawy, które się w niej znajdują, nadadzą daniu aromatu.
- Bułkę tartą rozsyp po całości tworząc grubszą warstwę, na koniec rozlej śmietankę 30% i ułóż nierównomiernie kawałki masła.
- Piecz przez około 40 minut do rumianego koloru w 180°C.