Znajoma cukierniczka zdradziła mi patent na biszkopt idealny. "Daj jedną łyżkę i będzie jak obłoczek"

Biszkopt to podstawa tortów i przeróżnych ciast. Idealny biszkopt jest delikatny, puszysty, miękki i perfekcyjnie wyrośnięty. Niestety, biszkopt jest także kapryśny i ma tendencje do opadania lub pękania. Jaki jest sekret perfekcyjnego biszkoptu? Moja znajoma, która od 20 lat prowadzi cukiernię, ma swój patent, który na początku trochę mnie szokował.
Zobacz wideo

Moja znajoma od wielu lat prowadzi małą cukiernię w  moim mieście i ostatnio miałam okazję ją odwiedzić. Poczęstowała mnie najlepszym ciastem na bazie biszkoptu, jakie jadłam. Zapytałam, w czym tkwi sekret? Ja nie chwaląc się zawsze, robię dobry biszkopt, ale ten był po prostu fantastyczny. "Ocet. Dodaj jedną łyżkę i będzie jak obłoczek" - odpowiedziała. Jak to usłyszałam, nieco się zmieszałam. Ocet? Do biszkoptu? Wypróbowałam i wyszedł fantastyczny. Idealnie wyrośnięty, pulchny i co najważniejsze - bez posmaku ani nieprzyjemnego zapachu octu. Oto przepis.

Biszkopt puszysty jak obłoczek

Składniki: 

Wszystkie składniki obowiązkowo muszą być w temperaturze pokojowej.

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej typu 450 (tzw. tortowej)
  • 6 jajek
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 pełna łyżka octu spirytusowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób wykonania:

  1. Na początku przygotuj dwie miski. Oddziel białka od żółtek - białka do jednej, żółtka do drugiej.
  2. Do miski z żółtkami dodaj łyżkę octu, łyżeczkę proszku do pieczenia i za pomocą miksera połącz składniki w jednolitą masę. 
  3. Białka ubij na sztywną pianę (możesz dodać szczyptę soli). Następnie stopniowo dodawaj po łyżce cukru i miksuj, aż uzyskasz lśniącą bezę. Teraz ostrożnie dodaj masę z żółtek, nie przerywając miksowania. 
  4. Cały czas ubijając, przesiewaj mąkę i mąkę ziemniaczaną. Gotową masę przelej do tortownicy (dno wcześniej wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170 stopni z funkcją grzania "dół". Piecz biszkopt przez ok. 40 minut. Po upieczeniu ostudź przy lekko uchylonych drzwiczkach. 

Biszkopt najlepiej jest przygotować dzień przed planowanym wykonaniem tortu lub ciasta. Wówczas podczas krojenia nie będzie się kruszył.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.