Makaron z grzybami - przepis siostry Anastazji. Trik z miksowaniem podkręci smak

Makaron z grzybami ma trzy zalety: robi się go ekspresowo, każdy sobie z nim poradzi i jest daniem sezonowym, co oznacza, że to idealny moment, by go ugotować. Podrzucamy wam przepis siostry Anastazji na tę potrawę.

Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wszystko jedno, czy zbieracie je sami (a jeśli tak, to mamy nadzieję, że zachowujecie ostrożność i nie zbieracie tych, co do których nie macie pewności), czy kupujecie w sklepie, możecie wyczarować z nich w kuchni wspaniałe dania. Jedne bardziej skomplikowane, inne mniej. Tym razem mamy dla was tę drugą opcję - czyli prosty i szybki makaron z grzybami. Sięgnęłyśmy po przepis siostry Anastazji, w którym ważny jest krok z miksowaniem.

Makaron z grzybami - przepis siostry Anastazji. Ważny jest jeden trik

Przepis pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji" wydawnictwa WAM.

Składniki:

  • 500 g grzybów (siostra poleca borowiki lub podgrzybki, mogą być zarówno świeże, jak i mrożone)
  • 500 g makaronu
  • 3/4 szklanki wywaru jarzynowego
  • cebula
  • pęczek natki pietruszki
  • 8 dag startego parmezanu
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Smażona fasolka szparagowa z sosem ze świeżych pomidorów

Sposób przygotowania:

Grzyby czyścimy z resztek liści i piasku i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy grzyby i dusimy, aż zmiękną.

Pod koniec duszenia doprawiamy tak jak lubimy i dodajemy pół posiekanej natki pietruszki. Połowę grzybów miksujemy i mieszamy z wywarem. 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy sos grzybowy, grzyby oraz pół porcji parmezanu z przepisu. Mieszamy dokładnie, doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy resztą startego sera oraz natką pietruszki. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.