Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Wszystko jedno, czy zbieracie je sami (a jeśli tak, to mamy nadzieję, że zachowujecie ostrożność i nie zbieracie tych, co do których nie macie pewności), czy kupujecie w sklepie, możecie wyczarować z nich w kuchni wspaniałe dania. Jedne bardziej skomplikowane, inne mniej. Tym razem mamy dla was tę drugą opcję - czyli prosty i szybki makaron z grzybami. Sięgnęłyśmy po przepis siostry Anastazji, w którym ważny jest krok z miksowaniem.
Przepis pochodzi z książki "173 specjały siostry Anastazji" wydawnictwa WAM.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Grzyby czyścimy z resztek liści i piasku i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę. Następnie dodajemy grzyby i dusimy, aż zmiękną.
Pod koniec duszenia doprawiamy tak jak lubimy i dodajemy pół posiekanej natki pietruszki. Połowę grzybów miksujemy i mieszamy z wywarem.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodajemy sos grzybowy, grzyby oraz pół porcji parmezanu z przepisu. Mieszamy dokładnie, doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Posypujemy resztą startego sera oraz natką pietruszki.