Dwie marynaty do schabowych - mięso wyjdzie soczyste i smaczne. Zapomnij o używaniu mleka

Schabowy to klasyczne danie kuchni polskiej. Choć z biegiem czasu do naszego kraju przedostało się wiele potraw orientalnych, czy śródziemnomorskich to jednak każdy z nas jadł tradycyjnego kotleta. Co jednak jeśli chcemy nieco zmodyfikować jego smak? Prezentujemy trzy niezawodne marynaty.
Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Kotlet schabowy to najczęściej mięso przyprawione solą i pieprzem obtoczone w jajku, a następnie w panierce z mąki i bułki tartej. Jednak jak się okazuje, można przygotować go w inny sposób, dzięki czemu wieprzowina nabierze wyjątkowego smaku. W tym celu przygotowaliśmy przepis na marynatę w różnych wersjach. Wybierzcie swoją ulubioną.

Marynata do schabowych. Zapomnij o mleku!

Choć bardzo często spotykamy się z przepisami na marynatę do schabu z mleka i cebuli, to jednak jak się okazuje, nie jest to najlepszy pomysł. Pomimo powszechnej opinii, iż wieprzowina zamoczona w mleku będzie bardziej skrucha, czy soczysta, warto zrezygnować z tej metody. Jej stosowanie jest szybką drogą do zatrucia pokarmowego. Kiedy moczymy schab w mleku, to przyspieszamy jego procesy gnilne. Dlatego należy bezwzględnie unikać tego typu rozwiązań.

Jednak pomimo tego, że mleko nie nadaje się do marynaty, możemy z powodzeniem wykorzystać inne produkty nabiałowe. Przykładem jest maślanka. Zalewamy nią umyte i osuszone mięso i posypujemy czarnym, świeżo mielonym pieprzem. Solimy dopiero przed panierowaniem, aby mięso nie było twarde.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Marynata do schabu. Poznaj dwa smaczne rozwiązania

Przygotowując schab, nie musimy koniecznie skupiać się na tym, aby ostatecznie powstał z niego tradycyjny kotlet w panierce. Smacznym rozwiązaniem jest mięso, które po zamarynowaniu udusimy w cebuli, uzyskując wyjątkowo pyszny smak wieprzowiny. Do tego rozwiązania sprawdzą się dwie poniższe marynaty.

Miodowo musztardowa:

  • łyżeczka ostrej musztardy,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • pieprz cayenne,
  • czarny pieprz świeżo mielony,
  • szczypta czerwonej papryki.

Schab delikatnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do miseczki wrzucamy wszystkie składniki. Mieszamy i zanurzamy mięso. Odstawiamy na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.

Ziołowa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka oregano,
  • łyżeczka tymianku,
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • pieprz cayenne,
  • czarny świeżo zmielony pieprz.

Postępujemy tak samo jak w przypadku marynaty musztardowo-miodowej. Tymianek warto rozkruszyć w palcach, aby wydobyć z niego więcej aromatu. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.