Grzyby w śmietanie. Najlepszy przepis na sos do makaronu z nutą świeżej, zielonej pietruszki

Czas grzybobrania sprawia, że w końcu możemy przyrządzić wiele niepowtarzalnych potraw, na które czekaliśmy cały rok. Choć każdy z nas lubi co innego, to jednak grzyby w śmietanie są wyjątkowo pyszną i delikatną propozycją. Dzięki nim nasz obiad zyska jesienny i aromatyczny charakter. Sprawdź najlepszy przepis.
Zobacz wideo Kaszotto z kaszy gryczanej z grzybami

Choć w ciągu roku możemy kupić różne grzyby w sklepie takie jak pieczarki, boczniaki, czy kurki to jednak te zebrane prosto z lasu są wyjątkowo aromatyczne. Dlatego jeśli wróciliśmy z grzybobrania i mamy choćby kilka sztuk, warto przygotować pyszny domowy obiad z ich udziałem. 

Grzyby w śmietanie. Przepis na leśny sos

Jeśli mamy świeżo zebrane grzyby, a ich ilość jest dosyć spora, możemy je podzielić na kilka grup. Duże kapelusze idealnie nadają się do suszenia, malutkie prawdziwki świetnie sprawdzą się jako przekąska w octowej marynacie, a reszta trafi do sosu. 

Grzyby w śmietanie to szybki i prosty przepis na dodatek do domowej potrawy. Aby je przyrządzić, najpierw musimy dokładnie oczyścić ogonki i kapelusze ze ściółki i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Po dokonaniu selekcji dokładnie płuczemy wszystko pod bieżącą wodą, aby pozbyć się najmniejszych drobinek piasku.

Składniki:

  • 500 g świeżych, oczyszczonych grzybów,
  • 250 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak przyrządzić grzyby w śmietanie? Przepis krok po kroku

  1. Grzyby kroimy w grube plasterki.
  2. Cebulę obieramy i siekamy w piórka.
  3. Na patelnię wrzucamy masło i czekamy, aż się rozpuści. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż będzie szklista.
  4. Dodajemy grzyby. Poprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. 
  5. Po tym czasie wlewamy śmietankę i wyciskamy czosnek. Mieszamy, zmniejszając ogień. 
  6. Potrawę dusimy przez około 15 minut.
  7. Natkę pietruszki dokładnie płuczemy i siekamy. Wrzucamy na patelnię. Doprawiamy do smaku i gotowe.

Tak przyrządzone grzyby w śmietanie podajemy z pieczywem, makaronem lub jako sos do placków ziemniaczanych

Więcej o: