Choć w ciągu roku możemy kupić różne grzyby w sklepie takie jak pieczarki, boczniaki, czy kurki to jednak te zebrane prosto z lasu są wyjątkowo aromatyczne. Dlatego jeśli wróciliśmy z grzybobrania i mamy choćby kilka sztuk, warto przygotować pyszny domowy obiad z ich udziałem.
Jeśli mamy świeżo zebrane grzyby, a ich ilość jest dosyć spora, możemy je podzielić na kilka grup. Duże kapelusze idealnie nadają się do suszenia, malutkie prawdziwki świetnie sprawdzą się jako przekąska w octowej marynacie, a reszta trafi do sosu.
Grzyby w śmietanie to szybki i prosty przepis na dodatek do domowej potrawy. Aby je przyrządzić, najpierw musimy dokładnie oczyścić ogonki i kapelusze ze ściółki i sprawdzić, czy nie są robaczywe. Po dokonaniu selekcji dokładnie płuczemy wszystko pod bieżącą wodą, aby pozbyć się najmniejszych drobinek piasku.
Składniki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Tak przyrządzone grzyby w śmietanie podajemy z pieczywem, makaronem lub jako sos do placków ziemniaczanych.