Cydr to niskoprocentowy napój alkoholowy, który powstaje w wyniku fermentacji soku ze świeżych jabłek. Ten napój z łatwością możesz wykonać samodzielnie, wystarczy, że masz trochę jabłek i odrobinę cierpliwości. Jak się za to zabrać? Oto przepis dziadka Stacha.
Cydr - przepis na domowy alkohol, gdy nie wiesz, co zrobić z jabłek
Składniki:
- ok. 5 kg jabłek (najlepiej połączyć połowę kwaśnej odmiany, połowę słodszej)
- 3 g środka do uzyskiwania soku z owoców (pektoenzymu)
- 4 g regulatora kwasowości do wina
- 5 g drożdży do cydru
- 3-4 goździki
- skórka otarta z pomarańczy i gwiazdka anyżu (opcjonalnie)
- dodatkowo: 200 g miodu rozpuszczonego w wodzie, jeśli sok jabłkowy nie będzie dostatecznie słodki
Cydr - sposób wykonania:
- Zacznij od umycia jabłek. Następnie pokrój je na kawałki (nie obieraj ze skórki, zostaw też gniazda nasienne).
- Przygotuj duży słój, a najlepiej bańkę fermentacyjną, w której sok z jabłek będzie fermentował. Wrzuć do niego owoce i zalej je litrem gorącej wody. Kiedy woda ostygnie, dodaj drożdże i substancję do uzyskiwania soku. Następnie dodaj miód rozpuszczony w 300 ml wody, goździki oraz skórkę pomarańczy i anyż, jeśli używasz.
- Bańkę z rurką pozostaw na tydzień, by sok zaczął fermentować. Po tym czasie zbierz nalot, który mógł powstać na wierzchu i za pomocą drobnego sita lub gazy, przecedź cydr. Powstały płyn przelej do butelek i szczelnie zakręć. Pozostaw na kolejny tydzień, by fermentacja dobiegła końca.
- Jeśli jednak chcesz, by twój cydr był gazowany, przed przelaniem płynu do butelek, dodaj odrobinę cukru - ok.5 g. Gotowy cydr najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
Cydr to nie tylko orzeźwiający napój podczas spotkań w większym gronie, ale także świetny składnik marynat, dressingów oraz sosów.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.