Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Bakłażan (staromodnie oberżyna) to jedno z warzyw będących symbolem jesieni. Rzuca się w oczy swoją ciemnofioletową skórką i zachęca do przyrządzenia. Ale jak smażyć oberżynę, aby była pyszna, a nie gorzka? Są na to skuteczne sposoby. Zobaczcie, o czym musicie pamiętać, zanim rzucicie warzywo na patelnię.
Jak przygotować bakłażana do smażenia? Zapamiętaj te triki
Podczas smażenia bakłażana są ważne dwie rzeczy - aby nie był gorzki oraz nie wchłonął zbyt dużo tłuszczu. A oberżyna jest warzywem, które potrafi naprawdę solidnie nasiąknąć olejem. Jak tego uniknąć? Oto proste sposoby na idealną oberżynę:
- pokrój warzywo w plastry wzdłuż, a nie w poprzek, w ten sposób będzie mniej chłonąć tłuszcz,
- posól plastry bakłażana z obu stron, po czym umieść na sicie bądź durszlaku przez kilkanaście - kilkadziesiąt minut, a następnie odlej sok. Plastry wysusz papierowymi ręcznikami i smaż na dobrze rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze dymienia (to włoski sposób),
- innym trikiem jest nacięcie plastrów na krzyż z jednej strony i zanurzenie oberżyny w lodowatej wodzie na kilka minut. W ten sposób też można ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez warzywo (sposób azjatycki),
- skrop bakłażana sokiem z cytryny (spłucz go potem pod bieżącą wodą),
- dużo mniej tłuszczu wchłania też oberżyna w panierce z bułki tartej (mąki) i jajka bądź w cieście naleśnikowym,
- ciekawym pomysłem jest też podgotowanie warzywa w mikrofalówce przez kilka minut, po czym pozostawienie, aby plastry wchłonęły sok;
- kolejny sposób to obtoczenie plastrów bakłażana w oleju przed smażeniem. Wyjdą pyszne i niemal w ogóle nie nasiąkną tłuszczem,
- pamiętaj też, aby smażyć oberżynę bardzo krótko, wręcz minutę lub dwie, aby zmiękła. Zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.