Jak przygotować bakłażana do smażenia? Proste sposoby na wydobycie z warzywa pełni smaku

Jak przygotować bakłażana do smażenia? Wbrew pozorom nie jest to trudne. Wypróbujcie nasze triki, a za każdym razem przygotujecie przepyszną oberżynę. Sprawdźcie sami, jeśli nie wierzycie.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Bakłażan (staromodnie oberżyna) to jedno z warzyw będących symbolem jesieni. Rzuca się w oczy swoją ciemnofioletową skórką i zachęca do przyrządzenia. Ale jak smażyć oberżynę, aby była pyszna, a nie gorzka? Są na to skuteczne sposoby. Zobaczcie, o czym musicie pamiętać, zanim rzucicie warzywo na patelnię.

Jak przygotować bakłażana do smażenia? Zapamiętaj te triki

Podczas smażenia bakłażana są ważne dwie rzeczy - aby nie był gorzki oraz nie wchłonął zbyt dużo tłuszczu. A oberżyna jest warzywem, które potrafi naprawdę solidnie nasiąknąć olejem. Jak tego uniknąć? Oto proste sposoby na idealną oberżynę:

  • pokrój warzywo w plastry wzdłuż, a nie w poprzek, w ten sposób będzie mniej chłonąć tłuszcz,
  • posól plastry bakłażana z obu stron, po czym umieść na sicie bądź durszlaku przez kilkanaście - kilkadziesiąt minut, a następnie odlej sok. Plastry wysusz papierowymi ręcznikami i smaż na dobrze rozgrzanym oleju o wysokiej temperaturze dymienia (to włoski sposób),
  • innym trikiem jest nacięcie plastrów na krzyż z jednej strony i zanurzenie oberżyny w lodowatej wodzie na kilka minut. W ten sposób też można ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez warzywo (sposób azjatycki),
  • skrop bakłażana sokiem z cytryny (spłucz go potem pod bieżącą wodą),
  • dużo mniej tłuszczu wchłania też oberżyna w panierce z bułki tartej (mąki) i jajka bądź w cieście naleśnikowym,
  • ciekawym pomysłem jest też podgotowanie warzywa w mikrofalówce przez kilka minut, po czym pozostawienie, aby plastry wchłonęły sok;
  • kolejny sposób to obtoczenie plastrów bakłażana w oleju przed smażeniem. Wyjdą pyszne i niemal w ogóle nie nasiąkną tłuszczem,
  • pamiętaj też, aby smażyć oberżynę bardzo krótko, wręcz minutę lub dwie, aby zmiękła. Zdejmij z patelni i odsącz z tłuszczu za pomocą papierowego ręcznika.
Więcej o: