Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis na dodatek do domowych zapiekanek i tostów

Jeśli jesteśmy miłośnikami kanapek, tostów czy zapiekanek warto dowiedzieć się jak zrobić masło czosnkowe. Dzięki niemu nasze przekąski będą nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe. To świetny sposób na wzmocnienie odporności. Mamy prosty przepis, który wykonasz w kilka minut.
Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Choć czosnek słynie intensywnego aromatu i zdarza się, że rezygnujemy z jego stosowania, to jednak warto dać mu szansę i włączyć go do codziennej diety. Ma niesamowitą ilość właściwości leczniczych. W końcu nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Połączony z masłem nie tylko wyjątkowo smakuje, ale także wzmacnia naszą odporność.

Leniwe bez gotowania. Przepis na szybki obiad dla całej rodziny. Ten składnik sprawi, że pokochają je wszystkie dzieciLeniwe bez gotowania. Przepis na szybki obiad. Kluczowy jeden dodatek

Masło czosnkowe? Przepis na pyszne przekąski

Zdrowa i zrównoważona dieta to klucz do zachowania dobrej kondycji naszego organizmu. Spożywane jedzenie powinno być bogate w różnego typu witaminy i składniki mineralne. Dlatego, aby wzmocnić naszą odporność, warto jeść czosnek. Znajduje się w nim ponad 100 aktywnych substancji takich jak mangan, wapń, cynk, potas, wapno, selen czy witamina C.

Jednak aby te wszystkie cenne składniki miały lepszą wchłanialność, tak jak w przypadku warzyw czy owoców, należy dodawać do czosnku tłuszcz. Najprostszą metodą jest przygotowanie masła czosnkowego. Poniżej podajemy prosty przepis.

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta tymianku.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Wysokie ceny masła? Tiktokerka zdradziła, jak robi je w domu. Wystarczy zaledwie jeden składnikWysokie ceny masła? Tiktokerka zdradziła, jak robi je w domu

Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis krok po kroku

Przyrządzenie masła czosnkowego jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy wyjąć je wcześniej z lodówki, aby nieco zmiękło. W tym celu odcinamy połowę kostki i kładziemy na talerzyku, postawionym na kuchennym blacie. Po około 30 minutach wyciągamy masło z papierowej otoczki, przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Możemy go także zetrzeć na najdrobniejszych oczkach kuchennej tarki. Dodajemy do masła. Tymianek rozcieramy w dłoniach lub moździerzu i przesypujemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane masło czosnkowe używamy do różnych dań lub przekąsek. Idealnie sprawdzi się do ciepłych tostów, grzanek z bagietki, czy jako baza domowej zapiekanki z szybką i pieczarkami.

Więcej o: