Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis na dodatek do domowych zapiekanek i tostów

Jeśli jesteśmy miłośnikami kanapek, tostów czy zapiekanek warto dowiedzieć się jak zrobić masło czosnkowe. Dzięki niemu nasze przekąski będą nie tylko wyjątkowo smaczne, ale i zdrowe. To świetny sposób na wzmocnienie odporności. Mamy prosty przepis, który wykonasz w kilka minut.
Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Choć czosnek słynie intensywnego aromatu i zdarza się, że rezygnujemy z jego stosowania, to jednak warto dać mu szansę i włączyć go do codziennej diety. Ma niesamowitą ilość właściwości leczniczych. W końcu nie bez powodu nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Połączony z masłem nie tylko wyjątkowo smakuje, ale także wzmacnia naszą odporność.

Masło czosnkowe? Przepis na pyszne przekąski

Zdrowa i zrównoważona dieta to klucz do zachowania dobrej kondycji naszego organizmu. Spożywane jedzenie powinno być bogate w różnego typu witaminy i składniki mineralne. Dlatego, aby wzmocnić naszą odporność, warto jeść czosnek. Znajduje się w nim ponad 100 aktywnych substancji takich jak mangan, wapń, cynk, potas, wapno, selen czy witamina C.

Jednak aby te wszystkie cenne składniki miały lepszą wchłanialność, tak jak w przypadku warzyw czy owoców, należy dodawać do czosnku tłuszcz. Najprostszą metodą jest przygotowanie masła czosnkowego. Poniżej podajemy prosty przepis.

Składniki:

  • pół kostki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta tymianku.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić masło czosnkowe? Przepis krok po kroku

Przyrządzenie masła czosnkowego jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy wyjąć je wcześniej z lodówki, aby nieco zmiękło. W tym celu odcinamy połowę kostki i kładziemy na talerzyku, postawionym na kuchennym blacie. Po około 30 minutach wyciągamy masło z papierowej otoczki, przekładamy do miski i rozgniatamy za pomocą widelca.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Możemy go także zetrzeć na najdrobniejszych oczkach kuchennej tarki. Dodajemy do masła. Tymianek rozcieramy w dłoniach lub moździerzu i przesypujemy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowane masło czosnkowe używamy do różnych dań lub przekąsek. Idealnie sprawdzi się do ciepłych tostów, grzanek z bagietki, czy jako baza domowej zapiekanki z szybką i pieczarkami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.